2009.11.30.@ 09.11

A munkádban is légy önmagad!

A főnököd alábecsüli képességeidet? A kollégáid előtt szerepet játszol? Minden céges bulira igennel felelsz, csak azért, mert nemmel nem mersz? Mindezen változtathatsz, csak akarnod kell! Maradhatsz az unalmas munkában, ringathatod magad álomvilágban, kételkedhetsz saját képességeidben, lehetsz hitetlen, de a választás csak a tiéd.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mire vágysz leginkább?

Hogy elfogadjanak hibáiddal és erényeiddel együtt, hogy olyannak szeressenek, amilyen vagy, feltételek nélkül. Minden elvárás, megfelelési kapu növeli benned a feszültséget, ha értékítéleteddel vagy világképeddel ellentétes gondolkodásmódot várnak el tőled. Ez éppolyan fontos a magánéletedben, mint az aktuális munkahelyeden. Bizonyára sokan vannak, akik inkább alkalmazkodnak, mintsem határozottan kifejeznék az akaratukat. Ennek kőkemény ára van, mert önmagukat vesztik el.
 
Hogyan fogjunk hozzá?
 
Az önbizalom leginkább gyakorlással fejleszthető. Ezt úgy érheted el, hogy nem azt mondod, amit hallani akarnak, hanem azt, amit valójában gondolsz egy adott szituációban, és azt kéred, amit kapni akarsz. Mindig állj ki saját véleményed mellett, de ne ess túlzásokba, és légy következetes. Ha felvállalod teljes egészében saját magadat a pozitív és negatív oldaladdal együtt, hiteles is leszel.
 
Miért olyan fontos, hogy öntudatos légy?
 
Saját egyéniséggel rendelkezel, jó és rossz tulajdonságokkal egyaránt, ám ha túlzottan alkalmazkodni próbálsz mások elképzeléseihez és nagy a megfelelési kényszered, előbb-utóbb elveszel. A kellő önismeret és öntudat azért fontos, mert így érvényesülnek adottságaid a legjobban, és úgy élhetsz, ahogy neked tetszik.
 
Mindenki tudja, hogy gyermekkorban jól jön az érvényesülési képesség, de ezt idővel a különböző ítéletek megváltoztatják, beléd ivódnak az elvárt viselkedési minták. Ám ugyanakkor a tapasztalataid tesznek azzá, aki vagy. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy időnként fejest ugorj a mély vízbe, és olyan feladatokat is elvállalj, ami nem annyira fekszik neked.
 
Ha nem tudod magadat kellőképpen értékelni, ha nem tudsz kiállni saját érdekeid mellett, nagy az esély rá, hogy elnyomnak. Ha egy jó ötlet vagy kezdeményezés kapcsán azt gondolod: „Á, minek mondjam, úgysem változik semmi sem”, beteljesíted önjóslatod, ezáltal pedig értéktelennek, haszontalannak fogod érezni magad.
 
Az önmegvalósítás lényege
 
Az önmegvalósítás annak az igénye és megtapasztalása, hogy valóban úgy élhetsz, ami megfelel a benned rejlő képességeknek és lehetőségeknek. Az önmegvalósítás a többség számára nem tudatos, de lényegét érintő értelme a benned rejlő kincsek kibontakoztatása.
 
Tulajdonképpen azt jelenti, hogy elfelejted a jól ismert berögződéseket, a régi, karcossá hallgatott lemezeket kidobod, és helyettük újakat teszel fel. Döntéshelyzetbe kell magad hozni, minden alkalommal le kell győznöd a félelmet, és minél sűrűbben léped át ezt a félelemküszöböt, annál magabiztosabb és határozottabb leszel.
 
Kis lépéssel előre
 
Ha úgy érzed, eltávolodtál már önmagadtól a munkahelyeden, vagy egyáltalán nem érzed jól magad a kollégáid között, állj meg egy kis időre, nézz magadba, és meditálj. Sétálj ki egy közeli zöld területre, és gondold végig, mit akarsz tulajdonképpen elérni, mi a fontos neked igazán. Az is lehet, hogy rájössz, nem a munkaköröddel van baj, hanem azokkal az emberekkel, akik között nap mint nap ülni kényszerülsz. Vagy az a gond, hogy nem a személyiségedhez legjobban illő feladatkörrel bíztak meg. Ilyen esetben félelmek nélkül és nyíltan kell beszélned a közvetlen feletteseddel, hiszen nem gondolatolvasó, és ő is csak egy ember.
 
Esetleg nézd meg az intraneten, hátha van a cégen belül más lehetőség, ami jobban passzol a te egyéniségedhez, és ha találsz ilyet, ha habozz, pályázd meg azonnal! Csak egy helyes út létezik: ha hű maradsz önmagadhoz, terveidhez, és az általad megjelölt útról nem térsz le.
 
A jövő sikerkulcsa
 
Karrierszakértők szerint az eredeti egyéniségeké a jövő. Egyre fontosabbá válik a mai munkahelyeken az önálló munkavégzés és gondolkodás. Így többet tudsz színes egyéniségedből a későbbiekben megmutatni, ezáltal hosszú távon motivált és sikerorientált leszel. Életörömöd megnő, sokkal szívesebben fogsz dolgozni, és nem érzed majd kényszernek azt a nyolc órát, amit a munkahelyeden kell töltened.
 
Ki vagy te?
 
A karrierszakértők különböző fogásokat ajánlanak személyiségünk feltérképezéséhez:
 
1. Egymilliárdos kérdés: te mit kezdenél 1 milliárd forinttal, ha örökölnél?
Válaszod megmutatja, hogy mit is akarsz tulajdonképpen elérni az életben, még akkor is, ha vágyaidat nem lehet egyértelműen megvalósítani.
 
2. Példakép-keresés: kit tartasz követésre méltónak és miért éppen őt? Az általad elismert személyből felismerheted, hogy mi az, amit igazán fontosnak tartasz, és hogy mi a küldetésed.
 
3. Erősségek/gyengeségek analízise: készíts egy listát, amelyben jegyezd fel, melyek azok a tevékenységek vagy tulajdonságok, amiben jónak érzed magad, és melyek azok, ahol kevésbé. Ezután gondold végig, hogyan tudnád a rosszat jóba forgatni.
 
4. Búcsúzás: képzeld el, hogyan töltenéd utolsó munkanapodat, és a kollegáid mit mondanának neked, rólad búcsúképpen?
 
5. USP (Unique Selling Pont): ez egy marketing szakkifejezés arra vonatkozóan, hogy mennyire lehet és kell kiemelni egy termék egyediségét, hogy a többi termék közül kiemelkedjen. Gondold végig: téged vajon mi tesz másoktól eltérővé, színessé? Ha a leírtakat végiggondolod, önmagadat erősítheted, és a végeredményre büszke leszel.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Lélekemelő: tedd szebbé a napod!

Munkahelyi versengés – ösztönöz vagy gátol?

Karriertippek: így tanulj bele gyorsan az új szakmádba!
 

Címkék: légy munkádban önmagad!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ez a legszexibb tulajdonságod a csillagjegyed szerint

Ez a legszexibb tulajdonságod a csillagjegyed szerint

Gondolkodtál már rajta, hogy mivel tudod azonnal elcsavarni a pasik fejét? Eláruljuk, de a fiúdnak egy szót se!

Mit árul el rólad, ha sírsz a filmeken?

Nem csak a romantikus vígjátékokon, de akár egy akciófilmen is képes vagy könnyezni? Akkor ez a te cikked!

Ez lesz 2018-ban az év színe!

A Pantone bejelentette, melyik árnyalat lesz a legmenőbb jövőre. Tuti, hogy te is imádni fogod!

Ez az eddigi legértelmetlenebb netes kihívás

Az új challenge lényege, hogy átlépj egy láthatatlan dobozt. Oké, elsőre lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, de az emberek hatalmasakat esnek miatta!

Ez a nő szerelmes a csillárjába

Igen, jól olvastad! Bármennyire is furán hangzik, annyira imádja a csillárját, hogy el is jegyezte…

Erre az Instagram újításra te is régóta vágytál

Kedvenc képmegosztó appod sem hagy ajándék nélkül: egy valóban hasznos újdonságot tesznek idén a karácsonyfa alá!

Te felismered, melyik az igazi Beyoncé?

Oké, már eddig is mutattunk neked néhány elképesztő sztárhasonmást, de a mostanitól garantáltan leesik az állad!

Ezt fogadd meg 2018-ra a horoszkópod szerint

Idén mindenképpen valami olyan kihívást szeretnél magadnak, amit tutira betartasz? A csillagok megsúgják, milyen fogadalommal teheted szuperré 2018-at!

Te megtalálod a karácsonyfák között a kismadarat?

Kerülj karácsnyi hangulatba egy szuper téli fejtörővel! Vigyázz, mert most nem lesz olyan egyszerű megtalálnod az elbújt kismadarat!

Eddig rosszul tetted fel az égősort a karácsonyfádra

Neked is megvan a saját kis ceremóniád, milyen sorrendben és elrendezésben rakosgatod fel a díszeket és égőket a fenyőfára? Képzeld, egy szakértő szerint az emberek nagy része utóbbit mindig elrontja!

Be kéne tiltani a glittert?

Nincs ünnepi készülődés csillámporban úszó sminkek és karácsonyi gömbök nélkül, ugye? Sajnos egy új kutatás szerint egy életre le kéne mondanod a glittercsillogásról...

Rénszarvas-cici a karácsonyi netes kihívás

Hamarosan itt a karácsony, amihez természetesen egy szuper új kihívás is dukál. Készülj fel, mert talán ez minden idők legbizarrabb netes challenge!

Egy iskolában valóra vált a Pretty Little Liars sztorija

Oké, nekünk is egyik kedvenc sorozatunk volt a Hazug csajok társasága, és bármikor szívesen újranézzük a teljes hét évadot. De egy amerikai rajongó eléggé túlzásba vitte a PLL-fanatizmusát…