2009.07.08.@ 11.07

Így hagyd el a stresszt!

Már attól felmegy a vérnyomásod, ha csak rápillantasz az aznapi tennivalóid listájára? A Cosmo.hu most segít neked néhány tippel, hogyan törj ki az élet őrült pörgéséből!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Furdal a lelkiismeret, ha valamit nem sikerül véghezvinned, amit aznapra terveztél? Soha nem kapcsolod ki a mobilt, félsz, hogy munkaügyben bármikor kereshetnek? Ha valamelyikre, vagy mindkettőre igen a válaszod, akkor te is „stressz-hercegnő” vagy. Viccet félretéve, te is olyan nő vagy, aki a legmagasabb szinten akar teljesíteni. Az a típus, aki az életében zajló eseményeket csak két terminussal tudja leírni: siker vagy kurdarc. Aki már-már beleörül a ránehezedő nyomásba, stresszbe. Igaz, ami igaz, egy kevés idegeskedés, izgalom segíthet, hogy jobban teljesíts, viszont a túl sok aggodalom depresszióhoz vezethet, és olyan problémákat is előidézhet, mint a kimerültség, vagy a legyengült immunrendszer. A következőkben eláruljuk, hogyan csökkentsd a stresszt, mielőtt károsítaná a szervezetedet.

Ne szakadj szét!

A kutatások szerint, egy feladat elvégzése négyszer tovább tart, ha párhuzamosan több dologgal is foglalkozol. Valamint a számos teendő egyszerre történő kivitelezése akadályozza a kreatív gondolkodást is.

Hogyan nyugodj meg a káoszban?

Döntsd el, melyik a legfontosabb munka és tegyél el mindent az asztalodról, ami nem ahhoz kapcsolódik, így tiszta elmével láthatsz a feladathoz. Ha ezt a szelektálást nem engedheted meg magadnak, akkor is oszd be a napot kétórás időszakokra, és abban a két órában kizárólag csak az adott tennivalóval foglalkozz, a többit hanyagold! Kérd meg a főnöködet, hogy segítsen a helyes prioritás felállításában!

Űzd el a rossz stresszt!

A jó stressz, ami erősebbé tesz, akkor jelentkezik, amikor olyan projekten munkálkodsz, ami a szívügyeddé vált. Érd el a főnöködnél, hogy egyre több ilyen legyen. Amilyen gyakran csak lehet, oszd meg az ötleteidet a feletteseddel, biztos jó néhányra rábólint majd, így eleve nagyobb lelkesedéssel veselkedsz neki a munkának. És hogyan kerüld el a legrosszabb féle stresszt? Reggelente kérdezd meg magadtól, hogy azok a dolgok, amiket a nap folyamán meg kell csinálnod, valóban értékesek számodra? Segítenek a későbbi ambícióid megvalósításában? Ha egyre gyakrabban válaszolsz nemmel, akkor érdemes elgondolkodni az állásváltáson, vagy a pályamódosításon, persze csak, ha teheted. Egy biztos: ha olyasmivel foglalkozik az ember, amit nem szeret igazán, akkor a stressz sűrűbben teszi majd nála tiszteletét.

Figyelj a szavaidra!

Mellőzd a negatív nyelvezetet, amikor az idegességről beszélsz! Töröld az ilyen gondolatokat: „Érzem, ezt soha nem tudom megcsinálni.” Ezek mind erősítik a benned uralkodó kétségbeesést. A társadalmunkra jellemző ártalom, hogy az emberekben van egy „belső hang”, amely folyton közbeszól, és hajlamos olyanokat mondani, hogy „Ezt bizony te soha nem fogod megoldani!” vagy ha valami nagyon balul sül el, akkor azt is a fejünkhöz vághatja, hogy „Nem vagy más, csak egy csődtömeg!” Hogyan érheted el, hogy ez a belső hang a te oldaladon álljon? Vegyél erőt magadon, amikor nagyon elkenődsz, és már kezdenéd szapulni magad, akkor a belső beszélgetéseidet úgy folytasd le, mintha a legjobb barátnődhöz beszélnél, akinek bátorítás kell. Fejlesztd ki azt a technikát, amivel meg tudod magadat vigasztalni, és amivel kisimíthatod a stressztől megtépázott idegeidet.

Kapcsolódó cikkek:

Álmatlanság a stressz miatt? Oldd meg!

Tanuld meg kezelni a stresszt!

Tippek a munkahelyi stressz ellen

Győzd le a stresszt 30 másodperc alatt!

Stressz.lap.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Élő Barbie akart lenni, majdnem belehalt

Élő Barbie akart lenni, majdnem belehalt

A csajszi még csak 21 éves, de már totálisan a plasztikázás rabja. Legutóbbi mellműtétjébe majdnem belehalt, de már a popsifeltöltését tervezgeti...

6 dolog, amit a sztárcsajok a vaginájukról mondtak

Igen, jól olvastad, van néhány világsztár, aki akkor sem jön zavarba, ha a legintimebb testrészéről kell beszélnie!

6 dolog, amit gyerekkorodban a tamponról gondoltál

Mielőtt el kezdted volna használni, valamilyen misztikus tárgynak hitted? Akkor biztosan ismerős lesz neked pár történet az összeállításunkból!

Ez történik a testeddel, amikor hideg van

Elérkeztek azok a napok, amikor eszkimónak öltözve, kipirosodott arccal várod, hogy újra tavasz legyen. Eláruljuk, mi történik a testeddel a hidegben, miközben te lélekben egy pálmafa alatt napozol...

Kiderült: a pocakos pasik jobbak az ágyban

Kutatók bizonyították be, hogy az apatestű férfiaknak van egy nagy előnyük a vékony, vagy kockahasú pasikkal szemben: sokkal jobban teljesítenek az ágyban.

Azt hitték az esküvője miatt izgul, kiderült, rákos

Egy héttel a Nagy nap előtt rosszul érezte magát egy nő, ezért orvoshoz fordult, ahol azt mondták, biztos csak pánikol az esküvője előtt. Miután összeházasodott a szerelmével, kiderült, agydaganata van!

Ezért ne használj SOHA lejárt tampont!

Igen, a tamponnak is van lejárati ideje. Fogadjunk, hogy ebbe te sem gondoltál bele, pedig ijesztő dolgok történhetnek, ha nem figyelsz!

Azért nem fogysz, mert alszik a feneked?

Korán reggel ébredsz, hogy még egy edzés is beleférjen meló előtt, mégsem látszik az eredmény? Ideje a popsidat is felrázni a téli álmából.

12 tény a menstruációról, amit minden lánynak tudnia kell

Oké, azt talán eddig is tudtad, hogy minden hónapban beütemezve várhatod a falásrohamokat és a túlérzékenységet, de ezek az infók tuti, hogy még neked is újak lesznek a piros betűs napokról!

A vámpír-cici a legújabb plasztikatrend

Tudjuk, eléggé ijesztően hangzik a mostani újítás, de ne gondolj semmilyen furcsa formára, hiszen ez csak a fantázia neve egy új eljárásnak.

Ezt teszi a stressz a testeddel

Eddig csak legyintettél, ha anyukád rád szólt, hogy ne stresszelj annyit? Jobb lesz megfogadni a tanácsát, mert súlyos következményei is lehetnek a szorongós mindennapoknak!

Ken babává műttetné magát egy magyar fiú

Úgy tűnik, hogy nem csak Hollywoodban vannak olyan srácok, akiknek minden vágyuk, hogy egy férfi Barbie babára hasonlítsanak.

Ez történik a testeddel, ha rosszul alszol

A kutatók szerint akár életveszélyes következményeket is előidézhetsz a szervezetedben, ha nem alszol eleget. Olvasd el, mi történik, ha lecsípsz néhány órát a szundizásból!