2009.01.21.@ 11.01

„Gátlásos srác vagyok” – Interjú Szente Vajkkal

Szente Vajk főszereplő a Madách színház új darabjában, az És mennyi szerelem! –ben. A darab után feltételezzük, hogy nem volt nehéz elvállalnia a főszerepet az interjúnkban sem, ugyanis mosolyogva állta a kérdéseket…

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Vajkkal a Madách színházban találkozunk, és miközben keresünk egy nyugodt helyet az interjúhoz, ő mosolyog, mosolyog és mosolyog. Nem állom meg a kérdést, hogy vajon honnan vett ilyen elképesztő mennyiségű derűt és optimizmust?

Úgy gondolom, mindannyiunk életét meghatározza, hogy mit láttunk otthon – kezdi a beszélgetést Vajk. Mögöttem erős, összetartó család áll: a szüleim harminc éve élnek boldog házasságban, és bár ritkán találkozunk, nagyon erősen kötődünk egymáshoz. Ha csak tudok, hazamegyek Békéscsabára, vagy ők jönnek fel hozzám Budapestre.

Szóval úgy érzed, minden elsősorban a családon, az otthoni mintákon múlik?

Igen, és ezen kívül, szerintem van még egy nagyon fontos dolog: hogy kap-e pofonokat az ember életében. Én ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert amihez eddig fogtam, sikerült.

Biztosan pozitívan álltál a dolgokhoz, és tudtál bízni a jóban.

Igen, ez valószínűleg így van. Tudod, az a tapasztalatom, hogy görcsösen semmit sem szabad akarni, viszont az új feladatokat a legcsekélyebb kishitűség nélkül kell vállalni! Mert meg tudom csinálni. Mert minden sikerülni fog!

Optimizmusból tőlünk máris jelest kaptál! De ezzel a teljesen pozitív beállítottsággal hogyan tudsz, mondjuk egy negatív szereplő bőrébe bújni? Egyáltalán kellett-e valaha ilyen karaktert megformálnod?

Tudod, szerintem egy jó darabban a negatív szereplőnek is igaza van – a saját szemszögéből. Ezért szerintem folyamatosan azt kell játszani színészként, hogy „nekem igazam van”. Abban a pillanatban viszont nem vagyok fekete ember, gonosz szereplő, mert én is csak a magam igazát akarom bizonyítani. Anno az Equus című darabban játszottam egy nehéz sorsú fiút, aki nem kimondottan gonosz jellem, de mégis megvakít hat lovat egy éjszaka alatt. Ott is arra törekedtem, hogy ez a fiú a saját igazságáig eljusson, és a közönség is átérezze, ami vele történik.

És a mostani karaktered, az És mennyi szerelem Normanje? Úgy tudom, itt jóval kellemesebb érzések átadása a feladat, rengeteg humorral fűszerezve…

Norman egy tapasztalatlan, gátlásos srác, mondhatni egy lúzer. Beleszeret a szomszéd lányba, Sophie-ba, és minden őrültséget elkövet, hogy magába bolondítsa a lányt. Norman látszólag totál össze-vissza cselekszik, de igazából a saját logikáját követi: ő mindig tudja, mit miért csinál. És érdekes, hogy nagyon jó humora van, azonban amikor szerelmes lesz, ezt nem tudja használni.

Szerinted miért épp rád osztották ennek a naiv, gátlásos fiúnak szerepét?

Van ezzel kapcsolatban egy aranyos emlékképem: amikor kiderült, hogy lesz ez a darab, és a kellékesek már tisztában voltak azzal, melyik szereplő milyen típusú karakter lesz, egyszer csak megkérdezték tőlem, mióta ismerem Neil Simont ilyen jól, hogy szerepet ír rám. És akkor bevillant, hogy tényleg: egy életvidám, gátlásos, félénk srác…

…amilyen te látszólag egyáltalán nem vagy.

Hidd el, magánemberként tudok nagyon félénken, visszahúzódóan viselkedni, és elég gátlásos vagyok. A színpadon azonban minden más, ott könnyebb a gátlásokat levetkőzni.

Akkor Norman mégis hasonlít rád. Leginkább miben egyeztek meg ti ketten?

Talán abban, hogy maximalisták vagyunk. Hiszen én is azt vallom, hogy ha az ember belekezd valamibe, azt csinálja szívvel-lélekkel! Viszont jócskán különbözünk is: én nem vagyok görcsös típus, és még nem voltam reménytelenül szerelmes. De persze megpróbálom ezeket is teljesen átélni.

Ha már szerelem: a magánéletedben hogy állsz ezzel a kérdéssel? Van barátnőd?

Hát, ezzel kapcsolatban csak annyit árulnék el, hogy minden este 7-kor bele kell szeretnem Oroszlán Szonjába, és minden este fél 10-kor ki kell szeretnem belőle… – nevet.

Nemrég a következőt idézte tőled egy lap: „az időm kilencven százalékát a színházban töltöm, a maradék tízet pedig agyban ott”. Gondolom, ez az emberi kapcsolataidat is meghatározza, legyen szó akár szerelemről, akár barátságról.

Ez teljesen elkerülhetetlen, ha valaki annyira a színháznak szenteli magát, mint én. Az itt kialakuló jó kapcsolatok, és igaz barátságok, szerintem a kölcsönös tiszteletre és az őszinteségre épülnek, és úgy érzem, nagyon meg kell őket becsülni! Számomra fontos többek közt Serbán Attila, Mészáros Árpád Zsolt és a Vámpírok báljából is ismert Sánta Laci barátsága. Laci egyébként tízéves korom óta a legjobb barátom.

Apropó barátság: milyen volt együtt dolgozni Oroszlán Szonjával és Csányi Sándorral az És mennyi szerelem! kapcsán? Esetleg szert tettél új barátra valamelyikük személyében?

Szonjával együtt játszunk a Producerekben is, így vele összeszokott páros vagyunk, és ő régóta nagyon kedves barátom. Egyébként szerintem jól állunk egymásnak a színpadon: vicces, hogy ő a magasabb – nevet. Sanyival pedig nyáron találkoztam először, aztán a próbák során rájöttünk, mennyire kiegészítjük egymást. Tudod, ő máshogyan dolgozik, mint én, és mások az eszközeink. De mert őszinték vagyunk egymáshoz, erős kapocs alakult ki köztünk. És ez ugyanaz a kvázi barátság, ami a két fiú közt is létrejön a darabban.

A nézők közül többektől azt hallottam, hogy remekül szórakoztak az előadáson. Számodra mennyire fontos a közönség reakciója, mennyire adsz a véleményükre?

Megmondom őszintén, a kritika nem foglalkoztat – én mindent a nézőkért csinálok! Számomra az a fontos, hogy aki eljön, és megnézi a darabot, annak hogy tetszik a színpadi teljesítményem. Ennél nincs fontosabb.

És a rajongók? Gondolom, nekik tetszik…

Szerencsére vannak, és tetszik nekik – nevet. Egyébként nem tudok elképzelni nagyobb ajándékot, mint azt, hogy ezek a fiatalok színházba járnak… Persze számomra ez egyben óriási felelősség is, hiszen miattam jönnek, ezért estéről estére úgy kell dolgoznom, hogy másnap is itt legyenek. Vagy esetleg elhívják a barátnőiket is – mosolyog.

A rajongólányok mivel mutatják ki, hogy kedvelnek?

Nagyon kedves gesztus, amikor sütit hoznak. Karácsony táján ez sokszor előfordult, és annyira jól esett, mert ebben benne van a kezük munkája. Tudod, úgy érzem, hogy valamilyen úton-módon viszonozni akarják, amit itt kapnak a színházban… Képzeld, tegnap például egy tök jó rajzot kaptam magamról! De elég sok kabalát és plüssállatot is összegyűjtöttem már.

Biztosan nagyon várják már a Made in Hungária című filmet, amelyben te is szerepelsz…

Én is nagyon várom! – nevet. Főleg azért, mert csak részleteket láthattunk a filmből, egyelőre a teljes verziót még nem. A forgatás fantasztikus hangulatban telt, és a főszereplőkkel nagyon összebarátkoztunk: Szabó Kimmel Tomi, Fenyő Iván, Kovács Lehel, Orosz Ákos és én a mai napig együtt járunk focizni vasárnaponként. Remek srácok, és biztos, hogy a film is ultrajó lesz! Szerintem ne hagyjátok majd ki!

Szöveg: Balogh Mia 

Fotó: Berkovich Kata

Kapcsolódó cikkek:

Csányi Sándor fő fegyvere: „Nem akarok csábítani" 

A  világ legfiatalabb Fantomja: interjú Posta Victorral 

A legszexibb magyar sportolót a nők cserkészik be 

„Soha nincs megállás” – Interjú Miller Zoltánnal

Mester Tamás: „A pillanatnak élek”

Címkék: „gátlásos interjú srác szente vagyok vajkkal

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

5 kínos szitu, amikor a párokat rajtakapták szex közben

5 kínos szitu, amikor a párokat rajtakapták szex közben

Néhány bevállalós pár elárulta a brit Cosmónak életük legcikisebb hancúrozását! Kapaszkodj meg, mert a következő arcpirító sztorikat még olvasni is kellemetlen, nemhogy átélni!

8 szomorú jel, hogy már elmúlt a szerelem

Egy kapcsolatért dolgozni kell, de honnan tudhatod, hogy eljött az ideje a másik elengedésének? Két kapcsolati szakértő most elárulja, hogy mik az intő jelei, hogy a rózsaszín köddel együtt a szerelem is elszállt.

A génjeidben van, hogy elválsz-e

Bizony: nem csak a szemed színét örökölheted a szüleidtől, hanem a válásra való hajlamodat is!

Szexleckét vett a pasijával, ez történt

Gondolkoztál már azon, milyen érzés lenne matek vagy irodalom óra helyett beülni egy szexórára? Egy bevállalós pár bizony megtette, és meg is osztotta a neten a tapasztalatait!

650 kilométert utazott egy randiért, borzalmasan átverték

Egy nagyon cuki szerelmes sztorinak indult, azonban mikor a lány elutazott a sráchoz, hogy meglátogassa, kiderült, hogy az egész csak egy undorító fogadás volt.

Ez a legveszélyesebb szexpóz

Bár egy pajkos párnacsatánál kevés dolog hangzik mesésebben, a legfrissebb tanulmányok szerint némelyik szexpózban akár súlyos sérüléseket is elszenvedhettek!

Ez a legjobb módja annak, hogy szakíts a pasival

Egy szakítás mindig szörnyen fájdalmas - akkor is, ha te hozod meg a döntést, hogy véget vetsz a kapcsolatnak. Ezzel a módszerrel viszont talán kevésbé töröd össze a pasi szívét!

11 mondat, amitől a pasik bepörögnek az ágyban

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen mondat elég ahhoz, hogy a párod felbőszült bikaként viselkedjen a hálószobában?