2010.05.05.@ 14.05

Szuper garnélás receptek extra tippekkel

Elérhető luxus már hazánkban is a mélyhűtött garnélarák. Hiper- és szupermarketekben körbenézve hamar megtaláljuk a kis rózsaszín rákokat, melyek különböző méretben kaphatóak. Az apróbb olcsóbb, a nagyobb méretű, úgynevezett királyrák pedig kicsit drágább árkategóriában.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ha úgy érzed, hogy unod már a megszokott ízeket, és valami újra vágysz, válaszd a garnélarákot. Tavasszal sokszor elegünk van mindenből, ami a hidegre emlékeztet, ruházatunkkal együtt étkezési szokásainkat is frissítjük. Kevesebb kalória, zamatos, könnyű, de mégis harmonikus ízek, a zsíros, húsos ételek helyett. Erre vágyunk tavasszal.

Tökéletes választás

Ha eddig kicsit is idegenkedtél a rákoktól, kagylóktól, tengeri herkentyűktől, épp ideje, hogy megbarátkozz velük! Kezd a garnélarákkal! Kellemes, rózsaszínes színe, lágy húsa van, könnyedén tisztítható, és ami a legjobb, ezerféle dolog készíthető belőle, ráadásul szupergyorsan. A legkisebb fajták már farok nélkül kaphatóak, csak a friss rákhúst veszed meg, amivel már nincs teendő.

Amit tudnod kell róla: Mélyhűtötten tudod megvenni, a kis farokrészt kell eltávolítani, a rákhús könnyedén leválik róla. Néhány perc sütés és főzés után már fogyasztható is. Hagyd kiolvadni, vagy ha gyorsan szeretnéd felhasználni, még zacskóban tedd forró vízbe. Fél óra elteltével konyhakész állapotú lesz. Citrom, fokhagyma, zöldfűszerek szinte mindig kellenek azon ételek készítéséhez, melyet garnélarákból főzöl.

Zöldséges tészta garnélarákkal

Hozzávalók: Az ázsiai üzletekben kapható kínai tészta, vékony gyufaszálra szeletelt sárgarépa, fehérrépa, cukkini, póréhagyma esetleg kínai kel. Kell hozzá ezen kívül fokhagyma, citromlé, néhány garnélarák húsa, só, bors, friss petrezselyemzöld. Szükséged lesz még kevés szójaszószra, és ha szereted a csípőset, akkor egy kevés chili paprikára is.

Mosd meg és szeleteld nagyon vékony, gyufaszál méretűre a felsorolt zöldségeket. Olajon piríts néhány gerezd fokhagymát, majd szórd rá a felszeletelt zöldségeket. Sózd, borsozd, kis szójaszósszal meglocsolhatod. Ha úgy érzed, hogy a zöldségek már kicsit puhábbak, de még roppanósak, add hozzá a rákokat. Locsold meg kevés frissen facsart citrom levével, kis chilivel. Pirítsd át néhány percig, és amikor már a rákok is kaptak egy kis színt, vedd le a tűzről. Főzd készre a kínai tésztát a csomagoláson olvasott 3-4 perc alatt, majd keverd össze a rákos fűszerekkel. Szórd meg kevés petrezselyemmel, és ha kell, ízesítsd még ízlés szerint.

Majonézes ráksaláta

Szuper előétel, de akár könnyű vacsora is lehet pirítóssal vagy anélkül.

Hozzávalók: Garnélarák húsa, jégsaláta, uborka, konzerv kukorica, majonéz, só, bors, egy citrom leve

Mosd meg és szeleteld fel az uborkát negyedekbe, a jégsalátát csíkokra, keverd hozzá a kukoricát, a garnélarákot és a majonézt! Fontos, hogy ne ússzon a majonézben, éppen hogy csak finom ízt adjon neki. Sózd, borsozd, majd kevés citromlével meglocsolhatod. Hűtsd le jól – akár üvegkelyhekben –, majd tálalhatod is. Ez kimondottan vendégváró előétel pirítóssal, ráadásul néhány perc alatt elkészül.

Cosmo-tipp: Készítheted ugyanígy zöldségesen, de főtt rizzsel a megpirított rákokat, ebbe tehetsz még zöldborsót is. A salátát turbózhatod kaporral, majonéz helyett pedig használhatsz szimpla ecetes-olajos salátaöntetet. A variációk végtelenek, bízz a fantáziádban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Ízletes vitaminpótlás – a legjobb saláták

Sütés a szabadban: hasznos barbecue-tippek

A legjobb tavaszi zöldséges vacsorák

Még több receptet találsz itt – klikk ide!

 

Ne maradj ki az új őrületből! KLIKK IDE és eláruljuk a titkot!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: extra garnélás receptek szuper tippekkel

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend