2009.06.04.@ 14.06

Édes finomságok: az ezerarcú eper

A nyár egyik slágergyümölcse az eper. Azon túl, hogy önmagában is finom, még kalóriaszegény is, magas a víz- és rosttartalma, és sok C vitamint tartalmaz. De nem csak frissen fogyaszthatjuk, mivel az eper alkotóeleme lehet számtalan ételnek. Most összegyűjtöttünk néhány epres receptet, amivel változatossá teheted ezt a remek gyümölcsöt.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tejszínes eperkrémleves

A nyári melegben jól fog esni egy tál finom, hideg eperleves! Szükséged lesz nagyjából 1 kg eperre, 4-5 dl tejszínre, 3-4 evőkanál kristálycukorra, fél dl olívaolajra, 1 citrom levére, néhány szem szegfűszegre, egy csipet fahéjra és egy fél vaníliarúdra.

Először is mosd át és pucold meg az epreket, majd hagyd lecsepegni. Az olajban oldj fel 2-3 evőkanál cukrot, és kissé pirítsd meg. Közben tedd bele a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliarudat. Amikor a cukor megbarnul, add hozzá az epret, majd facsarj bele egy kevés friss citromlevet és fél citrom lereszelt héját. Negyed órát forrald, közben pedig kóstolgasd, és pótold a cukrot vagy a fahéjat, ha szükséges. Mikor felforrt, öntsd fel tejszínnel, és forrald újra, majd 5 perc után vedd le a tűzhelyről. Hagyd kihűlni, és rakd hűtőbe a levest. Egy kis idő múlva hidegen tálalhatod. Díszítésnek használj friss epret és tejszínhabot.

Házi eperfagyi

Nincs is jobb hűsítő, mint az eperfagylalt. Most könnyen elkészítheted otthon is, mindössze 1 kg eper, 5 tojás, 2 dl tejszín és 25 dkg cukor kell hozzá.

Miután megmostad az epret, tedd egy tálba. Üss hozzá az 5 tojást és a cukrot, majd botmixerrel passzírozd össze az egészet. A végén add hozzá a tejszínt, és keverj rajta még párat a turmixgéppel. Ezután csak annyi a dolgod, hogy kis tálkákba szedd, és a fagyasztóba tedd. Másnapra kellően összeáll a fagylalt. Sok tejszínhabbal az igazi!

Eperlekvár

A lekvár elkészítése három napig tart, de igazán kevés vele a munka. A megtisztított, nagyjából 1 kilógrammnyi epret tedd egy lábasba, szórj rá 25 dkg cukrot, fedd le, és hagyd legalább egy napig állni. Másnap közepes lángon kezdd el főzni, és folyamatosan kevergetve – hogy le ne égjen a cukor – forrald 15 percig. Miután kihűlt, ismét takard le, és tedd félre még egy napra. A következő napon ismételd meg a lekvárfőzést az előbbiek szerint, majd még melegen adagold üvegekbe. Minden adag lekvár tetejére tegyél egy kevés szalicilt, aztán zárd le az üvegeket, és mehetnek a kamrád polcára. Néhány nap múlva már meg is kóstolhatod.

Epres ital

Turmixolj össze fél kg epret, majd keverj hozzá 4 evőkanál citromlevet, 10 evőkanál narancslevet, illetve 2 dl natúr joghurtot és 2 dl tejet. Ízlés szerint adj hozzá cukrot, és már töltheted is poharakba. Jégkockával hűtve szolgáld fel. Mentalevelet tehetsz a tetejére.

Kapcsolódó cikkek:

A 3 legjobb zsírégető édesség

Ínycsiklandozó édességek pár perc alatt

A legegyszerűbb fogyókúrás receptek

Címkék: édes eper ezerarcú finomságok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend