2009.12.10.@ 11.12

Női vezetők – lehet érvényesülni?

Vállunkat, mióta világ a világ, sokszor nehezebb dolgok terhelik, mint a férfiakét, mégis újra és újra meg kell küzdenünk az előítéletekkel és örök bizonyításra kényszerülünk, hogy vagyunk annyira tehetségesek, vagy a munkában lehetünk éppúgy sikeresek, mint az ellenkező nem.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A nők helyzete az évek során átértékelődik, egyre több hölgy kerül vezető pozícióba a tudomány, a kultúra, a politika területén. Globalizálódó világunkban általános trenddé válik, hogy egyre nagyobb szeletet hasítunk magunknak. Az új kihívások fokozott felelősséget jelentenek, újabb nyomásnak tesznek ki bennünket.

Médiahatások

A nők vezető szerepbeli elfogadásában és elfogadtatásában fontos szereppel bír a média. Jelentős az átalakulási folyamat, amely során a sztereotip és hagyományos nőideál mellett az érdekeit képviselő, harcos amazon felvázolásától lassanként eljutottunk a női karakterek, a karrier, az érvényesülés teljes értékű ábrázolásáig.

Hova tedd az ikszedet?

Ha a karriert választod, talán rád sütnek valamilyen bélyeget: hogy nem vagy jó anya, nem vagy kellőképpen oltalomra szoruló és nőies, nem vagy „rendes” feleség típus, ergo nem felelsz meg minden elvárásnak. A köztudat sajnos még mindig nem eléggé nyitott az ilyen kérdések tekintetében.

Nehéz jó döntést hozni abban, hogy a család, a szakmai karrier vagy te magad vagy a legfontosabb. Élj-e a munkádnak, figyeld a bankszámlára érkező nullákat, féktelenül vásárolj, amit csak megkívánsz? Értékrendben csak te dönthetsz, hogy az érzelmeid, az érzéseid vagy egyéb értékek dominálnak, itt nincs általános recept. De bármelyik mellé teszed is le a voksodat, a választott szerepben jól kell érezned magadat.

Érvényesülhetsz a férfiakkal szemben?

A most feltörekvő nemzedék nőtagjai sokkal ambiciózusabbak, mint elődjeik voltak. A nők aránya az értelmiségiek és a vezető pozíciót betöltők között folyamatosan nő, ezzel párhuzamosan új vezetési stílus jelenik meg, mely nem csupán egyedi, de nagyon különbözik a férfiakétól. A nők forradalmian új irányítási módszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy másfajta értékeket is megismerjünk.

A női vezetőkre jellemzőbb, hogy a csapatszellem erősítésére törekszenek, a feladatokat közösen kialakított stratégia alapján végzik, a megfelelő koordinációra összpontosítanak. Nőként bizonyos konfliktushelyzetben hajlandóbbak vagyunk kompromisszumos megoldást keresni a felek között, hisz kisebb mértékben van jelen a férfiakra jellemző rivalizálás és harci szellem.

Mi a sikered ára?

Meg kell tanulnod áldozatokat hozni a célod elérése érdekében. Általában a nehezen megszerzett és jövedelmező pozíciód megtartása a családi élet rovására megy, kevesebb időd fog jutni a párodra, a szórakozásra, és nem utolsósorban mindehhez olyan partnert is kell találnod, aki ebben támogatni tud. Ha gyermeket vállalsz, akkor mérlegelned kell, mert a pozíciódat nem tartják fenn évekig neked, és az is lehet, hogy sokkal többet keresel, mint a párod.

A titok nyitja

A kitartás, a kapcsolati tőke, az érzelmi intelligencia határozza meg leginkább a karrier sikerét. Emellett a motiváció, a személyiség ereje, a szakmai kompetencia éppúgy fontos ismérvei egy vezetői karrier beindulásának. Mi, nők általában nagyon jó képességekkel rendelkezünk a kapcsolatok építéséhez, és a férfiak által meghatározott játékszabályok szerint sikerrel húzunk hasznot belőle. Együttműködünk a férfiakkal, átfogóan és következetesen gondolkodunk, folyamatorientáltak vagyunk, és igen magas a szociális érzékenységünk. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyek szükségesek akár a társadalmi életben, de egy adott cég hatékony működéséhez is egyaránt.

Ha el akarod érni a kitűzött célokat, ne kövesd el ezeket a hibákat:

– Ne fogadd el azt a sztereotípiát, hogy nem lehetsz nő és vezető egyszerre!
– Ne várjál folyamatos önigazolást, mert energiarabló és felesleges!
– Légy tisztában céljaiddal, hosszú távú terveiddel, és ezek megvalósításában légy konzekvens és kitartó!
– Hidd el, hogy jó vagy, és hogy még jobb lehetsz, hagyatkozzál intuícióidra!
– Fizetési igényed ugyanolyan legyen, mint egy hasonló szegmensen dolgozó férfié, a béralkuban egyenlő bánásmódot követelj, hisz megérdemled.
– Ne kerüld a kockázatot, mert anélkül nincs siker!
– Ne tekintsd személyeskedésnek, ha kritika ér a munkáddal kapcsolatban, nem azért kapod, mert nő vagy.

Szakmai karriered akkor lehet igazán sikeres, ha általa kiteljesedsz, ha önképed, önértékelésed maximálisan rendben van, ha a pozíció adta hatalomtól és pénztől nem szállsz el, és ha a vágyaidat, akaratodat beteljesítetted.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A munkádban is légy önmagad!

Munkahelyi versengés – ösztönöz vagy gátol?

Hogyan teljen jobban a munkanap?

Címkék: érvényesülni? lehet vezetők

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Készítsd el a világ legcukibb desszertjét!

Készítsd el a világ legcukibb desszertjét!

Valami extra nyalánkságra vágysz, ami megy az időjáráshoz is? Készítsd el ezt a cuki jegesmaci muffint, ami nem csak szuper finom, de még vegán is!

Ezt a mondatod tilos kimondani a Disneylandben

Azt gondolnád, hogy a varázslatos parkban dolgozni a világ legszuperebb munkája? Pedig olyan apróságokra kell odafigyelniük az ott dolgozóknak, amikre nem is gondolnál!

Erről az appról beszél most mindenki

Szinte félelmetes, mit csinál az alkalmazás a szelfiddel! Vigyázat, függőséget okozhat!

Újabb őrült kihívás terjed az Instán

Oké, már rengeteg idegesítő és veszélyes kihívással találkozhadtál a neten, de ez most tényleg minden eddigit felülmúlt!

Ez a legnagyobb titkod a horoszkópod szerint

Neked is van olyan tulajdonságod, amiről mélyen hallgatsz? Sajnos a csillagok nem tudnak titkot tartani és kifecsegték a rejtélyes részleteket!

Kapaszkodj meg, már létezik az okos bugyi!

Igen jól olvastad a címben: az okos óvszer és tampon után megérkeztek az okos fehérneműk is!

Megtaláltuk Kylie Jenner hasonmását!

A 16 éves lány teljesen olyan, mintha a Jenner-lány ikertesója lenne. Ő is gyönyörű, igazi Insta-sztár, és már saját sminkkollekciója is van!

Egy hétig úgy élt, mint Katalin hercegné, ez történt

Te kipróbálnád, milyen lehet egy időre a hercegné bőrébe bújni? Ez a lány bevállalta, és most elmesélte az élményeit!

Ezek lesznek 2018-ban a legsikeresebb napok

Alig pár napja tart az új év, te már most biztos vagy benne, hogy 2018 a legszuperebb év lesz – és nem is tévedsz! Megsúgjuk, milyen napokon váratsz extra segítséget a csillagoktól.

Ilyen anyuka leszel a csillagjegyed szerint

Te is gondolkoztál már azon, hogy vajon, milyen anyuka leszel majd? Most a csillagaid elárulják neked a választ!

Erről a pattanásos lányról beszél ma mindenki

Minden tiszteletünk ezé a 17 éves blogger csajszié, aki ahelyett, hogy takargatná pattis bőrét, büszkén vállalja külsejét!

Ezt az új dolgot próbáld ki 2018-ban a horoszkópod szerint

Idén megfogadtad, hogy belevágsz valami izgalmas újdonságba, de nem tudod, hogy mi legyen az pontosan? Még szerencse, hogy a csillagok megsúgják neked a választ!

Ez a 10 cikk volt a kedvencetek 2017-ben

Összegyüjtöttük, melyik volt a top 10 cikk, amire tavaly a legtöbb Cosmo-lány kattintott! Ezek érdekeltek titeket a legjobban!