2010.12.21.@ 15.12

Testreprezentáció

Blogbejegyzés, naplószerű írás egy napomról, valós alapokból táplálkozva. Egy ember átlagos napjáról, amikor sok olyan média tartalommal találkozik, ami befolyásolhatja a testképét.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Reggel hétkor keltem, a tükörbe nézve nyúzott arcom néz vissza rám. Szükségem van egy kávéra. De jobb lesz a benne lévő koffeintől, segít a meleg ébresztő, hogy jobban nézzek ki? Annyi mindent olvastam már erről, különböző márkák reklámjaitól hemzseg a televízió. Az egyik kedvencem a Szabó Lőrinc idézettel kombinált, harmonikus reggeli kép, a gyönyörű nő és a finom kávé. A reklám zseniális, de segít ez egy nőnek? Hát nézhetünk ki mi is így egy kora reggelen? Ideális képet kapunk egy olyan helyzetről, ami alig valószínű, de talán jobban érezhetjük magunkat, ha azt érezzük, ez is lehetséges.

A már kész tejszínhabos csodával a kezemben a rádiót tekergetem, az egyik reggeli beszélgetős műsornál maradok, amíg megreggelizem, és rendbe szedem magam. Apró női praktikákról beszélgetnek, tíz remek és egyszerű tipp, hogy szép legyél, pillanatok alatt. Szükséges mindez? Kell a smink, a tökéletesen összekombinált öltözet, a beállított haj? Azt hiszem, igen, legalábbis az embernek jól kell éreznie magát a bőrében, hogy magabiztosan léphessen ki az utcára. Nekem is egyetemre kell mennem ma, és nem szeretnék nagyon nyúzott kinézettel megjelenni. Rendbe szedem magam, és a kávétól, reggelitől feltöltődve indulok el otthonról.

Elindulok az egyetem felé, a villamosmegállóban várva, a másik oldalon arcomba vág egy fehérneműreklám. Nem szeretem ezeket a plakátokat, a tökéletes testeken megjelenő tökéletes ruhadarabok. Alig nézhet ki valaki így, persze törekedünk mindannyian arra, hogy csinosak legyünk, de ezek vajon segítenek? Tudom, hogy nem így nézek ki, és akkor sem lennék ilyen, ha megvenném az adott darabot. Tudom azt is, hogy a környezetemben sok olyan nőismerősöm van, akinek ideálként jelennek meg ezek a plakátlányok, céljukká válik hasonlóvá válni, és szinte elvesztik realitás érzéküket.

Az egyetemre érve keresem az ismerőseimet, így a többieket figyelem közben. Nem tudom nem észrevenni, ki mit visel és hogyan. Nem akartam sosem másokra hasonlítani, de az ember nem is lehet vak a környezetére. Tény, hogy minden férfi és nő összehasonlítgatja magát másokkal, hogy jobban néz-e ki nála, divatosabb-e. Engem leginkább az döbbent meg, hogy egy iskolai környezetben – bár még csak fél felnőttek vagyunk – mennyire próbálnak sokan többnek, idősebbnek látszani. Vajon miért teszik? Csak tippelni tudok, hiszen nem látok a fejükbe. De ez is egyre általánosabb képnek tűnik, hogy egyre komolyabbnak és felnőttesebbnek akarunk tűnni a korunknál. Figyeljük meg, hogy már az egészen fiatal, tizenéves koruk elején járó lányok és fiúk is mennyire követik a divatot, hordanak ékszert, hívják fel magukra a figyelmet. Ezen elgondolkodva ülök be az órámra.

A felvetett téma ma nagyon megtalált, még szünetben is az órán prezentált kiselőadásról beszélgettünk. Sportolókról, a róluk alkotott képünkről és a körülöttük kiépült „világról”. Már szinte minden sportágban elmondható, hogy a sportolók a jobb eredményekért és egyre többször a jobb kinézetért is mindenféle gyógyszerekkel és egyéb szerekkel változtatnak magukon. Gondoljunk csak a látványsportokra, leginkább az amerikai focira. A nagy tévés közvetítések, a rengeteg néző és rajongó vágyik arra, hogy ne csak a sport maga, hanem a sportolók is szebb látványt nyújtsanak. Vajon normálisnak tekinthető mindez? A szebb testért hajlandóak vagyunk tönkretenni magunkat? A magas nézőszámot hozó tévéközvetítések és az így megszerzett bevételek emiatt vannak? Az ember szívesebben néz szép nőket és férfiakat, miközben remek eredményeket érnek el. Hisz így egyszerre testesítik meg a szépség és a fittség ideálképét. A sportnál lassan ez normálissá vált, már egészen régen a kiemelkedő teljesítmény miatt mindenféle nem természetes módon serkentették a sportolókat, csak senki nem gondolt a következményekre. Gondoljunk a volt NDK-s úszónőkre, akik ma szakállasak, szinte félig férfivá váltak; az 50 éves korukban összeeső, és sajnos többet felkelni nem tudó amerikai focistákra. Ez csupán két példa a sok közül. A szünetben folyó beszélgetés résztvevői közötti vélemények ütközése viszont azt mutatja, hogy nem mindenki számára tragikus a helyzet. Bár abban mindenki egyetért, hogy a betegségeket, rövid életet és más problémát okozó gyógyszerek használata elítélendő, de azért félmondatokból kiderül, hogy az emberek igenis szívesen néznek szép sportolókat „munka” közben, a csúnya, bár jól teljesítő indulókból sosem lesznek akkora sztárok.

Egy gyorsétteremben ebédelek, mondhat bárki bármit, az embernek néha kell egy kis élvezet. Sorban állás közben mégis azon mosolygok, hogy az előttem álló három-négy ember mind mást rendel, salátát, nagy menüt, krumplit, üdítőt, cukormentest vagy simát. Egy ilyen helyen hogy lehet odafigyelni még erre is? És tulajdonképpen mi lenne az ideális testalkat, súly és kinézet, mit ehetek és mit nem? Annyi mindent hallunk már, olvasunk, az erre vonatkozó divat is sokszor változik.

Mire végeztem a délutáni teendőimmel, beesteledett. Hazaérek, vacsora közben kapcsolgatom a tévét. Reklámok, esti műsorok, ahol megjelenik az ideális testkép, és az, amit tehetsz érte. Már észre sem veszem. Miközben alváshoz készülődtem, végiggondoltam a mai napomon ért hatásokat: reggeli kávém és a reklám, a fehérneműplakát a megállóban, az egyetemisták, a sportolókról folytatott beszélgetésünk, a gyorsétterem. Mennyi benyomás, testkép, vélemény, mind az emberek saját testükhöz való hozzáállását befolyásolja, alakítja. Valójában számítnak? Úgy érzem, kell, hogy legyen annyi önismeretünk, hogy bár észleljük ezeket a testképeket, de mégis reálisan lássuk önmagunkat.

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Ismerd meg önmagadat pszichodrámával!

Ismerd meg a múltat!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Hihetetlen átalakulás 3 hónap alatt? Mutatjuk a titkot! (X)

12 hét az életedből. Nem tűnik soknak, ugye? Nekünk azonban ennyi is elég ahhoz, hogy megváltoztassuk az életed. Hogy most tényleg le tudj fogyni, úgy, hogy közben formálódsz. Hogy a leadott kilók ne jöjjenek vissza, és hogy ez a három hónap sem neked, sem pedig a testednek ne legyen szenvedés.
Címkék: testreprezentáció

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Bizarr dolgok, amiket a lányok a vaginájukba raktak

Bizarr dolgok, amiket a lányok a vaginájukba raktak

Mi lenne a legőrültebb dolog, amit el tudnál képzelni egy vaginában? Kapaszkodj meg, mert ezek a cuccok még a legmerészebb ötleteidet is túlszárnyalják!

Ez a lány 120 kalóriát evett naponta, most így néz ki

Képzeld, egy brit lány már 7 éves korában elkezdte durván sanyargatni magát, és mikor kórházba került az orvosok azt mondták, hogy csak két hete van hátra!

5 trükk, amitől nem leszel folyton éhes

Tuti, hogy te is érezted már azt, hogy legszívesebben egész nap csak nasiznál. Hogy ne legyen bűntudatod, előzd meg a felesleges evést pár apró trükkel!

Ezért ne menj SOHA másnaposan edzeni!

Ha azt hitted, hogy az előző éjszakai bűnözést jóvá teheted egy egész napos tornával, akkor sajnos rossz hírünk van!

Ezért vagy álmos 8 óra alvás után is

Ismerős az érzés, amikor egy kiadós alvás után kitántorogsz a fürdőszobába és alig bírod nyitva tartani a szemedet? Hiába szundikáltál sokat, mégsem vagy kipihent, most pedig azt is megtudhatod, mi az oka ennek!

Élő Ken teljesen átalakult

Te sem tudod elképzelni élő Ken-t szőke haj nélkül? Pedig most egy teljesen más színre váltott, aminek nagyon megható oka van!

4 fura menstruációs tünet, amit nem ismertél

Puffadsz, görcsölsz és elsírod magad minden apróságon? Hidd el, ennél sokkal furább tüneteket is tapasztalhatsz magadon a piros betűs napok előtt!

Egy hónapig nem evett cukrot, ez történt vele

Egy cukorfüggő lány kipróbálta, milyen lenne az élet a kedvence nélkül. Először egy hónapra tervezett, aztán olyan dolog történt, amire először nem számított.

5 napig csak gyors kaját evett, ez történt

Január elseje óta még a közelébe sem mész a gyorséttermneknek? Ez a lány pont fordítva gondolkodott és hamarosan furcsa dolgot tapasztalt magán.

Ez történik a testeddel, ha minden nap tejet iszol

Te is minden nap beugrasz a kedvenc kávézódba egy nagy adag tejeskávéért? Ha gyakran iszol tejet, olvass tovább, eláruljuk, mit okoz a testedben a fincsi fehér ital.

Ez történik akkor, ha elrontják az ajakfeltöltésed

A brit Cosmo egyik újságírója nagyobb ajkakat szeretett volna, de a végeredmény katasztrófa lett.

Kiderült, mi kell a tökéletes diétához

Három egyszerű trükk és olvadnak le rólad majd a kilók? Igen! Legalábbis a legújabb kutatás szerint!

Egy hétig hajnali ötkor kelt, ez történt

Te is sokszor elhatároztad, hogy egy órával korábban kelsz? Hiszen így több mindent eltudnál intézni meló előtt, és az egész délutánod szabad lehetne! Egy újságíró most kipróbálta, milyen a hajnali ébredés, de egyáltalán nem az történt, mint amire elsőre gondolnál!