2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Első rész)

Sohasem volt nagyobb varázsa a fiatalságnak, mint napjainkban. Épp ezért talán azelőtt nem rettegtünk annyira az első ráncok megjelenésétől sem, mint manapság. A Cosmo utánajárt, miért szorongunk annyira ettől a mindannyiunk számára elkerülhetetlen jelenségtől.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Milyen természetes, hogy tökéletesen sima bőrrel, húszévesen egyetlen gondolatot sem vesztegetünk az öregségre! A szarkalábak, ősz hajszálak, megereszkedett mellek és szemhéjak problémája nem a miénk. Ám amint megjelennek arcunkon és testünkön az idő nyomai, akár csak apró, mások számára talán észrevehetetlen jelek formájában, rettegni kezdünk. Lehet, hogy mi is a villamoson látott, borzasztó külsejű vénasszonyok közé tartozunk majd? Feszes dekoltázsunk olyan fonnyadt és lehangoló lesz egyszer, mint az övék? Durva félelmek, amelyek ellen- úgy érezzük-, mindenképpen tennünk kell valamit.

Fiatalság boldogság?

Sokunk számára, akik a modern, nyugati világban élünk, az öregedés a fájdalom és szorongás forrása. Egyszerűen félünk megöregedni. Az általunk ismert nyugdíjasok túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – épp ezért ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól tartunk, a társadalom kivet bennünket magából, mint valami magatehetetlen és felesleges roncsot. Manapság nem csak hollywoodi színésznők tagadják le a korukat, hanem középkorú családanyák is, akik megtiltják szeretteiknek, hogy felköszöntsék őket a születésük napján és jótékony homályba igyekeznek burkolni, hány évesek valójában.

Persze nem a mi hibánk, hogy az idős korról nincsenek pozitív gondolataink. A nyugati társadalom meglehetősen kevéssé becsüli az időseket. A filmek gyakran ábrázolják az öregeket gyöngének, haszontalannak, ingerlékenynek és akaratosnak. A reklámok mindent ifjú, életerős és gyönyörű szereplőkkel próbálnak eladni nekünk, azt sugallva, hogy a fiatalság egyenlő a boldogsággal, így az öregek már nem számítanak.

Amerika különösen élen jár az ilyen sugallatokban. A Simpson család című sorozat egyik részében lerombolják a gyermekkórházat, hogy megépülhessen a Springfieldi Plasztikai Sebészeti Klinika. Quimby polgármester így beszél az avatási ünnepségen: „Köszönjük a klinikának, hogy végre megszabadít bennünket a természetesen idősödő női arcok borzalmas látványától.” Az American Idol című tévéműsorban a zsűritagokat kérdezték, hogy alávetnék-e magukat plasztikai műtétnek. Erre az egyik férfi bíró azt felelte, hogy ő minden negyven év fölötti nőnek kötelezővé tenné. Valószínűleg azt hitte, vicces. Eszébe sem jutott, miként érintheti ez a megjegyzés a negyven fölötti nőket, vagy akár a fiatalabbakat, hiszen egy napon ők is negyvenévesek lesznek.

Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek rettenetesen rontják önértékelésünket. A Dove 2004-es világszintű felmérése szerint a nők mindössze két százaléka tartja magát szépnek. A helyzet csak tovább romlik, ahogyan idősödünk. A hatvan fölötti nők között szinte egy sincs, aki akár átlagos kinézetűnek vallaná magát.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

6 dolog, amit gyerekkorodban a tamponról gondoltál

6 dolog, amit gyerekkorodban a tamponról gondoltál

Mielőtt el kezdted volna használni, valamilyen misztikus tárgynak hitted? Akkor biztosan ismerős lesz neked pár történet az összeállításunkból!

Ez történik a testeddel, amikor hideg van

Elérkeztek azok a napok, amikor eszkimónak öltözve, kipirosodott arccal várod, hogy újra tavasz legyen. Eláruljuk, mi történik a testeddel a hidegben, miközben te lélekben egy pálmafa alatt napozol...

Kiderült: a pocakos pasik jobbak az ágyban

Kutatók bizonyították be, hogy az apatestű férfiaknak van egy nagy előnyük a vékony, vagy kockahasú pasikkal szemben: sokkal jobban teljesítenek az ágyban.

Azt hitték az esküvője miatt izgul, kiderült, rákos

Egy héttel a Nagy nap előtt rosszul érezte magát egy nő, ezért orvoshoz fordult, ahol azt mondták, biztos csak pánikol az esküvője előtt. Miután összeházasodott a szerelmével, kiderült, agydaganata van!

Ezért ne használj SOHA lejárt tampont!

Igen, a tamponnak is van lejárati ideje. Fogadjunk, hogy ebbe te sem gondoltál bele, pedig ijesztő dolgok történhetnek, ha nem figyelsz!

Azért nem fogysz, mert alszik a feneked?

Korán reggel ébredsz, hogy még egy edzés is beleférjen meló előtt, mégsem látszik az eredmény? Ideje a popsidat is felrázni a téli álmából.

12 tény a menstruációról, amit minden lánynak tudnia kell

Oké, azt talán eddig is tudtad, hogy minden hónapban beütemezve várhatod a falásrohamokat és a túlérzékenységet, de ezek az infók tuti, hogy még neked is újak lesznek a piros betűs napokról!

A vámpír-cici a legújabb plasztikatrend

Tudjuk, eléggé ijesztően hangzik a mostani újítás, de ne gondolj semmilyen furcsa formára, hiszen ez csak a fantázia neve egy új eljárásnak.

Ezt teszi a stressz a testeddel

Eddig csak legyintettél, ha anyukád rád szólt, hogy ne stresszelj annyit? Jobb lesz megfogadni a tanácsát, mert súlyos következményei is lehetnek a szorongós mindennapoknak!

Ken babává műttetné magát egy magyar fiú

Úgy tűnik, hogy nem csak Hollywoodban vannak olyan srácok, akiknek minden vágyuk, hogy egy férfi Barbie babára hasonlítsanak.

Ez történik a testeddel, ha rosszul alszol

A kutatók szerint akár életveszélyes következményeket is előidézhetsz a szervezetedben, ha nem alszol eleget. Olvasd el, mi történik, ha lecsípsz néhány órát a szundizásból!

Hihetetlen dolog történt ezzel a terhes nővel

Igazi természeti csoda történt egy nővel, aki terhesen esett újra teherbe. Ezután két kisbabát szült, akik azonban nem lettek ikrek!