2008.09.18.@ 11.09

Hogyan maradhatsz vékony a kedvenc ételeiddel?

Elgondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy mindentől, ami finom csak még kövérebbnek érezzük magunkat?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor a legstresszesebb napjainkat éljük, miért nyúlunk mindig a készételért, és miért nem készítjük el magunk a betevőnket? Néhány szakértő azt mondja, hogy pszichológiailag úgy vagyunk programozva, hogy sóvárgunk az olyan ételek után, amelyekről a gyerekkori boldogságra asszociálunk, mások pedig úgy vélekednek, hogy egyszerűen csak azt feltételezzük bizonyos ételekről, hogy elfogyasztásuk után jobban érezzük magunkat. De egy dolog biztos: amikor fel akarjuk rázni magunkat, a szénhidrátokat részesítjük előnyben. Ezek eredményezik a testben a szerotonin termeléstét, aminek következtében jókedvűek leszünk. De akkor hogyan kell helyesen enni a finom kajákat, amelyek után biztos a bűntudat? Az egészséges diéta alapköve a szénhidrát, mert energiával tölt fel. Amire figyelni kell az a glikémiás index (GI). A magas glikémiás indexel rendelkező ételek után a glükóz-szint hirtelen emelkedhet, vagy csökkenhet, és ez leszívja az energiáidat. Eláruljuk, hogyan eheted a kedvenc csemegéidet lelkiismeret furdalás és plusz kilók nélkül!

Tészta

A legtöbb tésztának alacsony a GI-je, a hangsúly azon van, hogy mivel párosítod. Legjobb lehetőség a paradicsom, és a paradicsomszósz. Válaszd a krémes szószokat és hozzá jöhet egy kis kovászos kenyér, amit mártogathatsz is. Így elegendő szénhidrát jut a szervezetedbe.

Pizza

A pizza közepes értékű, de apró változtatásokkal a még alacsonyabb GI-jű ételek táborába sorolhatod. Próbáld ki a korpáslisztből készült változatokat és mellőzd fehérlisztes társaikat. Feltétek tekintetében a paradicsom, a paprika, az alacsony zsírtartalmú sajtok, a gomba és az olívabogyó mind alacsony glikémiás indexszel bírnak, nyugodt szívvel helyezheted a pizza tetejére, bolondítsd meg friss fűszerekkel, például bazsalikommal. Csak vékony szeletet vágjál és kerüld azokat, amelyek meg vannak pakolva sajttal!

Burgonya

Itt a lényeg: néhány ételnek magas a GI-je, mégis rendkívül táplálóak (és ez fordítva is igaz). A burgonya egyike ezeknek. Ez egy zöldség, de mégis a GI-lista legfelső szakaszába tartozik. Ha nem tudsz ellenállni egy tál krumplipürének vagy a ropogós sült krumpilnak, azért légy észnél: az édes krumpli alacsony GI-jű, így nem emeli meg annyira a glükóz szintedet, ezt bátran csipegetheted!

Desszert

A fagyinak és a legtöbb sütinek relatív alacsony az indexe, de a probléma az, hogy sok „üres kalóriát” tartalmaznak. Nem tudsz lemondani a fagyi kehelyről? A zsírszegény változat is ugyanolyan finom, mint a „hagyományos” és adhatsz hozzá őszibarackot, vagy epret is akár. A csoki is alacsony GI-jű (ami nem azt jelenti, hogy befalhatsz egy egész családi kiszerelést), de néhány kocka antioxidánsokban gazdag sötét csokoládé diószemekkel még egészséges is!

Szöveg: Kovács Orsi

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több technikai