2009.06.10.@ 14.06

Ízletes burgonyás finomságok

A burgonya a legkedveltebb zöldségfélék közé tartozik. Felhasználását tekintve a legváltozatosabb: készülhet belőle leves, főzelék, süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle köretet, kenyeret vagy tésztafélét; kalóriatartalma pedig harmada a kenyérének. Ráadásul A-, B-, C- és K-vitamint is tartalmaz, és könnyen emészthető étel a gyomornak! Készítsd el otthon a legjobb burgonyás ételeket!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Fehérboros sült krumpli

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 dl olívaolaj, 1 teáskanál só, 2-3 teáskanál ételízesítő, 2 teáskanál oregánó, őrölt bors, 2-3 gerezd fokhagyma törve.

Elkészítés: Vágd fel a krumplit nagyobb kockákra, majd tedd egy tepsibe. Keverd össze a többi hozzávalót, és öntsd a krumpli tetejére. Kicsit forgasd össze az egészet. Közepes hőmérsékletű sütőben nagyjából 1 óra alatt süsd készre. A bor alkoholtartalma miatt nem kell aggódnod, mivel az sütés közben elpárolog, és csak az aromája marad meg.

Krumplilepény

Hozzávalók: 75 dkg krumpli, 3 dkg vaj, 15 dkg liszt, 2 közepes fej vöröshagyma, só.

Elkészítés: A krumplit pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára sós vízben. Szűrd le, majd alacsony láng fölé tedd vissza az edényben, hogy minden víz elpárologjon belőle. Közben az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon pirítsd üvegesre. Törd össze a krumplit, majd keverd hozzá a vajat, a hagymát és tekintélyes mennyiségű sót – közben azért kóstold meg, hogy túl sós se legyen -, majd hagyd kihűlni. Ha kihűlt, add hozzá a lisztet, hogy könnyű, lágy tészta legyen belőle.

Nyújtsd ki a tésztát 1 centi vastagra, és vágd 4-5 centis, egyenlő szárú háromszögekre. Száraz teflonserpenyőben mindkét oldalukon addig süsd, amíg megbarnulnak.

Fokhagymás tejfölbe mártogatva remek előétel!

Rántott krumpli

Hozzávalók: nagy szemű burgonya, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítés: A burgonyát hámozd meg, és vágd fel hosszában, nagyjából 1 cm vastag szeletekre. Sózd be, majd a szokásos módon panírozd, és bő olajban süsd ki. Majonézzel nagyon finom!

Burgonyás kenyér

Hozzávalók: 55 dkg finomliszt, 15 dkg krumpli, 1 kockacukor összetörve, 330 ml langyos víz, fél evőkanál 10 százalékos ecet, másfél evőkanál étolaj, 3 evőkanál kovász, 2 kávéskanál só.

Elkészítés: Sós vízben főzd meg a krumplit, majd miután kissé kihűlt, törd össze. Keverd össze a hozzávalókkal. A langyos víznél ügyelj arra, hogy a tészta kemény maradjon, mivel a krumpli egyébként is puhítja az állagát.

A kovász elkészítése sem nagy ördöngösség: 2-3 nappal a kenyér elkészítése előtt keverj össze kevés lisztet, kevés cukrot és még kevesebb sót, illetve élesztőt, majd tedd félre letakarva. Ezt add a kenyérhez.

Az összeállított kenyértésztát sütheted kenyérsütő gépben is, vagy egy erre alkalmas sütőben, őzgerincformába töltve. Ebben az esetben ügyelj rá, hogy a tésztát közepes hőmérsékleten (nagyjából 170 fokon) süsd pirosra, különben a külseje hamar megsülne, a belseje pedig nyers maradna.

Töki pompos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2-3 főtt krumpli, 1 csomag sütőélesztő, 20 dkg bacon, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 5 dl tejföl, 15-20 dkg sajt.

Elkészítés: A krumplit főzd meg, és áttörve add hozzá az élesztővel elkevert liszthez. Kicsit sózd meg és gyúrd össze. 1 óra kelés után nyújtsd ki a tepsi méretére, és félig süsd meg.

Ekkor vedd ki a sütőből, és az előzőleg már tejföllel, tört fokhagymával összekevert, feldarabolt baconnel kend meg bőségesen, szórj rá nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, majd tedd vissza a sütőbe nagyjából 10 percre. A sütés vége felé szórd meg reszelt sajttal.

Egy pohár finom fehérborral remek vacsora!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Édes finomságok: az ezerarcú eper

A leggyorsabb mennyei tésztareceptek

Ínycsiklandozó édességek pár perc alatt

Még több recept – klikk ide!

Mindent a diétáról – klikk ide!

Címkék: burgonyás finomságok ízletes

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend