2009.01.16.@ 14.01

Csók X csók – nyelvlecke csak haladóknak

Lágy, szenvedélyes, szerelmes, érzéki, francia vagy csak egy könnyed szájra puszi? Esetlen kézre nyomott cuppanós? Arzenálja jóval szélesebb, mint Gombóc Artúr csokoládékészlete. Örök jelkép a művészetekben és örök megtestesítője két ember vonzalmának. Sőt, külön tudományág foglalkozik vele. De vajon mitől olyan édes a csók?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki másképp csinálja…Na de mióta?

A legújabb kutatások szerint a csókolózás, bár évezredes – sőt, egyes feltevések szerint évmilliós – múltra tekint vissza, nem genetikailag kódolt szokás az emberek körében. Ezt az is mutatja, hogy számos népcsoport csak a tizennyolcadik században „kapta ajándékba” a hódító európaiaktól e szenvedélyes tevékenységet.
Az első írásos emlékek szanszkrit szövegekben találhatók, az viszont biztos, hogy az ókorban igen szorgalmasan gyakorolták, akár görögökről, akár rómaiakról van szó. Utóbbiak még külön kategóriákat is felállítottak aszerint, hogy milyen érzelmi töltetet hordoz a csók. A középkorban az egyház tiltotta, mint bűnös élvezetet.

Miért és hogyan csókolózunk?

Egy hevesebb csókban akár 38 arcizom is részt vehet, miközben a nyelvben található idegek az ingereket azonnal a nemi szervek felé irányítják. Az ajkakhoz és a nyelvhez az agy tapintási ingereket feldolgozó részében több idegsejt tartozik, mint testünk bármely részéhez. Nem csoda hát, hogy a csóktól mindenki beindul. Közben az emberek egyharmada a fejét jobbra fordítja, ami ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos ember több mint 100.000 percet tölt életében csókolózással, komoly nyakizommunka. Emellett egy alaposabb, legalább három percig tartó csókolózás 12-18 kalóriát éget el. Kutatók szerint a csók közkedveltségének egyik magyarázata, hogy alapvetően szagok segítségével mérjük fel partnerünket, illetve a nyálban található összetevők is részesei a kémiai vonzódásnak. (Ez lehet magyarázat az össze nem illő párokra, akikre mindenki furcsán néz.) Az elmélet szerint az eszkimó puszi, vagyis az orrok összedörzsölése is ezt a vizsgálódást szolgálja. De hogy miért fontos a szagminta? Állítólag természetes illatunk megmutatja immunrendszerűnk állapotát, így agyunk egészséges partnert keres, illetve olyat, akivel szexuálisan is passzolunk.
A csókolózás technikája kultúra- és egyénfüggő, így aztán nem léteznek egyetemes csókkirályok vagy csókkirálynők. Ami valakinek izgalmas, az másnak akár undorító is lehet. Jó hír viszont, hogy mivel ez a tevékenység nem örökletes, soha nem késő és nem szégyen gyakorolni!

Folytatás a Cosmóban!

Kapcsolódó cikkek:

6 erogén zóna, amiről talán te sem tudtál!

Szexi leckék az előjátékhoz

Izgató szextettek, fűtés helyett

Címkék: csak csók haladóknak nyelvlecke

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

5 lány bevallotta, miért nem szexelt még sosem

5 lány bevallotta, miért nem szexelt még sosem

Igazi lepedőakrobata vagy, vagy éppenséggel még mindig vársz az igazira és az első alkalomra? 5 húszas éveiben járó lány most bevállalta, hogy elmondja, miért nem szexelt még soha életében

5 lány elmesélte a legdurvább lekoppintós sztoriját

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor valakinek el kell mondanod, hogy nem jön be neked. 5 bevállalós csaj elárulta, milyen durva módszerrel szabadult meg a hódolójától.

Ezt gondolják valójában a pasik a menstruáció alatti szexről

Minden hónapban kötelezően parkolópályára állítjátok a hancúrozást, amikor megjön? Végre kiderült, hogy valójában hogy állnak a pasik a piros betűs kérdéshez!

Kiderült: Ennyi ideig tart a jó szex

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mennyi ideig tarthat egy ideális lepedőakrobatika? Most egy friss kutatásnak köszönhetően végre választ kaphatsz a kérdésedre!

Ezért ne színleld SOHA az orgazmust!

Ha néha veled is előfordul, hogy megjátszod a nagy ÓÓÓ-t, akkor jobb, ha sürgősen leszoksz róla. Eláruljuk, miért!

Ezt tedd, ha két pasiba vagy szerelmes

Sokszor szinte elképzelhetetlennek tartod, hogy rád találjon az igazi, most viszont egyszerre két fiú is ellopta a szívedet? Ne aggódj, erre a helyzetre is van megoldás!

Az új szexpózt te is ki akarod próbálni!

Sosem tapasztalt Ó-élményben lehet részed, ha a pasid ráveszed erre a szexpózra. Nyugi, csak elsőre tűnik nehéznek, de hidd el, a végén ő is hálás lesz, amiért teljesítette a kívánságod.

„A barátom az exe nevét mondta álmában”

Ezzel a lánnyal megtörtént minden csaj rémálma: a pasija szerelmet vallott volt barátnőjének alvás közben!

3 dolog, amire a srácok az ágyban vágynak, de nem merik elmondani

Mi már tudjuk, mi lenne a pasid 3 szex-kívánsága, amit persze semmi pénzért nem árulna el. Neki ciki bevallani, neked viszont térkép a Nagy Óóó(z) földjére.

Szakított a pasijával, mert az egy ágyban aludt a húgával

Szuper, ha valaki jóban van a testvérével. De vannak olyan esetek, amikor már zavaró a szoros kapcsolat.

5 jel, hogy 2018-ban szakítani fogtok a pasiddal

Ha ezeket a jeleket tapasztalod a kapcsolatodban, lehet, hogy idén újra a szinglik táborát fogod erősíteni!

Megcsalta a vőlegénye, most a szüzességét árulja

Az már nem újdonság, hogy valaki a neten árulja a szüzességét azért, hogy finanszírozza, mondjuk a tandíját. De az már biztosan, hogy valaki így álljon bosszút az exén, amiért megcsalta őt!

6 titok a zuhanyzós szexről, amit a pasik sohasem mondanának el

Szex a zuhanyban - izgalmasnak hangzik, nem? Hát a pasik szerint viszont egyáltalán nem annyira szexi, mint te azt gondolod!