2010.12.03.@ 14.12

Párkapcsolat Klinika: együtt vagyunk, mert különbözünk!

Furcsán hangzik, de C. Molnár Emma pszichológus szájából már nem annyira. A doktornő ugyanis a Párkapcsolat Klinika másfél órás előadása során pontosan arra helyezte a hangsúlyt, hogy a férfiban és nőben nem sok az azonosság, pontosan a különbözőség az, melyet megértve tisztelni és kezelni tudjuk a egymást.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A gender – társadalmi nem – a mentalitásban gyökerezik. Már az óvodában komoly viselkedési rendellenességnek tűnhet az a téves diagnózis, amikor a kislány nem a számára párjául kiválasztott kisfiúval foglalkozik, hanem azzal, akit ő választ magának. A féltékenységi jelenet már öt-hat éves korban megfigyelhető.

Egy csónakban evezünk

Nincs olyan ember, aki ne csalódott volna az életben. A tökéletes magánélet ideaként él bennünk, pedig a boldogság nem megcélozható. Minél jobban akarjuk, annál nehezebben teljesül. Az első randevúk kezdeti izgalmai – hív, nem hív, mit vegyek fel – is a pozitív képzelettel való szorongó gondolkodás. A szerelem nem üzlet, ahol a szerződés tárgya a boldogság – állítja a doktornő.

A kudarc és a másikban való csalódás egy olyan gondolati hiba a saját fejünkben, melyet számon akarunk kérni a másikon. Ahhoz, hogy a közös élet sikeres és boldog legyen, a két ember két szándékának találkoznia kell. Ahogy a doktornő szakszerűen megfogalmazta, ennek a szándéknak mintázatot kell alkotnia, hogy a közös cél létrejöhessen. Ez ugyanis a boldogság kulcsszava: a közös cél. Az együttműködés öröme ugyanis az, ami igazán fontos.

A kudarctól való félelem

Ahhoz, hogy két ember közös célokat tűzzön ki, kötődni kell a másikhoz. A kötődés pedig mindenki számára veszélyzónát jelent, az átélt kudarcok félelme nyomán. Senkinek nem szerepel ugyanis a boldogságképében a kötődésből származó konfliktus. Amint felmerül az első probléma a párkapcsolatban, azon nyomban egy felelőst keresünk a másikban. Miért nem tud kezelni, miért nem gondolja, hogy nekem ez rosszul esik, miért nem csinálja úgy, hogy nekem az jó legyen? Tesszük fel sorra a kérdést magunknak.

Közben pedig csak egy nem valós képet és elképzelést dédelgettünk álmainkban, mely nem tükrözte a valóságot. Egymás tisztelete helyett ugyanis csakis azt tartjuk fókuszban, hogy boldogok vagyunk, egy párt alkotunk örök szerelemben, szülők leszünk. Mindeközben figyelmen kívül hagyjuk azt az egyszerű tényt, hogy az érzelmek bipolárisak, az érzelmek hullámzása az emberi természet törvénye. Csakis csecsemőkorunkban élt az az idilli állapot, hogy akit szerettünk, maga volt az Isten. Ideje lenne felfigyelni arra is, hogy a felnőtté válásban már nem ezek az idillikus állapotok uralkodnak.

Ki fújja a passzátszelet?

A szövetség alapja, melynek a boldog párkapcsolat szempontjából férfi és nő között létre kellene jönni, az egymás támogatása. Ez azonban úgy kell, hogy megnyilvánuljon, hogy a férfi büszke legyen arra, hogy férfi, a nő pedig arra, hogy nő, és mindemellett tudjanak egymásra is büszkék lenni.

A kapcsolat négy szereplője

Kapcsolat, konfliktus, férfi és nő. Tudjuk és merjük felismerni azt, hogy minden párkapcsolatban van válsághelyzet, mely megoldásra vár. Nem szabad, hogy az első ilyen krízisnél vége szakadjon, és csakis önmagunkra gondolva, védekező mechanizmusként kilépjünk belőle.

A válási arányok is ezt tükrözik. A gyermek 5-7 éves kora között a legnagyobb a válások száma, majd miután betöltötte a huszadik évet. A legmeglepőbb pedig a házasságkötés utáni első év, amikor az álmainkban felállított idilli állapot meghazudtolja önmagát, és a valóságban nem az elképzeléseink szerint alakul.

Mi tehát a titok? A szövetség, az egymás iránti tisztelet, hogy a nő nőként, a férfi pedig férfiként viselkedjen a kapcsolatban. Tűzzenek ki olyan közös célokat a társak, amit együtt és egymást támogatva visznek véghez, és ezáltal boldogok lesznek.

Kapcsolódó cikkek:

Párkapcsolat Klinika: Kedvesem, légy férfi!

Ne görcsölj rá a kapcsolatodra!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: együtt klinika különbözünk! mert párkapcsolat vagyunk

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt visszamész az exedhez

4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt visszamész az exedhez

Mielőtt szakítás után egyből a volt pasid visszaszerzésén agyalnál, lassíts, és gondold át kicsit a dolgokat! Most azt is eláruljuk, hogy mikre kell figyelned, és miért!

4 szexpóz, ami párnával az igazi

Bizony egy puha, kényelmes kispárna nem csak a szundikálást teszi tökéletessé, hanem hancúrozás közben is jól jöhet! Csekkold le, hogyan tudod feldobni vele a lepedőakrobatikázásotokat!

5 dolog, amit a téli szexnek köszönhetsz

Kint egyre hidegebb van, a pasiddal viszont kezd felforrósodni a hangulat? Szuper, mert nem csak a tűzijáték lesz a jutalmad a téli hancúrpercekért!

5 lány bevallotta, miért nem szexelt még sosem

Igazi lepedőakrobata vagy, vagy éppenséggel még mindig vársz az igazira és az első alkalomra? 5 húszas éveiben járó lány most bevállalta, hogy elmondja, miért nem szexelt még soha életében

5 lány elmesélte a legdurvább lekoppintós sztoriját

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor valakinek el kell mondanod, hogy nem jön be neked. 5 bevállalós csaj elárulta, milyen durva módszerrel szabadult meg a hódolójától.

Ezt gondolják valójában a pasik a menstruáció alatti szexről

Minden hónapban kötelezően parkolópályára állítjátok a hancúrozást, amikor megjön? Végre kiderült, hogy valójában hogy állnak a pasik a piros betűs kérdéshez!

Kiderült: Ennyi ideig tart a jó szex

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mennyi ideig tarthat egy ideális lepedőakrobatika? Most egy friss kutatásnak köszönhetően végre választ kaphatsz a kérdésedre!

Ezért ne színleld SOHA az orgazmust!

Ha néha veled is előfordul, hogy megjátszod a nagy ÓÓÓ-t, akkor jobb, ha sürgősen leszoksz róla. Eláruljuk, miért!

Ezt tedd, ha két pasiba vagy szerelmes

Sokszor szinte elképzelhetetlennek tartod, hogy rád találjon az igazi, most viszont egyszerre két fiú is ellopta a szívedet? Ne aggódj, erre a helyzetre is van megoldás!

Az új szexpózt te is ki akarod próbálni!

Sosem tapasztalt Ó-élményben lehet részed, ha a pasid ráveszed erre a szexpózra. Nyugi, csak elsőre tűnik nehéznek, de hidd el, a végén ő is hálás lesz, amiért teljesítette a kívánságod.

„A barátom az exe nevét mondta álmában”

Ezzel a lánnyal megtörtént minden csaj rémálma: a pasija szerelmet vallott volt barátnőjének alvás közben!

3 dolog, amire a srácok az ágyban vágynak, de nem merik elmondani

Mi már tudjuk, mi lenne a pasid 3 szex-kívánsága, amit persze semmi pénzért nem árulna el. Neki ciki bevallani, neked viszont térkép a Nagy Óóó(z) földjére.

Szakított a pasijával, mert az egy ágyban aludt a húgával

Szuper, ha valaki jóban van a testvérével. De vannak olyan esetek, amikor már zavaró a szoros kapcsolat.