2010.04.22.@ 14.04

A legjobb tavaszi spárgás receptek

A tavasz a spárgaszezon ideje. Sajnos nem tart sokáig, így használjuk ki az időt, és szerezzünk be néhány fajtát, és együnk sok spárgát! Ne idegenkedjünk az elkészítésétől, még ha csak mostanában kezdjük is felfedezni ezt a vitaminokban gazdag zöldséget.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Már időszámításunk előtt gyógyításra használták a spárgát, hiszen magas víztartalma miatt vesetisztító hatású. A rómaiak kezdték először főzési célra használni a spárgát.

Vásárlása, előkészítése
 
A spárgának fehér és zöld változata kapható a hazai piacokon. Érdemes odafigyelni arra, hogy melyik kereskedőtől vesszük, fontos, hogy a spárga friss legyen, mert különben kesernyés íze lesz. A piacon talán szerencsésebbek leszünk, mint a szupermarketekben. A pucolásánál figyeljünk arra, hogy fehér spárga esetében vékonyan hámozzuk egy krumplipucoló késsel. A benne lévő tápanyagok: A, B1, B2, E vitaminok, foszfor így is benne marad. A zöld spárga esetében a szárán kiálló kis „lándzsákat” hámozzuk le óvatosan. Az elővigyázatosság kedvéért sós-cukros vízben főzzük, így ha véletlenül keserű lenne, akkor is segít rajta a cukor.
 
Spárga krémleves
 
Hozzávalók: 40-50 dkg spárga, kb. 5 dkg liszt, ugyanennyi vaj, 2dl tejszín, 1 vöröshagyma, só, bors, petrezselyem, 5-6 dl csont lé vagy leveskockából készült lé
 
Meghámozzuk, megmossuk a spárgákat, 2-3 cm-es darabokra szeleteljük. A vajat felhevítjük, majd az apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, stauboljuk, azaz liszttel megszórjuk. Felengedjük a leveskockából készült lével, ízesítjük, ha szükséges. Körülbelül 20 perc alatt puhára fő a spárga, turmixszoljuk össze, majd öntsük hozzá a főzőtejszínt, finoman besűrűsödik. Tálalhatjuk akár egy kis reszelt sajttal a tetején.
 
Csőben sült spárga
 
Sokféle zöldség süthető ilyen módon, így a spárga is.
 
Hozzávalók két személyre: 50 dkg spárga, kevés liszt, 5-6 dkg vaj, fél liter tej, 2 tojás sárga, 20dkg sajt, só, bors
 
A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk, majd szárazra töröljük az ismert módon. Sós, cukros vízben megfőzzük őket. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és forró tejjel felengedjük. Keverjük, nehogy csomós legyen, ezért kell, hogy forró legyen a tej! Majd ezt a besamel mártást levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tojások sárgáját, ízesítjük sóval, borssal. Egy jénait vagy bármilyen tűzálló tálat kivajazunk vékonyan, belehelyezzük a spárgákat és ráöntjük a mártást. Sajtot reszelünk a tetejére, majd kevés ideig, kb. 15-20 percig sütjük.
 
Cosmo-tipp: Barátkozzunk meg a spárgával! Finom, egyszerűen elkészíthető, vitaminban gazdag, nagyon jó hatással van a szervezetre.

Fotó: profimedia.hu

 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend