2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Második rész)

Mi az amitől tíz éve rettegtünk, mára viszont már el is felejettük az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat? Van-e olyan betegség, melynek létezéséről nem is igen tudtunk tíz éve, mára viszont első számú fenyegetettséggé vált? S mi van a klasszikus meghűlések és fertőzések hátterében… vajon ma ugyanúgy reagál rájuk a szervezetünk, mint tíz évvel ezelőtt? Mik is azok a „civilizációs betegségek”, és hogyan változott a pszichológus megítélése az elmúlt tíz évben?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kezdjük a leltárt az olyan „klaszikusokkal”, amelyek időről időre előveszik az embert, és mindenki átesik egy-két ilyen nyavalyán élete során. Meghűlés, bacik, vírusos megbetegedések: mint tudjuk, önmagában a meghűlés nem jár betegséggel, csak teret ad a kórokozóknak a könnyebb támadásra. Ha testünk valamely része lehűl, azaz egy bizonyos hőmérséklet alá süllyed, a vérbőség pedig megcsappan, a baktériumok és vírusok könnyebben támadják meg szervezetünk ezen részét. A gyulladásos betegségeknél, például torokgyulladásnál, azért kötjük körbe a torkunkat, mert az vérbőséget koz, és a vérrel odatóduló fehérvérsejtek könnyebben felveszik a harcot az „ellenséggel”.

Bár ez ma éppúgy működik, mint tíz évvel ezelőtt, a különböző kórokozók mégis másnak, szívósabbnak tűnnek. A vírusokról köztudott, hogy képesek aszerint változni, milyen ellenszert dolgozott ki velük szemben a szervezetünk, illetve az orvostudomány, ezért is olyan veszélyesek. Mára azonban az is bizonyossá vált, hogy a baktériumok is elkezdtek alkalmazkodni némileg a már ismert antibiotikumokhoz, így előfordulhat, hogy sokkal nehezebben küzdünk meg egy-egy betegséggel, mint korábban, és a szövődmények kialakulásának veszélye is nagyobb.

A fentiek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy nemcsak a mi immunrendszerünk (mely kulcsszerepet játszik a védekezésben) képes emlékezni és hatékonyabban küzdeni az olyan kórokozók ellen, amelyekkel egyszer már találkozott, hanem sajnos a kórokozók is megjegyzik, milyen védekező mechanizmusokkal vertük vissza őket, és igyekeznek újítani a támadási stratégián. Azt is meg kell említenünk itt, hogy a különböző export cikkeken, élelmiszereken keresztül ma már a világ másik végéről is könnyedén eljutnak hozzánk olyan kártékony organizmusok, melyeknek a kivédésére egyáltalán nincs felkészülve a szervezetünk, mivel nem „ismeri” ezeket, így ebben az esetben is nehezebb lehet leküzdeni az általuk gerjesztett kórokat.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

6 dolog, amit a sztárcsajok a vaginájukról mondtak

6 dolog, amit a sztárcsajok a vaginájukról mondtak

Igen, jól olvastad, van néhány világsztár, aki akkor sem jön zavarba, ha a legintimebb testrészéről kell beszélnie!

6 dolog, amit gyerekkorodban a tamponról gondoltál

Mielőtt el kezdted volna használni, valamilyen misztikus tárgynak hitted? Akkor biztosan ismerős lesz neked pár történet az összeállításunkból!

Ez történik a testeddel, amikor hideg van

Elérkeztek azok a napok, amikor eszkimónak öltözve, kipirosodott arccal várod, hogy újra tavasz legyen. Eláruljuk, mi történik a testeddel a hidegben, miközben te lélekben egy pálmafa alatt napozol...

Kiderült: a pocakos pasik jobbak az ágyban

Kutatók bizonyították be, hogy az apatestű férfiaknak van egy nagy előnyük a vékony, vagy kockahasú pasikkal szemben: sokkal jobban teljesítenek az ágyban.

Azt hitték az esküvője miatt izgul, kiderült, rákos

Egy héttel a Nagy nap előtt rosszul érezte magát egy nő, ezért orvoshoz fordult, ahol azt mondták, biztos csak pánikol az esküvője előtt. Miután összeházasodott a szerelmével, kiderült, agydaganata van!

Ezért ne használj SOHA lejárt tampont!

Igen, a tamponnak is van lejárati ideje. Fogadjunk, hogy ebbe te sem gondoltál bele, pedig ijesztő dolgok történhetnek, ha nem figyelsz!

Azért nem fogysz, mert alszik a feneked?

Korán reggel ébredsz, hogy még egy edzés is beleférjen meló előtt, mégsem látszik az eredmény? Ideje a popsidat is felrázni a téli álmából.

12 tény a menstruációról, amit minden lánynak tudnia kell

Oké, azt talán eddig is tudtad, hogy minden hónapban beütemezve várhatod a falásrohamokat és a túlérzékenységet, de ezek az infók tuti, hogy még neked is újak lesznek a piros betűs napokról!

A vámpír-cici a legújabb plasztikatrend

Tudjuk, eléggé ijesztően hangzik a mostani újítás, de ne gondolj semmilyen furcsa formára, hiszen ez csak a fantázia neve egy új eljárásnak.

Ezt teszi a stressz a testeddel

Eddig csak legyintettél, ha anyukád rád szólt, hogy ne stresszelj annyit? Jobb lesz megfogadni a tanácsát, mert súlyos következményei is lehetnek a szorongós mindennapoknak!

Ken babává műttetné magát egy magyar fiú

Úgy tűnik, hogy nem csak Hollywoodban vannak olyan srácok, akiknek minden vágyuk, hogy egy férfi Barbie babára hasonlítsanak.

Ez történik a testeddel, ha rosszul alszol

A kutatók szerint akár életveszélyes következményeket is előidézhetsz a szervezetedben, ha nem alszol eleget. Olvasd el, mi történik, ha lecsípsz néhány órát a szundizásból!

Hihetetlen dolog történt ezzel a terhes nővel

Igazi természeti csoda történt egy nővel, aki terhesen esett újra teherbe. Ezután két kisbabát szült, akik azonban nem lettek ikrek!