2009.01.16.@ 14.01

Csók X csók – nyelvlecke csak haladóknak

Lágy, szenvedélyes, szerelmes, érzéki, francia vagy csak egy könnyed szájra puszi? Esetlen kézre nyomott cuppanós? Arzenálja jóval szélesebb, mint Gombóc Artúr csokoládékészlete. Örök jelkép a művészetekben és örök megtestesítője két ember vonzalmának. Sőt, külön tudományág foglalkozik vele. De vajon mitől olyan édes a csók?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki másképp csinálja…Na de mióta?

A legújabb kutatások szerint a csókolózás, bár évezredes – sőt, egyes feltevések szerint évmilliós – múltra tekint vissza, nem genetikailag kódolt szokás az emberek körében. Ezt az is mutatja, hogy számos népcsoport csak a tizennyolcadik században „kapta ajándékba” a hódító európaiaktól e szenvedélyes tevékenységet.
Az első írásos emlékek szanszkrit szövegekben találhatók, az viszont biztos, hogy az ókorban igen szorgalmasan gyakorolták, akár görögökről, akár rómaiakról van szó. Utóbbiak még külön kategóriákat is felállítottak aszerint, hogy milyen érzelmi töltetet hordoz a csók. A középkorban az egyház tiltotta, mint bűnös élvezetet.

Miért és hogyan csókolózunk?

Egy hevesebb csókban akár 38 arcizom is részt vehet, miközben a nyelvben található idegek az ingereket azonnal a nemi szervek felé irányítják. Az ajkakhoz és a nyelvhez az agy tapintási ingereket feldolgozó részében több idegsejt tartozik, mint testünk bármely részéhez. Nem csoda hát, hogy a csóktól mindenki beindul. Közben az emberek egyharmada a fejét jobbra fordítja, ami ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos ember több mint 100.000 percet tölt életében csókolózással, komoly nyakizommunka. Emellett egy alaposabb, legalább három percig tartó csókolózás 12-18 kalóriát éget el. Kutatók szerint a csók közkedveltségének egyik magyarázata, hogy alapvetően szagok segítségével mérjük fel partnerünket, illetve a nyálban található összetevők is részesei a kémiai vonzódásnak. (Ez lehet magyarázat az össze nem illő párokra, akikre mindenki furcsán néz.) Az elmélet szerint az eszkimó puszi, vagyis az orrok összedörzsölése is ezt a vizsgálódást szolgálja. De hogy miért fontos a szagminta? Állítólag természetes illatunk megmutatja immunrendszerűnk állapotát, így agyunk egészséges partnert keres, illetve olyat, akivel szexuálisan is passzolunk.
A csókolózás technikája kultúra- és egyénfüggő, így aztán nem léteznek egyetemes csókkirályok vagy csókkirálynők. Ami valakinek izgalmas, az másnak akár undorító is lehet. Jó hír viszont, hogy mivel ez a tevékenység nem örökletes, soha nem késő és nem szégyen gyakorolni!

Folytatás a Cosmóban!

Kapcsolódó cikkek:

6 erogén zóna, amiről talán te sem tudtál!

Szexi leckék az előjátékhoz

Izgató szextettek, fűtés helyett

Címkék: csak csók haladóknak nyelvlecke

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

5 kínos szitu, amikor a párokat rajtakapták szex közben

5 kínos szitu, amikor a párokat rajtakapták szex közben

Néhány bevállalós pár elárulta a brit Cosmónak életük legcikisebb hancúrozását! Kapaszkodj meg, mert a következő arcpirító sztorikat még olvasni is kellemetlen, nemhogy átélni!

8 szomorú jel, hogy már elmúlt a szerelem

Egy kapcsolatért dolgozni kell, de honnan tudhatod, hogy eljött az ideje a másik elengedésének? Két kapcsolati szakértő most elárulja, hogy mik az intő jelei, hogy a rózsaszín köddel együtt a szerelem is elszállt.

A génjeidben van, hogy elválsz-e

Bizony: nem csak a szemed színét örökölheted a szüleidtől, hanem a válásra való hajlamodat is!

Szexleckét vett a pasijával, ez történt

Gondolkoztál már azon, milyen érzés lenne matek vagy irodalom óra helyett beülni egy szexórára? Egy bevállalós pár bizony megtette, és meg is osztotta a neten a tapasztalatait!

650 kilométert utazott egy randiért, borzalmasan átverték

Egy nagyon cuki szerelmes sztorinak indult, azonban mikor a lány elutazott a sráchoz, hogy meglátogassa, kiderült, hogy az egész csak egy undorító fogadás volt.

Ez a legveszélyesebb szexpóz

Bár egy pajkos párnacsatánál kevés dolog hangzik mesésebben, a legfrissebb tanulmányok szerint némelyik szexpózban akár súlyos sérüléseket is elszenvedhettek!

Ez a legjobb módja annak, hogy szakíts a pasival

Egy szakítás mindig szörnyen fájdalmas - akkor is, ha te hozod meg a döntést, hogy véget vetsz a kapcsolatnak. Ezzel a módszerrel viszont talán kevésbé töröd össze a pasi szívét!

11 mondat, amitől a pasik bepörögnek az ágyban

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen mondat elég ahhoz, hogy a párod felbőszült bikaként viselkedjen a hálószobában?