2008.02.20.@ 16.02

Hogyan légy boldog? Hát így!

Manapság rengeteget hallani stresz okozta tünetekről, neurotikus problémákról, szorongásról, depresszióról, pánikbetegségekről. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos az ember számára a tudatos életvezetés, nem kell, hogy mindezeket magunkon észleljük.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki, még a legkiegyensúlyozottabbnak tűnő emberek is eljutnak életükben egy-egy mélypontra, ami után mégis lábra kell állni, és továbblendíteni magunkat. A Cosmo most egy kis tanmesén keresztül próbál lelkünk és életünk bugyraiba betekintést nyújtani, és egyszerű, emberi megközelítésből megoldásokat kínálni.

A bölcs tanácsa a boldogságról

Kezdjük tehát egy kis történettel, amivel egy népszerű brazil író, Paulo Coelho „Alkimista” című könyvében találkozhatunk. Egy ember felkeres egy nagy hírű bölcset, hogy megkérdezze, mi a boldogság titka. A bölcs egy hatalmas és fényűző palotában él, ahol emberek garmada keresi fel naponta, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mikor hősünk megérkezik, és felteszi a nagy kérdést a boldogságról, a bölcs ember a temérdek várakozóra és a nehéz kérdésre tekintettel azt javasolja neki, hogy járja be a palotát és a kertjeit, s mire visszaér, elvonul az emberek többsége, és meglesz a válasz is. Ám mielőtt elbocsátaná egy kis kanalat ad a kezébe, benne két csepp olajjal, amit magával kell vinnie, és semmi esetre sem lötykölheti ki. A férfi elindul kezében a kiskanállal, óvatosan egyensúlyozva, bejárja a palotát és a kerteket, ám szemét le nem veszi a két csepp olajról. Mikor órák múlva visszatér a bölcshöz, az megkérdi tőle, mi szépet látott, ám ő semmit nem tud visszaidézni a sétából, hisz végig a kanálra figyelt. Akkor a bölcs újra sétálni küldi a két csepp olajjal, de ezúttal a lelkére köti, hogy figyeljen meg minél több részletet a környezetéből. A férfi másodszor is útnak indul, ezúttal megcsodálja a hatalmas, gazdagon díszitett termeket, a berendezés fényűzését és minden részletre kiterjedő eleganciáját, az egzotikus kerti növényeket, a kis tavakat, és a palota varázslatos fekvését. Mikor visszatér, lelkesen számol be mindarról, amit látott. A bölcs a kezében tartott kanálra tekint, és megkérdi, hová lett a két csepp olaj. Emberünk szégyenkezve veszi észre, hogy mind kilötykölte sétája során. Akkor a bölcs a következőket mondja neki válaszul: a boldogság titka nem más, mint végigmenni az úton, úgy, hogy nem mulasztod el a világ csodáit megtapasztalni, de közben nem feledkezel meg a két csepp olajról sem, amit a kezedben tartasz.
Részletes tanulság-elemzés helyett, nézzük meg miben is áll az a két csepp olaj, és a világ csodái az élet három fontos területén.

Ép testben ép lélek 

Sajnos nem minden betegség elkerülhető, de fittségünk megteremtése és megtartása nagyban múlik rajtunk és életvezetésünkön. Mindenki ismeri az aranyszabályokat: egészséges táplákozás, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű pihenés. Megvan az olaj, de hol az élvezet a diétában, a fitnesz teremben való önsanyargatásban, vagy a bűntudattal terhelt otthoni semmittevésben? Ha már egyszer beláttuk, hogy ezekre szükségünk van, találjuk meg olyan formáikat, amelyekben egyben örömünket is leljük. Nemcsak a ferdepadon való gyötrelmes hasizomgyakorlatok jelenthetik a megoldást. Gondolkozzunk el, mihez lenne kedvünk igazán, és járjunk utána, hol nyílik lehetőség az élvezetes mozgásra. Aki szeret táncolni, beiratkozhat tánctanfolyamra, a választék nem kicsit: kezdve a klasszikus táncoktól, vagy a néptánctól, a vérpezsdítő salsán vagy a dinamikus hip-hop-on keresztül, a kreatív kortárs táncokig bármire nyílik ma már lehetőségünk. Ha egyben relaxációra is vágysz, próbáld ki a jógát, ha a dinamikus, pörgős, dolgokat szereted, az aerobik, a spinning vagy a step a te műfajod, ha a nőiességedet szeretnéd polírozni, próbáld ki a hastáncot. Ha kevés az időd még a párodra, is járjatok el hétvégén teniszezni. Nem kell ahhoz gimibe járni, hogy kosárra dobj, szedd össze a computer előtt punnyadó kollégákat, nézzetek ki egy kosárpályát a városban, és mehet az amatőr kosárbajnokság a grundon. Magányos farkasoknak javasoljuk a kocogást és az úszást, amit jó időben, szép, szabadtéri környezetben lehet űzni. A diétában vagy az egészséges étkezésben szintén nem a szenvedés a lényeg. Ahelyett, hogy az interneten bogarásszuk a két napos csodadiétákat, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, aki felméri állapotunkat, evési szokásainkat, és azt, hogy mit szeretünk, és mit eszünk meg kevésbé szívesen. Eszerint aztán a szakember összeállít nekünk egy testre szabott, ám kiegyensúlyozott étrendet, ami nem jár szenvedéssel, mégis segít alakunk és jó közérzetünk megtartásában.
A pihenéssel kapcsolatban a legfontosabb a rendszereség. A hétköznapi állandó kialvatlanságot nem pótolja a hétvégi maratoni alvás. Jókedélyünkhöz és a megfelelő teljesítményhez minimum napi hét óra alvás szükséges, aki ezt hosszútávon nélkülözi, az előbb-utóbb mindenféle testi és lelki nyavalyáknak teszi ki magát, nem beszélve az elvesztegetett és bűntudattal terhelt hétvégéről, melyet jóformán az ágyben fekve vészelünk át.

Folytatás a Cosmóban…

Szöveg: Salgó Réka

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ez a legnagyobb titkod a horoszkópod szerint

Ez a legnagyobb titkod a horoszkópod szerint

Neked is van olyan tulajdonságod, amiről mélyen hallgatsz? Sajnos a csillagok nem tudnak titkot tartani és kifecsegték a rejtélyes részleteket!

Kapaszkodj meg, már létezik az okos bugyi!

Igen jól olvastad a címben: az okos óvszer és tampon után megérkeztek az okos fehérneműk is!

Megtaláltuk Kylie Jenner hasonmását!

A 16 éves lány teljesen olyan, mintha a Jenner-lány ikertesója lenne. Ő is gyönyörű, igazi Insta-sztár, és már saját sminkkollekciója is van!

Egy hétig úgy élt, mint Katalin hercegné, ez történt

Te kipróbálnád, milyen lehet egy időre a hercegné bőrébe bújni? Ez a lány bevállalta, és most elmesélte az élményeit!

Ezek lesznek 2018-ban a legsikeresebb napok

Alig pár napja tart az új év, te már most biztos vagy benne, hogy 2018 a legszuperebb év lesz – és nem is tévedsz! Megsúgjuk, milyen napokon váratsz extra segítséget a csillagoktól.

Ilyen anyuka leszel a csillagjegyed szerint

Te is gondolkoztál már azon, hogy vajon, milyen anyuka leszel majd? Most a csillagaid elárulják neked a választ!

Erről a pattanásos lányról beszél ma mindenki

Minden tiszteletünk ezé a 17 éves blogger csajszié, aki ahelyett, hogy takargatná pattis bőrét, büszkén vállalja külsejét!

Ezt az új dolgot próbáld ki 2018-ban a horoszkópod szerint

Idén megfogadtad, hogy belevágsz valami izgalmas újdonságba, de nem tudod, hogy mi legyen az pontosan? Még szerencse, hogy a csillagok megsúgják neked a választ!

Ez a 10 cikk volt a kedvencetek 2017-ben

Összegyüjtöttük, melyik volt a top 10 cikk, amire tavaly a legtöbb Cosmo-lány kattintott! Ezek érdekeltek titeket a legjobban!

4 dolog, ami segít betartani az újévi fogadalmadat

Mínusz 5 kiló, 10 centivel hosszabb haj, és XXL-es bankszámla. A kérdés már csak az, hogyan ne bukd el az ígéreteidet két héttel újév után.

Ezek lesznek 2018 legmenőbb ételei

A következő hónapokban ezekkel a finomságokkal lesz tele az Insta, és te is ezeket fogod magadba tömni!

Milliókat költött, hogy játékbabára hasonlítson

A 21 éves lány megfogadta, mindent megtesz azért, hogy egy porcelánbabára hasonlítson. Plasztikai műtéteket is simán bevállalna!

Ezt TEDD és ezt NE TEDD másnaposság ellen!

Kicsivel több pezsgő csúszott le a szilveszteri bulin? Macskajaj-tippjeinkkel varázsütésre inthetsz búcsút a fájdalmas másnapnak és azt is eláruljuk, milyen kamu-módszereket kerülj el a partizás után!