2011.02.28.@ 11.02

Te megbékélsz szex után?

Egy párkapcsolatnak mindig két íve van, hisz ennek hiányában életképtelen lenne: az egyik az érzelmek, a másik a működőképesség íve. A szerelem amiatt is elmúlhat, mert kihűlőben vannak az érzelmek, és akkor is, ha a vitás pontokat nem sikerült helyretenni, tehát a kapcsolat nem működik. A szeretkezés önmagában nem garantálja az ellentétek feloldását.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Fejezd ki igényeidet a párod felé is

Férfi és nő között a legtöbb konfliktus abból keletkezik, hogy az érzelmi csatornák a felek között nem átjárhatóak, vagy összegubancolódtak. Így bizonyos emóciók megrekednek, vagy feszültséget eredményeznek, melyek rövid úton érezhetővé válnak a másik fél számára is, és ebből vita keletkezhet – mondja Futaki Lilla pszichológus.

Ha a kommunikációs zavart őszinte, nyílt beszélgetéssel, a helyzet tisztázásával sikerül átjárhatóvá tenned, akkor válik működőképessé a kapcsolat, és folytatódhat az érzelmek áramlása. Amennyiben nem tudjátok megbeszélni a problémákat, ám a hormonok emlékeztetnek arra, hogy vannak még érzelmek, akkor lép életbe a „szerviz-szex”. Ám ez időleges megoldás, és a kialakult viták újra életre kelnek. Ahhoz, hogy a helyzet ne ismétlődjön, mindkét félnek szembe kell néznie azzal, ő mivel járult hozzá a probléma kialakulásához.

Szeretkezz, ne háborúzz!

Egy átbeszélt és helyre tett konfliktus végződhet remek szexszel, ami jó irányba lendítheti a kapcsolatot. A forró, heves együttlétbe sok indulat integrálható, utána pedig közös élményként élhetitek át az elpilledés, a megnyugvás örömét. Ilyen esetben a feszültségek elérnek egy bizonyos csúcspontot, utána leívelnek, majd kisimulnak.

Az összehangolódásra pozitívan hat, ha mindezt egy ritmusban, egymáshoz illeszkedve élitek meg. Ám abban az esetben, ha a konfliktus kiváltó oka és annak megoldása a veszekedés során nem tudatosul, bármely félben maradhat hiányérzet, ami újratermelheti a meg nem értettség érzését, további vitákat generálva.

Ezért nagyon fontos, hogy kiélezett helyzetben hagyjanak a párok elég időt egymás számára, hogy szóban is elmondhassák, mi esett nekik rosszul, mit szeretnének másként tenni, vagy hogyan tudnának egymáshoz jobban alkalmazkodni.

Cosmo-tipp: Ne felejtsd el, hogy a párkapcsolat fejlődéséhez kompromisszumok kellenek, és léteznek olyan dolgok, melyekről le kell mondanod azért, hogy együtt magasabb szintre léphessetek.

Ne büntess szexmegvonással!

Kedvesed a te választásod, és teljesen természetes, hogy az együttélés olykor áldozatokkal jár, ám tudnod kell, neked mi fér bele, vagy hol a határ. Ha például párod rendszeresen olyan dolgokat csinál, ami az önértékelésedet nagyon rombolja, akkor érdemes feltenni a kérdést, hogy te elég fontos vagy-e a kapcsolatban. Fogalmazd meg önmagadban: vajon segítettél társadnak felismerni igényeidet, és megtettél mindent azért, hogy elégedetté tudjon tenni téged?

A szeretkezés megvonása mögött leggyakrabban ki nem mondott harag áll – vélekedik szakértőnk. A nő az elutasító magatartással a meg nem értettséget próbálja közölni a férfivel, ahelyett, hogy megmondaná, mi a baj, vagy mit vár tőle a megoldás érdekében. Ha valaki nem tudja felvállalni érzéseinek szemtől szembeni közlését, alternatív eszközökhöz (pl. szexmegvonás) folyamodhat, ám ez nem biztos, hogy sikerhez vezet.

Ha úgy akarsz hatalmat gyakorolni párod felett, hogy lekicsinyíted, vagy sarokba szorítod őt, számolnod kell a következményekkel. Viselkedésed így azt mutatja, hogy másképp nem tudod megoldani a problémákat, a nem verbalizálható jelzések pedig újabb feszültségeket indukálnak kedvesedben. Ettől pasid még kevésbé érti, mi zajlik benned, és előbb-utóbb ő is haragos lesz, majd lassan eltávolodik tőled.

Cosmo-tipp: Mondd ki egyértelműen, mit vársz a másiktól, és ne gondold, hogy neki kell kitalálnia, mit érzel.

Feláldoznád magad?

Szakértőnk véleménye szerint a leghatékonyabb megoldás az „én-üzenet”, melyben saját érzéseidről, megéléseidről beszélsz, és nem a másikat okolod a probléma létrejöttéért. Egy kapcsolati konfliktust két ember hoz létre, ám mindketten kellenek a megoldásához.

Ha hárítod a szexet, vagy kifogásokat keresel, azt is mutathatja, hogy haragszol, és nem bocsátottál meg, ám nem jelenti azt, hogy kutya kötelességed ágyba bújni vele. Mondd el párodnak, hogy megbántott, pontosan meséld el, mikor, mivel, és kérd meg, hogy többet ne tegyen ilyet. Egy alaposan kitárgyalt vita után édes a kibékülés, ám a szexuális problémákat soha ne az ágyban beszéljétek meg!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://futakililla.hu

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Afrodiziákumok A-tól Z-ig

10 hiba, amit ne kövess el az első randin

 

Címkék: megbékélsz szex után

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

800 millióért adta el a szüzességét egy 19 éves modell

800 millióért adta el a szüzességét egy 19 éves modell

Újabb tini döntött úgy, hogy nem szerelemből szeretné elveszteni a szüzességét, hanem inkább eladja a neten! Ezért a lányért állítólag még egy híres hollywoodi sztár is bejelentkezett!

5 dolog, amit mondj el a pasinak az első randin

Parázol azon, hogy beáll a kínos csend az első tali alkalmával? Akkor most SOS mutatunk neked néhány témát, amit szinte kötelező bedobnod!

Ezért jobb az anál szex a pasik szerint

Ugye te is észrevetted már, mennyire rá vannak kattanva a srácok, ha megkörnyékezhetik a popsidat? A brit Cosmónak elárulták, hogy miért találják, ennyire izgatónak a dolgot!

4 millió forintba kerül a világ legdrágább vibrátora

Te képes lennél kiadni egy autó árát egy vibrátorért? Bizonyára neked is elképzelhetetlennek tűnik az ötlet, de állítólag a hollywoodi sztárok otthonában gyakran lapul egy-egy ilyen különleges kütyü!

Ezért fáj a fejed szex közben

Ha majd szétrobban a fejed, a nagy ÓÓÓ előtt, alatt, vagy után, ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül!

8 pasi elárulta, mit érez akkor, amikor szerelmes

A nők folyton csak úgy áradoznak arról a bizonyos rózsaszín ködről, de a férfiak szinte soha nem beszélnek arról, mit éreznek, amikor szerelmesek. 8 bevállalós pasi viszont az amerikai Cosmónak most elárulta!

8 dolog, amit az első nagy szakításodból tanultál

Oké, szakítani szívás és most lehet, hogy a gödör legmélyén sírdogálsz, de hamarosan rá fogsz jönni, mennyire hasznos tapasztalatokkal gazdagodtál! Íme néhány közülük!