2008.10.20.@ 12.10

Mester Tamás: „A pillanatnak élek”

Tagadhatatlan, a zene az élete. És persze a csajok. Ám Mester Tamás sokkal összetettebb személyiség annál, hogy ennyivel le lehessen írni…

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egy ideig Amerikában próbáltál szerencsét. Miután hazajöttél, megváltoztak a céljaid?

Nem emlékszem, hogy tűztem volna ki bármilyen célt. Eredetileg két hétre jöttem haza New York-ból, még mindig kint vannak a cuccaim. Aztán itt ragadtam, és ezt most nagyon élvezem. Itthon van a leginkább otthonérzésem. De ez nem jelenti azt, hogy egyszer csak nem lépek le… Mostanában egyáltalán nem tervezek előre, mert úgy tűnik, hogy jobban működik így az életem.

Minden tekintetben a spontán dolgok híve vagy?

Igen, és mára az akarást nálam felváltotta a lelkesedés. Ez azért nagy különbség, mert nem függök már a vágyaim tárgyaitól, így sokkal nyugodtabb vagyok én is.

Most milyen vágyak iránt lelkesedsz?

Ezt a kérdést nekem is, mint bárki másnak minden nap meg kell vizsgálni. El kell csendesíteni az elmét, és gyakorta meg kell kérdezni magunktól, hogy mik a vágyaink, hiszen azok folyamatosan változnak, és nem mindig szerencsés a gyerekkori álmainkhoz ragaszkodni.

Hogyan éred el ezt az elcsendesült, nyugodt állapotot? Hiszen nincs túl sok időd mostanában.

Mikor már úgy érzem, hogy több a zaj a fejemben, mint szeretném, akkor szándékosan lelassítok. Az ember agyában egymás után áramolnak a gondolatok, aminek a kilencvenkilenc százaléka felesleges, és ismétli önmagát. Túl sokat gondolkodunk ahelyett, hogy a jelen pillanatot élnénk meg. Egyszerűen jelen kell lenni az adott helyzetben, és arra koncentrálni teljesen. Így megszűnik a folytonos zaj a fejünkben, és magától elmúlik. Nincs ebben semmi trükk, sokkal egyszerűbb annál, mint hogy elkezdjük akár csak végiggondolni. Ez a jelenlét eredetileg az ember alapállapota, hiszen a gyerekek automatikusan ezt élik át. Amikor játszanak a homokozóban, akkor csakis arra figyelnek, és nem érdekli őket, hogy mi lesz holnap. Ők még igazán élnek, és ettől az életkedvük is sokkal nagyobb. Ahogy az ember felnőtté válik, úgy veszíti el ezt az állapotot. És ez a legkomolyabb dolog, amit elveszíthetünk. Persze velem is ez történt, és csak később próbáltam tudatosan visszatérni a gyerekkoromba. Ezen kívül megpróbálom mindig elfogadni az adódó élethelyzeteket, és nem állok ellen, hiszen az már úgyis fennáll. Mondok egy példát. Nemrég volt egy balesetem, nekimentem egy busznak. Nem sérült meg senki, de jó nagy csattanással járt az ütközés. Ha ez a tíz évvel ezelőtti önmagammal történik, akkor biztos, hogy nagyon feszült lettem volna. Ma már ez nincs, egyszerűen elfogadom a tényt, hiszen logikátlan lenne küzdeni ellene. Ez egyfajta békét hoz az életembe. Persze nem állítom, hogy semmivel nem lehet kihozni a sodromból. (nevet)

Pár éve azt mondtad, hogy egy káosz az életed. Sikerült már rendet tenni, vagy így élvezed igazán az életet?

Ami most van körülöttem, az sokkal nagyobb káosz, mint ami régebben volt. Hiszen csináltunk egy nagyjátékfilmet és egy nagylemezt a Jack Jack-kel, novemberben pedig lesz egy nagykoncertünk. Emellett elkészítettem a Casanova Night Musical-t angolul, most a Megasztárban zsűrizem, és közben a saját zenekarommal is koncertezünk, amennyire az időm engedi.

Hogy bírod ezt a sok mindent?

Egy bizonyos szintig élvezem, de amikor azon gondolkozom, hogy mi lenne a legmegfelelőbb számomra a következő évben, akkor úgy érzem, hogy legszívesebben elmennék valahova írni egy nagylemezt, amolyan remeteként, és kicsit kikerülni a civilizációból. De szerintem ez is mindig változik. Lehet, hogy jövőre hat hónap direkt magány után újra a káoszra fogok vágyni.

A rockzenészek sokszor szélsőséges személyiségek. Nagyon érzékenyek, miközben nagyon vadak is tudnak lenni. Időről időre meghalnak, aztán újjászületnek. Te ilyennek tartod magad?

Az utóbbi években talán már nem vagyok annyira szélsőséges. A depresszió is csak ritkán vesz erőt rajtam, és akkor is gyorsan ki tudok belőle jönni.

Akkor nem a végletek hajszolása kell az igazán jó rockzenéhez?

Mindenféle zenéhez a dolgok megélése kell. Én két kategóriába sorolom a zenét: van jó és rossz zene. A jó zenéhez pedig az kell, hogy igazán megéld a dolgokat, hogy nagyon ott legyél a pillanatban. Az inspirált állapot pedig egyenesen kötelező a dalszerzésnél. Ebbe az állapotba kell eljutnia minden művésznek, amíg alkotni kíván. Az inspirációt én a lecsendesedett pillanataimból merítem.

Van valami a zenélésen kívül, amit még nagyon komolyan veszel?

Engem gyakorlatilag a zene, a nők és a világ megértése foglalkoztat. Semmi más nem érdekel, tényleg. A sorrend persze mindig változik.

Azért abban nem vagyok olyan biztos, hogy a lányokat komolyan veszed…

Szerintem épp az lehet az akadálya egy jó párkapcsolatnak, ha az ember mindenáron komolyan akarja gondolni. Nem magát a tényt, hogy szeretik egymást, mert annál fontosabb dolog tényleg nincsen, hanem azt tartom abszurdnak, hogy a házassági ígéretek alapján akarnak örökké együtt maradni a párok. Aztán ha nem tudnak megfelelni ezeknek az ígéreteknek, akkor elválnak. Ha egy kicsit lazábban fognák fel a dolgot, akkor könnyebben tudnának együtt maradni. Sokszor megkapom, hogy nem veszem elég komolyan a csajokat. Ez nem így van, csak egyszerűen nem kötöttem le magam.

Elég függetlennek tűnsz mindentől és mindenkitől. Van valaki, akinek adsz a véleményére, vagy mindig csak saját magadra hallgatsz?

Attól függ, hogy milyen területről beszélünk. Például biztos van olyan producer, akire szívesen rábíznám a dalaim hangszerelését, mert jobban ért hozza, mint én, csak egyszerűen még nem találkoztunk. Nekem ezt autodidakta módon kellett megtanulnom, és ma már értek hozzá, de azért vannak hiányosságaim. Egyéb kérdésekben pedig meghallgatom mások véleményét, de igazából független vagyok a jó és a rossz kritikáktól egyaránt. A zenélésben ez elengedhetetlen, ha tényleg szabadon akarod csinálni.

A Megasztárban sokszor viszont véleményeket kell ütköztetni egymással. Van olyan közéleti személy, akivel szívesen zsűriztél volna még együtt?

Biztos vannak páran, akikkel szívesen eszmét cseréltem volna, de én azt vallom, hogy akinek egy pici hallása van, az nyugodtan tudná helyettünk csinálni. Ehhez semmi más nem kell, mint észrevenni a hamis hangokat, és persze ízlés. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy döntene. Sokszor én sem értettem egyet az előző zsűrivel, hiszen más az értékítéletünk, de olyan, hogy szakmai zsűri, nem létezik.

Nálad mi az elsődleges szempont a versenyzők értékelésénél?

Mindenképpen az ösztönösség, tehát hogy magát adja az énekes. Emellett fontos a karizma és a szerethetőség is. Aztán van egy nagy szünet, és csak utána számít nálam az énektudás.

Szerinted ezek a tulajdonságok benned is megvannak?

Én ösztönösen zenélek. Bár Magyarországon el kell gondolkozni egy ilyen válaszon, hiszen hogyan veszi ki magát, ha azt mondom, hogy ezt a versenyt akár meg is tudnám nyerni? Itthon nem szeretik annyira, ha valaki túl jót gondol magáról, főleg, ha azt ki is mondja. Szerintem viszont erre is őszintén kell válaszolni, különben nem lesz hiteles az ember.

Ha most te is versenyző lennél a Megasztárban, akkor milyen dalokkal próbálnád elkápráztatni a zsűrit?

Miután lehetett saját dalokkal is jelentkezni, ezért az biztos lenne közte. Ezen kívül például Prince-től a Purple Rain vagy Beatles-től a Come Together.

A Megasztár előtt Jack Jack néven alakítottatok egy formációt Ganxsta Zolee-val, Papp Szabival és Tóth Tibivel, és együtt beköltöztetek egy bekamerázott házba. Mikor láthatunk, hallhatunk ebből valamit?

Ebből a három hónapból készítettünk egy fekete-fehér filmet, és írtunk egy nagylemezt is, aminek november 12-én lesz a bemutatója a Körcsarnokban. Ez azért érdekes, mert együtt lesz a koncert és a filmbemutató is. Ez egy igazi rockumentum film, ami visszaadja, hogy mit jelent ma, 2008-ban rockzenésznek lenni, és szerintem húsz év múlva is egy pontos képet fog adni arról, hogy mi történik most. Ebben a filmben mindenkit nagyon közelről meg lehet ismerni. Én már láttam, nagyon izgalmas lett. Amikor beköltöztünk, akkor fogalmunk sem volt, hogy milyen zenét fogunk játszani. Nem tudtuk, hogy egyáltalán össze lehet-e gyúrni ezt a négy stílust, amit képviselünk. De amint elkezdtünk játszani, onnantól kezdve ment magától az egész. Egyszerűen zeneileg egymásra kattantunk.

Gondolkoztok rajta, hogy esetleg később is összeálltok?

Ha lesz belőle valami, akkor ez is majd spontán jön, mint minden.

Melyik az a zenekar, amit most különösen kedvelsz?

Ez nálam mindig változik, de az utóbbi időben nem készült messze olyan jó lemez, mint Amy Winehouse-é. Nagyon komoly dolgot tett le az asztalra, és a szövegek is zseniálisak. Ez a csajszi nagyon ösztönösen zenél.

A Jack Jack fellépésen kívül mikor lesz legközelebb koncerted?

A honlapomról minden kiderül, mert hetente változik a programom, így most fogalmam sincs, hogy mikor lesz időm egy fellépésre. És mivel a Mester és Tanítványai albumait is nagyon sokan keresték, ezért készítettünk egy best of kiadványt. Benne lesz a két teljes lemez, egy DVD majdnem az összes videónkkal és egy kis könyv is. Ez is november közepén jön ki.

Mester Tamás honlapja: www.mestertamas.hu

Szöveg: Berende Alexa 

Fotó: Tombor Zoltán

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Anastasia szexi üzeneteit küldték el a pasijaiknak, ez történt

Anastasia szexi üzeneteit küldték el a pasijaiknak, ez történt

Képzeld a brit Cosmo szerkesztőségében négy bevállalós szerkesztő úgy döntött, hogy a Sötét ötven árnyalatából merít ihletet, ezért Ana és Christian sms üzeneteit küldték el a pasijaiknak! Nézd meg a mókás reakciókat!

Ilyen a tökéletes orál szex a fiúk szerint

6 srác vallott arról őszintén, milyen volt életük legjobb orál szexe. Valld be, te is kíváncsi vagy a pasik beszámolójára!

6 tipp, hogy lenyűgözd a pasid szüleit

Ijedten kapod fel a fejedet, amikor a pasid bejelenti, hogy szeretne hazavinni a szüleihez hétvégén? Mutatunk néhány trükköt, amivel könnyebben túlélheted az első találkát!

Így szexelj a menstruációd alatt

Alig várod, hogy végre belevessétek magatokat a pasiddal az éjszakába, de pont megjött? Nyugi, néhány trükkel kicselezheted a piroska-parát.

Pasik vallottak a legdurvább szex-üzikről, amit valaha kaptak

8 srác megengedte, hogy belekukkants a telefonjába, és elárulta, mi volt a legbizarrabb szex-üzenet, amit valaha egy csajtól kapott. Tuti, hogy már attól is zavarba fogsz jönni, hogy elolvasod őket!

Ez a szexpóz illik a csillagjegyedhez

Közeleg a tél és egyre több esős, hideg, bekuckózós nap vár rád, a csillagok pedig elárulják, hogyan dobd fel egy kicsit ezeket az összebújós éjjeleket!

800 millióért adta el a szüzességét egy 19 éves modell

Újabb tini döntött úgy, hogy nem szerelemből szeretné elveszteni a szüzességét, hanem inkább eladja a neten! Ezért a lányért állítólag még egy híres hollywoodi sztár is bejelentkezett!

5 dolog, amit mondj el a pasinak az első randin

Parázol azon, hogy beáll a kínos csend az első tali alkalmával? Akkor most SOS mutatunk neked néhány témát, amit szinte kötelező bedobnod!

Ezért jobb az anál szex a pasik szerint

Ugye te is észrevetted már, mennyire rá vannak kattanva a srácok, ha megkörnyékezhetik a popsidat? A brit Cosmónak elárulták, hogy miért találják, ennyire izgatónak a dolgot!

4 millió forintba kerül a világ legdrágább vibrátora

Te képes lennél kiadni egy autó árát egy vibrátorért? Bizonyára neked is elképzelhetetlennek tűnik az ötlet, de állítólag a hollywoodi sztárok otthonában gyakran lapul egy-egy ilyen különleges kütyü!

Ezért fáj a fejed szex közben

Ha majd szétrobban a fejed, a nagy ÓÓÓ előtt, alatt, vagy után, ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül!

8 pasi elárulta, mit érez akkor, amikor szerelmes

A nők folyton csak úgy áradoznak arról a bizonyos rózsaszín ködről, de a férfiak szinte soha nem beszélnek arról, mit éreznek, amikor szerelmesek. 8 bevállalós pasi viszont az amerikai Cosmónak most elárulta!