2010.01.18.@ 09.01

Cyberszexfüggésben szenvedsz?

Ha hús-vér párod ölelése közben virtuális testek hoznak lázba, netán édes szuszogása mellől éjjelente kiszöksz a dolgozószobába, hogy korhatáros filmekre kéjelegj, ha egyedül élsz, és létfontosságú rituáléddá válik, hogy komputerpasik erotikus csípőmozdulataiban gyönyörködhess, ha erős hiányérzet kínoz, ha rövid ideig nélkülöznöd kell a szexet, ha állandóan ezen jár az eszed, ez a cikk neked is szól.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit kell tudnod erről a betegségről?

A függőség (dependencia) ellenállhatatlan szükségletet jelent egy helyzetre, tárgyra, személyre vagy kapcsolatra vonatkoztatva. A szexuális függőség kiszolgáltatja az érintett egyént egy partnernek, egy szexuális kapcsolat sajátos formájának vagy egy képzeleten alapuló szexuális tevékenységnek.
A legtöbb függőséghez hasonlóan ez a fajta szenvedély is úgy alakul ki, hogy az ember valamit kompenzálni, felejteni, pótolni próbál. Gyakran a gyermekkorban gyökerezik a probléma megfejtése, okozója lehet akár a korai szexuális élet megkezdése vagy bármilyen egyéb jellegű szexuális trauma, kapcsolati törés is. Egy fokozatosan kialakuló betegségről beszélünk, hisz senki sem válik egyik napról a másikra szexfüggővé.

Tény, hogy naponta több millió ember lóg a világhálón pusztán azért, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen a másikkal, a személyes találkozás legcsekélyebb igénye nélkül.
Az ennek hatására megváltozott szexuális kultúra elhozta a cyberszex forradalmát: bárki bármit megtehet kielégülése érdekében, anélkül, hogy akár egy métert is mozdulna, vagy különösebb erőfeszítéseket tenne érte. A vonzó anonimitás sokakat izgat, valamint biztonságosabb így örömhöz jutni, nincs fertőzésveszély, legalábbis testi értelemben.
A cyberszex egy változatos, könnyen elérhető önkielégítési móddá vált, hatásmechanizmusa társadalmi értelemben roppant káros, mint például a fokozódó izoláció, az emberek kötődési képtelensége, a kapcsolatok tömeges kudarca.

Hozzád internethűtlen a kedvesed?

A háló alattomos módon kúszik be mikrokörnyezetünkbe, térhódítása lassan kiöli fejünkből a romantika vágyát, az érintés, az ölelés meghitt és bensőséges fontosságát. A szédítő kínálat hatására te is simán háttérbe szorulhatsz, a titkos cyberszerető egyre nagyobb életteret követelhet magának párod életében.
Az anonimitás, egy tetszőleges és elképzelt személyiség felvétele, a gátlások túllépése izgató lehet a pasid számára. Itt nem lehet beégni, nem kell a másikra figyelni, mindig jól lehet teljesíteni, a változatosság amúgy meg gyönyörködtet.
Azt veszed észre, hogy egyre kevesebbszer tértek be közösen a hálószobába, „határidős munkám van” szólammal a gépet üti hajnalig (talán sajnálod is szegényt), együttléteitek gépiesednek, állandósulnak a veszekedések? Bizonyos idő elteltével vagy lebukik, vagy elkezded magadat hibáztatni, önértékelési problémáid lesznek, és nem érted, hogy ami eddig jól működött, azt most miért nem.

Látható függőségi jelek

A férfiakkal ellentétben a nők inkább az élő dolgok helyettesítésére használják az internetszexet, mivel a szociális állapotok és a szokások nem adnak számukra elégséges lehetőséget fantáziájuk megvalósítására.

Noha az önkielégítés önmagában véve egy normális dolog, ám ha kényszeressé válik, azaz nem tudja valaki ezt kordában tartani, akkor már jelenthet valódi betegséget. Fixálódik a kivételes (vagy bizarr) szexuális igény, és rászokást, függést eredményez. A rendszeresség, a halmozott fogyasztás könnyen vezethet előbb-utóbb megszokáshoz, a hasonló kielégülés eléréséhez az ingerek erősítése szükséges. A legsúlyosabb dependencia esetében az érintett már törvénybe ütköző módon elégíti ki vágyait, ami már ijesztőnek hangzik.

Szexfüggés vagy nimfománia?

Sokan hasonlónak vélik e két fogalmat, pedig nem az. A nimfománia csillapíthatatlan nemi vágyat jelent, a súlyos pszichiátriai betegségek egyik tünete, de lehet szervi eredetű is. A nimfomán nőnek állandó ingere van a szexuális együttlétre, de a közösüléssel sem elégül ki. Általában labilis személyiség, elégedetlen a párja ágybéli teljesítményével, önértékelési zavarokkal küzd. Igaz, ez a szexfüggőnél is előfordulhat, de ő azért hajszolja a szexet, mert örömet jelent neki, sőt gyakran az egyetlen örömet, és azt gondolja, hogy nincs választási lehetősége.

Önmagadra ismersz?

A szexuális kényszer egyre erősebbé válik, mialatt a személyes szabadság korlátok közé szorul. Ha a függés jeleit nem ismeri fel valaki idejében, és nem kezelteti megfelelően, komoly személyiségzavart és lelki változást eredményezhet, a mánia olyan mértékben hatalmasodhat el, hogy a hétköznapi, normális élet megélése kemény nehézségekbe ütközhet.

Ha te rendszeresen és napi szinten igényled a testi örömeket – aminek nyilván a párod örül a legjobban – megnyugodhatsz, teljesen normális vagy. Ha nincs épp partnered, akkor is simán okozhatsz örömet magadnak rendszeresen. Ha azonban egész nap a monitoron lógsz, és legszívesebben minden percben masztiznál, ha havi szinten koptatod az egered, ha egyszerre több online partnerrel ápolsz viszonyt, és nem annyira érdekel a perszonális érintés, mert a virtuálisban jobban hiszel, biztos lehetsz benne, hogy a testi vágyak online rabja vagy. Fordulj gyorsan egy szakemberhez, hogy időben segíthessen, mielőtt üressé éget a szenvedélyed, és helyrehozhatatlan károk keletkeznek benned.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A pasik péniszparája

Fejtsd meg a pasid!

Bugyi marad?

Címkék: cyberszexfüggésben szenvedsz?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Anastasia szexi üzeneteit küldték el a pasijaiknak, ez történt

Anastasia szexi üzeneteit küldték el a pasijaiknak, ez történt

Képzeld a brit Cosmo szerkesztőségében négy bevállalós szerkesztő úgy döntött, hogy a Sötét ötven árnyalatából merít ihletet, ezért Ana és Christian sms üzeneteit küldték el a pasijaiknak! Nézd meg a mókás reakciókat!

Ilyen a tökéletes orál szex a fiúk szerint

6 srác vallott arról őszintén, milyen volt életük legjobb orál szexe. Valld be, te is kíváncsi vagy a pasik beszámolójára!

6 tipp, hogy lenyűgözd a pasid szüleit

Ijedten kapod fel a fejedet, amikor a pasid bejelenti, hogy szeretne hazavinni a szüleihez hétvégén? Mutatunk néhány trükköt, amivel könnyebben túlélheted az első találkát!

Így szexelj a menstruációd alatt

Alig várod, hogy végre belevessétek magatokat a pasiddal az éjszakába, de pont megjött? Nyugi, néhány trükkel kicselezheted a piroska-parát.

Pasik vallottak a legdurvább szex-üzikről, amit valaha kaptak

8 srác megengedte, hogy belekukkants a telefonjába, és elárulta, mi volt a legbizarrabb szex-üzenet, amit valaha egy csajtól kapott. Tuti, hogy már attól is zavarba fogsz jönni, hogy elolvasod őket!

Ez a szexpóz illik a csillagjegyedhez

Közeleg a tél és egyre több esős, hideg, bekuckózós nap vár rád, a csillagok pedig elárulják, hogyan dobd fel egy kicsit ezeket az összebújós éjjeleket!

800 millióért adta el a szüzességét egy 19 éves modell

Újabb tini döntött úgy, hogy nem szerelemből szeretné elveszteni a szüzességét, hanem inkább eladja a neten! Ezért a lányért állítólag még egy híres hollywoodi sztár is bejelentkezett!

5 dolog, amit mondj el a pasinak az első randin

Parázol azon, hogy beáll a kínos csend az első tali alkalmával? Akkor most SOS mutatunk neked néhány témát, amit szinte kötelező bedobnod!

Ezért jobb az anál szex a pasik szerint

Ugye te is észrevetted már, mennyire rá vannak kattanva a srácok, ha megkörnyékezhetik a popsidat? A brit Cosmónak elárulták, hogy miért találják, ennyire izgatónak a dolgot!

4 millió forintba kerül a világ legdrágább vibrátora

Te képes lennél kiadni egy autó árát egy vibrátorért? Bizonyára neked is elképzelhetetlennek tűnik az ötlet, de állítólag a hollywoodi sztárok otthonában gyakran lapul egy-egy ilyen különleges kütyü!

Ezért fáj a fejed szex közben

Ha majd szétrobban a fejed, a nagy ÓÓÓ előtt, alatt, vagy után, ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül!

8 pasi elárulta, mit érez akkor, amikor szerelmes

A nők folyton csak úgy áradoznak arról a bizonyos rózsaszín ködről, de a férfiak szinte soha nem beszélnek arról, mit éreznek, amikor szerelmesek. 8 bevállalós pasi viszont az amerikai Cosmónak most elárulta!