2010.05.31.@ 14.05

Cukkini variációk: egészséges és finom receptek

A cukkini egy olyan könnyedén beszerezhető és felhasználható zöldség, amivel élmény főzni. Semmi pepecselés, csupán egy alapos mosás, és máris szeletelhető. Vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy ne a puhább, hanem a keményebb cukkinit válasszuk ki, hűtőben így még jó néhány napig tárolható lesz.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Három gyors ételt ajánlunk most neked, ebből kettő egytálétel, mely a zöldség és rizs felhasználásával néhány perc alatt elkészül. Az olaszos cukkini saláta pedig hidegen is fogyasztható önmagában, vagy köretként, ízlés szerint.

Pulykamell csíkok rizses cukkinival
 
Hozzávalók két személyre: 3-4 darab cukkini, 1 kis tasakos hántolt gyors rizs (általában négyes csomagok vannak egy dobozban, ebből elég egy vagy kettő), 15-20 dkg pulykamell, só, bors fűszerezésnek
 
A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kis olajon serpenyőben megpirítjuk. Az olajból kiemeljük a húsokat, félretesszük. Megmossuk alaposan a cukkinit, majd vágódeszkán hosszában negyedeljük, kockára vágjuk, a hús maradék olajában megpirítjuk. Ha kevés az olaj, picit öntünk hozzá. Közben kis vizet forralunk egy csipetnyi sóval, ebbe beletesszük a zacskós rizst és 12-15 percig főzzük. A serpenyőbe a húst visszatesszük a cukkini mellé, sóval, borssal fűszerezzük friss petrezselymet is tehetünkrá, majd a főtt rizst, miután jól kicsöpögtetjük, hozzákeverjük. Tökéletes és könnyed vacsora.
 
Franciás lecsó egyszerűbben
 
A franciák kedvenc egytálételétől, a ratatouille-től fűszerezettségében és alapanyagaiban is különbözik, ez a változat sem kakukkfüvet, sem bazsalikomot és padlizsánt sem tartalmaz. Az íze ellenben nagyon finom, nem utolsó sorban pedig egészséges, tápláló és nem hizlal!
 
Hozzávalók: 2 nagy kaliforniai piros paprika, 4-5 cukkini, 1 fej lilahagyma és fokhagyma, ételízesítő, kis balzsamecet, bors. Ugyancsak gyors rizs, 2 zacskóval.
 
Megmossuk a cukkinit és paprikát. Apróra szeleteljük a hagymát és fokhagymát, kevés olajon megpirítjuk. A kockára vágott paprikát és cukkinit hozzáadjuk, fűszerezzük. Kevés balzsamecettel meglocsoljuk. Közben megfőzzük a rizst, zacskóban kb. 12-15 percig, majd a serpenyőbe összekeverjük a zöldségekkel.
 
Olaszos cukkini saláta
 
Dél-Olaszországban találhatunk ezzel az üde, friss ízű cukkini salátával. A nyári melegben sokszor csökken az étvágy, így akár leves után, friss kenyérrel még egy laza ebédnek is megteszi.
 
Hozzávalók: 6-7 cukkini, jó minőségű, lehetőleg francia mustár, fél citrom leve, balzsamecet, só, bors, zúzott fokhagyma
 
Miután a cukkinit jól megmostuk és szárazra töröltük, szeleteljük ujjnyi vastagságúra. Serpenyőben hevítsünk olajat, majd a cukkini szeleteket ebben pirítsuk meg. Legyen kellemes színük, de még roppanjanak, ne áztassuk el őket az olajban. Ha van fritőz, abban a legjobb megsütni. Szedjük ki papírszalvétára.
 
Keverjük ki egy tálkában a mártást, ami majd az amúgy még ízetlen cukkininak megadja a pikáns ízét. Kevés olívaolaj, citromlé, mustár, kis cukor, só, bors, balzsamecet, fokhagyma. Ízlés szerint, ki savanyúbban, ki pedig édesebben szereti. Majd a kihűlt cukkini szeleteket keverjük össze a mártással, hogy felvegye az egészet, ne tocsogjon benne. Inkább szakaszosan adagoljuk, és keverjük a mártást hozzá.  Tegyük be a hűtőszekrénybe, ott összeérik egy óra alatt is. Friss bagettel, vagy natúr, sült hússal kiváló.
 
Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

 
 
 
 
Ne maradj ki az új őrületből! KLIKK IDE és eláruljuk a titkot!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között! 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend