2010.11.10.@ 11.11

Ne légy a mobbing áldozata!

Előfordult már veled is, hogy főnököd úgy kikészített, hogy a mosdóba rohantál sírni, vagy kollegád terjesztett rólad csúnya pletykákat, és amikor a tudomásodra jutott, legszívesebben örökre elbujdostál volna? A Cosmo.hu segít neked, hogy védekezz egy esetleges munkahelyi terror ellen!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit jelent a mobbing?

A ’80-as években a svéd Dr. Leymann alkalmazta először a mobbing kifejezést a munkahelyi konfliktusok kapcsán végzett kutatásai során. A pszichológiai terror vagy mobbing gyakori jelenség, főleg, amióta a multinacionális cégek megjelentek, és olykor több száz, különböző attitűddel rendelkező kolléga dolgozik egy helyen. A mobbing olyan lelki zaklatást jelent, amely általában egy adott személy felé irányul, gyakran ismétlődik, és hosszabb ideig eltart. A zaklató személy lehet a főnök, egy vagy több kolléga vagy egy csoport, és jellemzően azokat terrorizálják, akik valamiért hátrányos helyzetűek, illetve könnyen támadhatóak.

A munkahelyi kiközösítés sokak életét megkeserítheti, sőt, súlyosabb esetekben tönkre is teheti. Az etikátlan bánásmód és a stressz olyan lelki-fizikai tüneteket okozhat, mint a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, ám emésztőszervi problémákat is eredményezhet, ha állandóan görcsbe rándult gyomorral érkezel a munkahelyedre.

Kritizálnak, szexuális célzásokat tesznek feléd?

Ha a közvetlen munkatársaid levegőnek néznek, állandóan piszkálnak, ha burkoltan célozgatnak, és véleményedet semmibe veszik, esetleg olyan feladatokat kapsz, melyek sértik emberi méltóságodat, vagy trágár módon beszélnek veled, netán szexuálisan inzultálnak, a jelek egyértelművé teszik, hogy terror vagy kiközösítés esete áll fenn.

A mobbing egy komplex folyamat, ami általában munkahelyi konfliktussal indul. Ha ezt nem sikerül békés úton rendezni, felgyűlnek a problémák, és a kezdeti szakmai nézeteltérésekből személyes harc következhet. A második szakaszban a munkatársak, a főnökök is érzékelik, hogy ellenségeskedés folyik az irodában, és sokszor a vétlent bélyegzik meg, akit ezért áthelyeznek egy másik területre. A mobbing sajnálatos következménye, hogy az érintett szociális kapcsolatrendszere is meggyengül, a kollégák eltávolodnak tőle, és kiközösítik őt. Ha az áldozat nem tudja egyedül megoldani a konfliktusokat, sok esetben betegállományba kerül, majd a végső fázisban kilépni kényszerül az adott cégtől.

Mit mond a jog?

A munkahelyi kiközösítés vagy terror fennállását jogilag nagyon nehéz bizonyítani. Hazánkban a 2008-ban bevezetett munkavédelemről szóló törvény kötelezővé teszi a munkáltatóknak, hogy kezeljék a pszichoszociális kockázati tényezőket, azaz minden lehetséges módon igyekezzenek megszüntetni a stresszt okozó hatásokat, ami a munkáltatók elemi érdeke. Ha azonban ennek nem mutatkoznak egyértelmű fizikai jelei, a terror bizonyítása szinte lehetetlen.

Az erre vonatkozó jogállás a leghamarabb 2011-ben életbe lépő Büntető Törvénykönyvben található, mely a megfélemlítésre, a lelki terrort célzó követési és kommunikációs eszközökön keresztüli zaklatásra tér ki, de konkrétan a munkahelyi mobbinggal nem foglalkozik.

Ne feledd: Ha rettegsz attól, hogy kinyisd a szád, veszélyes spirálba kerülhetsz, melynek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek!

Tehetsz ellene!

A munkahelyi zaklatás vagy kiközösítés során az első és legfontosabb feladat a probléma tudatosítása. Ismerd a jogaidat, légy tisztában a kialakult helyzettel, gyűjts kellő önbizalmat, és éreztesd a terrorizáló személlyel, hogy magatartása feszegeti a kritikus határt, mely átlépése súlyos következményekkel járhat rá nézve. Ha az ellenfél megérzi elszántságodat, és nem lát téged gyenge áldozatnak, leszáll rólad, és békén hagy.

Keress szövetségeket, fordulj szembe a pszicho-terrorral, beszélj problémáidról a családoddal, a barátaiddal, ám ha úgy érzed, mindent megtettél, és nem javul a helyzet, testi-lelki épséged érdekében válts munkahelyet!

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Tuti tippek a hatékony spóroláshoz

Mire figyelj, ha te vagy az újonc a csapatban?

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: áldozata légy mobbing

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ez a legszexibb tulajdonságod a csillagjegyed szerint

Ez a legszexibb tulajdonságod a csillagjegyed szerint

Gondolkodtál már rajta, hogy mivel tudod azonnal elcsavarni a pasik fejét? Eláruljuk, de a fiúdnak egy szót se!

Mit árul el rólad, ha sírsz a filmeken?

Nem csak a romantikus vígjátékokon, de akár egy akciófilmen is képes vagy könnyezni? Akkor ez a te cikked!

Ez lesz 2018-ban az év színe!

A Pantone bejelentette, melyik árnyalat lesz a legmenőbb jövőre. Tuti, hogy te is imádni fogod!

Ez az eddigi legértelmetlenebb netes kihívás

Az új challenge lényege, hogy átlépj egy láthatatlan dobozt. Oké, elsőre lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, de az emberek hatalmasakat esnek miatta!

Ez a nő szerelmes a csillárjába

Igen, jól olvastad! Bármennyire is furán hangzik, annyira imádja a csillárját, hogy el is jegyezte…

Erre az Instagram újításra te is régóta vágytál

Kedvenc képmegosztó appod sem hagy ajándék nélkül: egy valóban hasznos újdonságot tesznek idén a karácsonyfa alá!

Te felismered, melyik az igazi Beyoncé?

Oké, már eddig is mutattunk neked néhány elképesztő sztárhasonmást, de a mostanitól garantáltan leesik az állad!

Ezt fogadd meg 2018-ra a horoszkópod szerint

Idén mindenképpen valami olyan kihívást szeretnél magadnak, amit tutira betartasz? A csillagok megsúgják, milyen fogadalommal teheted szuperré 2018-at!

Te megtalálod a karácsonyfák között a kismadarat?

Kerülj karácsnyi hangulatba egy szuper téli fejtörővel! Vigyázz, mert most nem lesz olyan egyszerű megtalálnod az elbújt kismadarat!

Eddig rosszul tetted fel az égősort a karácsonyfádra

Neked is megvan a saját kis ceremóniád, milyen sorrendben és elrendezésben rakosgatod fel a díszeket és égőket a fenyőfára? Képzeld, egy szakértő szerint az emberek nagy része utóbbit mindig elrontja!

Be kéne tiltani a glittert?

Nincs ünnepi készülődés csillámporban úszó sminkek és karácsonyi gömbök nélkül, ugye? Sajnos egy új kutatás szerint egy életre le kéne mondanod a glittercsillogásról...

Rénszarvas-cici a karácsonyi netes kihívás

Hamarosan itt a karácsony, amihez természetesen egy szuper új kihívás is dukál. Készülj fel, mert talán ez minden idők legbizarrabb netes challenge!

Egy iskolában valóra vált a Pretty Little Liars sztorija

Oké, nekünk is egyik kedvenc sorozatunk volt a Hazug csajok társasága, és bármikor szívesen újranézzük a teljes hét évadot. De egy amerikai rajongó eléggé túlzásba vitte a PLL-fanatizmusát…