2010.05.11.@ 14.05

Hasznos tanácsok a kínai konyha megismeréséhez

A kínai konyha elterjedése hazánkban is ismert, mégis van úgy, hogy csupán a „magyarosított” kínai konyhát kedveljük. Az eredeti kínai ízvilág az európai ember számára sokszor idegen lehet, az édes és savanyú keveredésével, és a nagyon erős chiliporok használatával. Azonban ha megismerjük, és saját szájízünk szerint alakítjuk, mi magunk is könnyedén összeüthetünk egy finom kínai vacsorát.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Számos főzéssel kapcsolatos blog és oldal foglalkozik a kínai fűszerekkel és azok használatával. Érdemes kicsit tanulmányozni a kínai konyhaművészetet, mielőtt elindulnánk beszerezni az alapanyagokat. Látni fogjuk, mennyiféle tészta és fűszer felhasználásával főznek, a kínai konyha nagyon változatos.

Elsődleges összetevők
 
A kínaiak étkezésében az első helyen a rizs áll. A jó minőségű jázminrizs tulajdonsága, hogy főzéskor finom illatú lesz, és enyhén összetapadnak a szemek, így pálcikával könnyebben ehető. A jázminrizst hideg vízben, só és fedő nélkül tesszük fel főni. Lemérjük, megmossuk és kétszer annyi vízben főzzük, mint a súlya. Miután elfőtt a vize, fedő alatt puhítjuk, pároljuk.
 
Míg a húsok közül csirkét, kacsát és sertést használnak főleg, addig a zöldségek a rizs után a második legfontosabb alapanyagnak számítanak. A szója és a belőle készült olaj elkerülhetetlen a kínai konyhaművészetben. A szójaszósszal a már készételt is szívesen ízesítik.
 
Érdemes beszerezni
 
Receptünktől függetlenül mindenképpen vegyünk jázminrizst, szójaszószt, valamilyen halszószt, friss gyömbért, koriandert, lime-ot, szárított, illatos gombát, bambuszrügyet, chili őrleményt. Minden szupermarketben kaphatóak ezek a termékek, de a kínai élelmiszerüzletekben, a Fővám téri Vásárcsarnok alján található speciális ázsiai üzletben is gyorsan összeszedhetjük a hozzávalókat.
 
 
Magas tűzön, szinte minimális zsiradékban pirítják a mindig nagyon apróra, vagy vékonyra vágott húsokat, zöldségeket a kínaiak. Ehhez tökéletes eszköz a wok, mely mélyedésével lehetőséget ad arra, hogy az összes aprított alapanyag egy helyen párolódjon. Érdemes beszerezni egyet, imádni fogjuk!
 
Zöldséges tészta
 
Az első próbálkozásokhoz kitűnő a zöldséges tészta. Extra gyorsan elkészül, nagyon finom és csupa egészséges összetevőt tartalmaz.
 
Hozzávalók két személyre: 1 fej vöröshagyma, egy szál póréhagyma, 2 db sárgarépa, cukkini, kevés kelkáposzta, gyömbér, szójaszósz, kínai sós fűszerkeverék, kis erős paprika, ízlés szerint, 20 dkg üvegtészta vagy rizstészta
 
Megtisztítjuk a zöldségeket, majd mindet vékony gyufaszál méretűre vágjuk. Wokban, vagy ha nincs, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vörös és póréhagymát, sárgarépát, cukkinit, káposztát. Attól függően, hogy mennyire szeretjük a csípős ízt, kis chilivel vagy apróra vágott zöld erős paprikával, sóval, frissen reszelt gyömbérrel, szójaszósszal ízesítjük. Néhány percig pirítjuk ezeket a zöldségeket, csak hogy roppanósak maradjanak.
 
A rizst vagy üvegtésztát nem kell főzni, csupán forró vízzel leforrázni, majd 10-15 percig állni hagyni. Miután ez megtörtént, leszűrjük, és wokban készre keverjük a zöldségekkel.
 
Rizses garnélarák zöldborsóval
 
Hozzávalók: 10-20 dkg mélyhűtött garnélarák, 20 dkg jázmin rizs, zsenge, még héjas zöldborsó, fűszerek, lime lé, fokhagyma, szójaszósz, halszósz
 
Megfőzzük a már ismert módon a rizst. A garnélarákokat kevés olajban pirított fokhagymán elősütjük, sóval, borssal ízesítjük. Meglocsoljuk egy kis szójaszósszal, halszósszal. Hozzáadjuk a zsenge zöldborsót, majd együtt pirítjuk. Miután ez kész, kevés lime vagy citromlevet locsolunk rá, majd összekeverjük és átpirítjuk a rizzsel.
 
Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Ízletes vitaminpótlás – a legjobb saláták

 
 
 
Ne maradj ki az új őrületből! KLIKK IDE és eláruljuk a titkot!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között! 

Címkék: hasznos kínai konyha megismeréséhez tanácsok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend