2010.06.24.@ 14.06

Luxus desszert fél óra alatt

Szuflé. Még a gyakorlott konyhatündérek is megriadnak kicsit ettől a szótól. Pedig nem kellene. Ha elsőre még kissé bonyolultnak is hangzik, a végeredményt dicsérve ébredünk majd rá arra, hogy a könnyen elkészíthető felfújt szinte pofonegyszerű.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A szuflé édes változata csokoládés és vaníliás formában is elkészíthető, rengeteg gyümölcsös szósszal, fagylalttal variálva. Annak ellenére, hogy melegen tálaljuk majd, igazi nyári desszert lehet, ugyanis a friss gyümölcsök, és a hideg fagylalt teszi majd igazán élvezhetővé ezt a meleg és jéghideg kavalkádot.

Néhány jó tanács, mielőtt belekezdenénk:
 
– Az alapanyagok mellett egy speciális, hőálló kerámiaedényt is be kell szerezni, amiben majd megsütjük a szuflét. Ezt a formát szinte minden konyhafelszerelést áruló üzletben megvehetjük, csak arra figyeljünk, hogy hőálló legyen, különben nem fogja bírni a sütést.
 
– Türelmesen és jól keverjük ki az alapanyagokat, hogy a massza állaga ne legyen majd csomós.
 
– Figyelni kell majd az órát, nehogy túlsüsd a szuflét, ugyanis a lényege, hogy a belseje folyékony állagú, míg a külseje szilárdabb. Ezért kell szigorúan venni a 15 perces sütést a 200 fokos sütőben.
 
– Csakis szobahőmérsékletű tojás felhasználásával dolgozzunk.
 
Csokoládé szuflé (6 adaghoz):
4 tojás, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 20 dkg csokoládé, 6 dkg liszt
 
A kerámiaformákat kenjük ki vajjal és porcukorral. Készítsünk elő egy tepsit, amelybe vizet töltünk, ebbe helyezzük majd bele a kerámiaedénykéket. Ügyeljünk arra, hogy kb. az edény feléig érjen a víz magassága.
 
Elkészítés: A vajat és a csokit vízgőzön olvasszuk fel. A tojássárgáját a cukorral keverjük ki, majd adjuk hozzá az olvasztott vajas csokihoz. Ebbe óvatosan keverjük bele a lisztet, majd a felvert tojások habját. Töltsük bele ¾ részig a formákba, majd egy órára helyezzük a hűtőbe.
 
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a légkeverőset elég 150-180 fokra. Majd a tepsibe helyezzük bele az edényeket, és süssük 15 percig. Ne kíváncsiskodjunk és nyitogassuk a sütő ajtaját, fel fog jönni a lágy hab probléma nélkül.
 
Tálalás: Kistányérra óvatosan tegyük ki a szuflét úgy, hogy a kerámiaedény oldalán egy késsel óvatosan válasszuk le a tölteléket az edényről. Így könnyen rácsúszik a tányérra. Ízlés szerint egy gombóc fagylaltot, friss epret vagy gyümölcsszószt tehetünk mellé egy mentalevéllel díszítve.
 
Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend