2010.08.18.@ 16.08

Konzerváld a nyár ízeit!

Az ízletes, érett, zamatos zöldségek és gyümölcsök szezonja lassan lejár, de neked sem ősszel, sem télen nem kell nélkülöznöd őket! Válaszd ki kedvenceid, legyen az a paradicsom, a fokhagyma vagy a sárgabarack, és készíts belőlük aszalt vagy olajos változatot. Mi segítünk, hogyan csináld!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Azt a néhány napsütéses napot, ami még hátra van a nyárból, érdemes kihasználni. Nem csak a strandokra és a fesztiválokra gondolunk, hiszen a nap melegét aszalásra is felhasználhatod.

Bármit is szeretnél napon aszalni, fontos, hogy előtte alaposan válogasd át, távolítsd el a romlékony részeket, és tisztítsd meg. Ha szükséges, mosd meg, és itasd fel a nedvességet. Egy szintén kulcsfontosságú eleme a sikeres aszalásnak, hogy a zöldségek vagy gyümölcsök egyforma méretűek legyenek, így biztosan egyszerre érik el a kívánt állagot.
 
Az aszalás lényege, hogy minél gyorsabban távolítsuk el a nedvességet, amit a megfelelő hőmérséklettel, és a jó szellőzéssel tudunk elérni (ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy minél előbb el tudjon párologni a víz). Az aszalás egyben tartósítás is, az ízek megőrzéséhez azonban fontos, hogy mindent a megfelelő állagúra, nedvességtartalmúra aszaljunk. Például a gombákat teljesen szárazra is szikkaszthatjuk, mivel később beáztatva újra fel tudjuk frissíteni a szerkezetüket. Egyes gyümölcsöknek azonban kifejezetten jót tesz, ha marad nedvesség bennük, mint például a sárgabaracknak is. Ilyenkor egyszerűen össze kell nyomni a gyümölcsöt – akkor tökéletes, ha még ruganyos, de már nem jön belőle lé.
 
Érdemes még szót ejteni arról, hogy mennyire egészséges a természetes, napon aszalt, cukor felhasználása nélkül eltett gyümölcs. Hogy egyáltalán ne kelljen cukrot használni, próbálj meg finom érett, zamatos gyümölcsöket választani, aminek a természetes cukortartalma elegendő lesz az aszalt gyümölcs jó ízéhez.
 
Aszalt paradicsom
 
Hozzávalók:
3 kg paradicsom (legjobb a hosszúkás lucullus paradicsom)
só (lehet durvára őrölt is)
 
Elkészítés:
 
Mosd meg és távolítsd el a sérült részeket a paradicsomból. Ezután szedd ki a magját és vágd fel egyenlő nagyságú darabokra. Egy nagyobb tepsiben rendezd el a paradicsom darabokat, sózd meg jól és egy könnyen szellőző anyaggal takard le – ez megvédi a rovaroktól is a paradicsomot. Nincs más dolgod, mint kitenni a napra és kint hagyni nagyjából másfél, két napra. Közben forgasd át őket rendszeresen, hogy egyenletesen tudjon távozni belőlük a nedvesség.
 
Cosmo-tipp: Az aszalt paradicsomból remek paradicsomos olajat készíthetsz. Tegyél egy marékkal az üveg aljára, dobj rá néhány gerezd fokhagymát, esetleg friss oregánót, vagy friss bazsalikomot és öntsd fel olajjal. A legideálisabb keverék a napraforgó olaj, amihez kevés extra szűz olívaolajat kevertél.
 
Aszalt szilva
 
Hozzávalók:
1 kg érett, puha, ráncos szilva (lehetőleg legyen édes)
 
Elkészítés:
 
Mosd meg, szedd le a szárát és itasd fel a vizet a szilvákról. Rendezd el egy tepsiben őket és egy könnyen szellőző anyaggal letakarva tedd ki a napra. Mikor már megreped a héja és ráncosodni kezd a szilva, érdemes levenni róla az anyagot, hadd érje a közvetlen napfény. Mikor már összeesett a gyümölcs és összenyomva érezni a magját, a szár irányába nyomd ki a magjukat. Ha már megaszalódott, tedd őket üvegbe és zárd le őket légmentesen.
 
Az aszalt sárgabarack is hasonlóan készül, de azt kettévágva, magját eltávolítva, héjas oldalukra fektetve szárítjuk.
 
Cosmo-tipp: Ha elkezdesz a napon aszalni, de a nap mégsem süt elég forrón vagy meg kell szakítanod az aszalást, folytathatod a sütőben is. Ilyenkor is fontos a szellőzés, így érdemes rácsra pakolnod őket és a sütő ajtaját résnyire nyitva hagynod. Ne felejtsd el rendszeresen megforgatni. És bármit is aszalj, tárold légmentesen lezárva vagy – amennyiben lehetséges – olajba áztatva.
 
Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Szuper garnélás receptek extra tippekkel

 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend