2008.11.11.@ 10.11

Ősszel is csúcsformában: Mediterrán diéta, szuper recepttel!

A mediterrán országok lakói jóval egészségesebbek és tovább élnek, mint az európaiak nagy része. Mindemellett karcsúságukat is könnyen megőrzik. Mi a titkuk? A mediterrán diéta segítségével te is könnyedén álomalakra tehetsz szert!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A diéta a bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is. A diéta a következő arányokban javasolja a zsír, fehérje és szénhidrát fogyasztását: a napi energiabevitel 25%-ánál nem több zsírmennyiség, 12-15%-a fehérje, 55-60%-a szénhidrát.

Alapszabályok:

– Konyhádban használj extra szűz olívaolajat, és kerüld a zsíros ételeket, valamint a zsír és a vaj, használatát! Étkezésedben a mediterrán étrend követése esetén a növényi eredetű élelmiszerek domináljanak.

– Naponta többször is fogyassz friss zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg nyersen. Rendszeresen egyél hüvelyeseket is!

– A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, érdemes tehát főleg ilyet fogyasztanod. A durumbúza rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

– A mediterrán étrendben a tejtermékek közül a sajtok fogyasztása hangsúlyos: fontos tehát, hogy tej, kefír, joghurt is rendszeresen kerüljön az asztalunkra.

– A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennap részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai. Éppen ezért előírás, hogy hetente többször is kerüljön az asztalodra ezekből az élelmiszerekből. A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek.

– A mediterrán étrend része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása, mely érrendszervédő hatású, de kihagyható az étrendből. Az alkohol energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért koktélok, tömény italok nem javasoltak ebben a diétában sem, mivel megnehezítik a fogyást.

– Az egészséges táplálkozáshoz naponta legalább 5 adagnyi zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféleség, hal fogyasztása ajánlott, olívaolaj hozzáadásával. A hús fogyasztását a mediterrán diéta heti három-négy alkalommal engedi a magas telített zsírsavtartalma miatt. Hal és hús helyett lehet alacsony kalória tartalmú sajtokat fogyasztani, mint pl. a tehén- és juhtúró, kenhető krémsajtok, a mozzarella, és lágy sajtok.

Tzatziki

Hozzávalók: 2 csésze natúr joghurt, 1 db kígyóuborka, zúzott fokhagyma, olívaolaj, só, bors (ízlés szerint), pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet. Ebbe belekeverjük a kígyóuborkát, sót, borsot. Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.

Szöveg: Gaál Zita

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Ősszel is csúcsformában: A sikeres diéta titkai

Ősszel is csúcsformában: Atkins diéta, 3 szuper recept

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több technikai