2011.08.22.@ 11.08

Gondoskodj időben a jövődről!

Gondoltad volna, hogy a nyugat-európai fiatalok a havi fizetésük 20%-át félreteszik a nyugdíjas éveikre? Ha szeretnéd a későbbiekben is biztonságban érezni magad, nem árt minél előbb elkezdened a takarékoskodást!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tervezd tudatosan az anyagi helyzetedet!

Most, hogy 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és eltörölték a korkedvezményes, illetve a 13. havi nyugdíjat, felmerülhet benned is a kérdés, hogy mire idős leszel, vajon mennyire leszel aktív és egészséges, lesz-e munkád, és lesz-e annyi járulékfizető, hogy az állam megfelelő színvonalú nyugdíjat biztosítson? A prognózisok szerint a várható nyugdíjad az utolsó havi kereseted kb. 50-60%-a lehet , ám nem biztos, hogy ebből fenn tudod majd tartani a megszokott életszínvonalad. Így nyugdíjcélú megtakarításaidat célszerű minél előbb – akár 25 évesen, de legkésőbb 35 éves korodban – elkezdened legalább havi 10.000 forinttal, hisz a számítások szerint ugyanakkora megtakarítási összeg eléréséhez havonta ötször annyit kell félretenned, ha 10 év alatt akarod összegyűjteni, mintha 30 évet szánnál a megtakarításra. A pénz magának dolgozik: a hozamok hozamokkal gyarapodnak – tájékoztat Ludvai Judit, az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Cosmo-tipp: Ha kérdéseid vannak, fordulj bátran az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz, információkat a http://www.onyf.hu/ honlapon találhatsz.

Gyűjts a nyugdíjas éveidre!

A nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztár a legismertebb megtakarítási forma, amit az állam továbbra is 20 százalékkal egészít ki. Ez azt jelenti, hogy egyéni befizetéseid után 20% adó-visszatérítést érvényesíthetsz a személyi jövedelemadóból, amit az adóhatóság utal az önkéntes nyugdíjpénztári számládra. Fontos tudnod, hogy az adó-visszatérítés maximális összege életkortól függően évente 100 ezer, illetve 130 ezer forint lehet, maximum a fizetett szja mértékéig. Ha például 30 éves tagként önkéntes pénztári számládra 500.000 Ft tagdíj kerül egy év alatt, akkor 600.000 forint lesz belőle az állam által nyújtott ösztönzésnek köszönhetően. Ez máris 20% kiegészítést jelent, amihez jön még a tényleges befektetési hozam az általad választott befektetési portfólióban, méghozzá kamatadó-mentesen. E megtakarítás további előnye, hogy megjelölhetsz kedvezményezettet, illetve jelölés hiányában örökíthető – fűzi hozzá a szakértő.

Te hogyan nyilatkoztál?

Ha magánnyugdíjpénztár-tag voltál, legkésőbb 2011. január 31-ig döntened kellett arról, hogy maradsz-e a pénztáradnál, vagy visszalépsz az állami nyugdíjrendszerbe, illetve pályakezdőként szabadon rendelkezhettél arról is, hogy melyik rendszerben bízol inkább. Ha úgy nyilatkoztál, hogy maradsz a magánnyugdíjpénztáradnál, a munkáltatód a nyugdíjbiztosítási járulékodat a társadalombiztosítás részére utalja át, és 2011. december 1-je után a fizetésed a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen azt vállaltad, hogy saját magad gondoskodsz a nyugdíjadról, a kötelező 10% nyugdíjjárulék megfizetésével. Ha visszaléptél az állami nyugdíjrendszerbe, és lemondtál a magánpénztári egyéni számládon lévő összegről, a jövőben csak az államtól számíthatsz nyugdíjra.

Mi történik a reálhozamoddal?

A reálhozam kiszámítását törvény írja elő, ami nem más, mint a nyugdíjpénztári számládon lévő megtakarításod ún. hozamgarantált tőke feletti része, ami egyszerűbben fogalmazva a jóváírt tagdíjad inflációval növelt értéke. Ennek nagysága attól függ, hogy mennyi ideig voltál az adott pénztár tagja, mekkora összeget fizettél havonta, és az mikor, illetve milyen mértékben került jóváírásra a pénztári számládon. A tagszámládon összegyűlt reálhozamot és az ezen felüli tagdíj-kiegészítést a magánpénztárak legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kötelesek neked visszafizetni, amely a nyilatkozatodtól függően a bankszámládra, készpénz formájában, az önkéntes pénztári számládra, esetleg az állami rendszerben létrehozott egyéni számládra érkezik. Ha nem nyilatkoztál, ezeket az összegeket a volt pénztárnál megadott lakcímedre küldik .

Cosmo-tipp: A reálhozamod értékét a pénztárak honlapján lévő kalkulátorral te is kiszámolhatod, a magánnyugdíjpénztárak elérhetőségeit a www.magannyugdijpenztarak.hu oldalon találhatod meg.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Te bedőlsz a reklámoknak?

Ismerd meg a fogyasztási hitelek típusait!

Címkék: gondoskodj időben jövődről!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Kitalálod, melyik a luxus és melyik az olcsó karácsonyfa?

Kitalálod, melyik a luxus és melyik az olcsó karácsonyfa?

Igazi karácsony-fan vagy, aki már november elején azon gondolkozik, hogyan díszíti fel a fáját! Akkor biztosan nem lesz nehéz kitalálnod, melyik a luxus fenyő és az olcsó!

Ennél a kutyás fotósorozatnál nincs ma cukibb

Kint kezd egyre hűvösebb lenni az idő, de ne aggódj, mert ettől az édes kismama kutyától azonnal elolvadsz majd!

Megvannak a Cosmo szülinapi játékának nyertesei

A Cosmo 20. szülinapja nem csak rólunk szólt, hanem rólatok is! Mivel mi is szerettünk volna egy kis ajándékkal meglepni titeket ezért 1 hónapig játszhattatok a szuper beauty termékekért. Csekkold a nyertesek teljes listáját!

Erre az Instagram újításra várt mindenki

A képmegosztó oldal legalább annyira belehúzott, mint a Facebook legalábbis, ami az újításokat illeti. Most meg is érkezett a legújabb funkció, amire már régóta várt minden Insta-fan.

Leutánozta a sztárok szettjeit ez a srác

Mindenki azon a pasin nevet, aki megpróbálta leutánozni a sztárok legmenőbb szettjeit! Persze a menő rucikat alufóliából, sálból és takarókból készítette el!

A vécé, ami 26 milliót ér

Luxus a javából: aranyból és szétszabdalt Louis Vuitton-táskákból készült el a világ talán legdrágább toalettje.

Így néz ki egy repülőgép luxuslakosztálya

Saját, akár ággyá is alakítható ülés egy teljesen zárt szobában, hangulatvilágítás, ínyenckonyha és saját, hatalmas tévé – mintha egy komplett hotelszobát vennél ki, csak éppen a levegőben!

Te megkóstolnád a hústortát?

A legújabb Insta-trend, hogy csoki, vanília, vagy lekvár helyett nyers húsokból készítik el a szülinapi „édességet.”

A fotósorozat, amiről ma mindenki beszél

Tizenöt nő bevállalta, hogy meztelenre vetkőzik, és egész testét glitteres festékkel borítja. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, miért vállalták be a meztelen képeket!

Ezen stresszelsz a legtöbbet a csillagjegyed szerint

Még csak hétfő van, de már teljesen be vagy feszülve? Megmutatjuk, milyen stresszcsapdákat kerülj el a csillagjegyed szerint.

Megérkezett a sós karamellás kóla

Bizarrul hangzik? Valahol az is, de ne mondd, hogy nem akarod kipróbálni ezt az új ízt!

Ilyen bizarr fotósorozatot még nem láttál

Te is imádod a sellőket, ugye? Gyönyörűek, színesek, kecsesek. De mi van akkor, ha férfiak öltöznek hableányoknak? Hát ez!

Ennél a nyelvnyújtogatós cicánál ma nem látsz cukibbat!

Ő itt Rexie, a hároméves macskafiú. Imádni fogod, mert szupervicces fejeket vág, és állandóan kidugja a nyelvét!