2010.04.29.@ 11.04

Sütés a szabadban: hasznos barbecue-tippek

Fejétől a farkáig, jelenti az angolosított francia kifejezés – barbe queue. Ha ma már nem is egészben sült ökröt készítünk a nyárson, amire a kifejezés utal, de kisebb szelet húsokat szívesen sütünk meg a szabadban. Mindegy, milyen a sütőnk felszereltsége, gurul vagy nem, beépített vagy szabadon álló, a készítési mód szinte ugyanaz minden esetben.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az ideális sütő

Ideális sütő nincs, csak olcsóbb és drágább, komolyabb felszereltségű, vagy akár kerti gázgrill. A legolcsóbb, a hipermarketek kertészeti osztályán található kicsi, mobil sütők is tökéletesen megfelelnek a célnak, főleg, ha kisebb teraszod van. A sütővel kapcsolatosan annyit kell tudni, hogy fontos a használat utáni zsíroldós majd bő vizes takarítása, ugyanis a következő alkalomkor minden ottmaradt anyag ráéghet. A legjobb az, ha a társaságból egy személy kezeli a sütőt, ő lesz az, aki forgatja a húsokat, így nem alakul ki káosz a körülötte.

Négy alapeszköz, ami nélkül nem érdemes elkezdeni

Grillvilla, grillfogó, grillfordító, kenőecset – ezekkel mindenképp rendelkezz! A hús könnyebb kezelését a forró sütőn ezekkel az eszközökkel tudod megoldani. Nem árt beszerezni egy hosszabb kötényt is, amely a sercegő és pattogó szaftot felfogja. A vágódeszkák, salátástálak ugyancsak fontosak, és ahhoz, hogy kevesebbet mosogassatok, ajánlatos egyszer használatos papírtányérokat és papírpoharakat használni. A műanyag evőeszköz viszont könnyen beletörhet a sült húsba. Faszenet bármely benzinkúton vagy szupermarketben vásárolhatsz. Könnyebben csinálsz tüzet, ha erre a célra kifejlesztett folyadékot veszel hozzá. Csakis a parázs felett kezdjetek el sütögetni, miután a tűz már leégett!

Előkészületek, fűszerek

Amennyiben gyors ötlettől vezérelve álltok neki sütögetni, érdemes csirkét, pulykát vagy halat választani. Ezek pácolás nélkül is könnyedén megsülnek, míg a sertéstarja vagy egyéb, kötöttebb rostozatú húsok rágósak maradhatnak pác nélkül. Gyors pácot így készíthetsz: sózd, borsozd a húst, kis mustárral is bekenheted. Apríts vöröshagymát vagy zsengébb póréhagymát, és szórd rá a húsra. Locsold meg egy kis olajjal a szeleteket, majd hagyd letakarva ebben a fűszeres lében másnapig. Vigyázat! Ha a különböző grill fűszerkeverékeket választod, ügyelj a só használatára, mert ezek a keverékek eleve tartalmaznak sót.

Köretek

A friss saláta mindig az egyik legkedveltebb köret, akár már kész salátaöntetetekkel, akár csak citromleves, olívaolajos, sós, borsos ízesítéssel. A saláta laktatóbb és ízletesebb lesz, ha különböző sajtokkal dobod fel. Néhány kocka kecske-, márvány- vagy fetasajt különleges ízt kölcsönöz neki, és a húshoz is jól passzol. Színesebbé teheted a salátát reszelt sárgarépával vagy reszelt vöröskáposztával is. A burgonya a másik, amit szinte mindenki kedvel. Csomagolhatod fóliába és a tűz fölé teheted, a belsejét kis tejföllel, sóval ízesítve.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Egyszerű és finom vendégváró: virslivariációk

Mit üzennek a sóvárgásaid?

A legjobb tavaszi spárgás receptek

Címkék: barbecue-tippek hasznos sütés szabadban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend