2010.08.24.@ 14.08

Édes nyalakodás – avagy előtted a fagyiözön!

Tejes, habos, csavart, kevert, olvadó, darabos, gépi, házi, extrém vagy hagyományos? Ugye, a fagyi jut rögtön eszedbe? A két forintos fagyi az idősebb generáció emléke, az alumíniumtégelyben megbújó puncs, vanília, citrom és csokoládé a nyári szünidőket juttatja eszükbe. Ma már nem kell beérned e négy klasszikussal, ínyenc ízek és elképesztő párosítások között válogathatsz, és a cukrászképzeletnek még nincs vége!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Időutazás az ízekbe

A kínaiak már 5000 évvel ezelőtt ismerték a fagylalt ősi változatát, melyet hóból, tejből, fűszerekből és gyümölcsökből készítettek. Gondoltad volna, hogy Hippokratész orvosságként használta, Nagy Sándor élénkítőként fogyasztotta a csaták előtt, míg Néró császár messziről is képes volt jeget hozatni, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert édességet?

Hosszú időnek kellett eltelni ahhoz, hogy később egy olasz cukrászmester kitalálja a ma ismert fagylaltot. Az első fagyi Olaszországban született, és ma is itt készülnek a legfinomabb gelato-k, grandinata-k, cassata-k, parfetto-k és más jeges különlegességek.

A fagyi népszerűsége töretlen, és tökéletesen illeszkedik modern gasztrovilágunkba. A minőségi és gazdag aromák, a rengeteg gyümölcsből készített édességek között te is megtalálhatod azt, amit épp megkívánsz.

Fagylalt vagy szorbet?

A szorbet szó a török sherbertből származik, és hamarabb létezett, mint a fagyi. Az igazi szorbet gyümölcsös, jéghideg finomságot jelent, ami nem más, mint fagyasztott cukros víz és gyümölcslé vagy püré keveréke. Állaga lágy, selymes, amit állandó keveréssel lehet elérni, ezért a legtöbb szorbet fagylaltgépben készül. A szorbet alkoholt is tartalmaz, amelytől még krémesebb lesz az íze, és lényeges, hogy nincs benne tej. Bűntudat nélkül falhatod ezt az édességet, hisz két gombóc sorbet csupán 70 kalóriát tartalmaz, ami egyáltalán nem vészes.

Nyalakodj!

Imádod a nyalánkságokat és a gyorsan elkészíthető finomságokat? Nincs egyébre szükséged, mint egy botmixerre, egy profi konyhai fagylaltgépre, és máris gyárthatod házilag ezt a mennyei édességet!

Epres-mascarponés fagyi

Moss meg 50 dkg epret, és turmixold össze. 1,25 dl tejszínt verj habbá, keverd 50 dkg mascarpone sajthoz, és dolgozd jól el. Add hozzá az eperpépet, 1 evőkanál citromlevet, 2 csomag vaníliás cukrot, és hűtsd le fagyigépben.

Dinnyefagyi

10 tojássárgáját keverj ki 30 dkg cukorral. 5 dl tejszínt verj kemény habbá, és vegyítsd a tojásokkal. Mixeld össze egy sárgadinnye nagy részét, a levét is add hozzá, majd a maradékot vágd kockákra, és ezt is tedd a masszába. Mélyhűtőben minimum egy éjszakáig tárolnod kell.

Zöldszorbet

Forralj fel 1,5 dl vizet 1 lime reszelt héjával és 12 dkg cukorral, majd hűtsd le. 5 nagyobb zöldalmát vágj kockára, és botmixerrel pürésítsd az egészet, ám közben adagold hozzá a lime levét és 2 kivi hámozott húsát. Törd át szitán, hűtsd le, és dobd be a fagyigépbe!

Sorbet Chocolat Noir

A fagyigép edényét helyezd egy napra a mélyhűtőbe. Egy közepes serpenyőben keverj ki 4 dkg kakaóport, 10 dkg cukrot és 2,75 dl vizet, majd közepes lángon keverve forrald fel. Ezután vedd le a tűzről, és tegyél bele 8,5 dkg apróra tört étcsokit. Ha a csokoládé olvadni kezd, mehet bele negyed kanál vaníliakivonat és csipetnyi só, majd egy kanál őszibaracklikőr. Keverd a masszát addig, amíg a csoki teljesen elolvad, majd hűtsd le az egészet. Másnap a fagyigépben készíts belőle sorbet-et.

Chilis-csokis fagylalt

Párodat extrém ízekre csábítanád? A brazilok híresek az édességeikről, amiket szeretnek különleges aromákkal felpörgetni. Itt egy igazi csemege: a chilis fagyi, ami biztosan nem hagyja a pasidat hidegen.

Önts egy lábasba 4 dl vizet, adj hozzá 25 dkg cukrot, 2 rúd fahéjat, 2 db szárított chilit, 3 csipet szegfűborsot és fél narancs reszelt héját. Az egészet főzd kb. 20 percig, utána hagyd állni, majd keverj hozzá 10 dkg kakaót. Ezt követően forralj fel 200 mg zsíros tejszínt, és állandó keverés mellett adj hozzá 6 tojássárgáját. Lassú tűzön főzd, és ne hagyd felforrni. Ha úgy látod, hogy a kanál megáll a masszában, akkor érted el a kívánt állagot. 300 mg nem zsíros tejszínt habosíts addig, amíg keménnyé nem válik, majd önts hozzá 2 evőkanál rumot. Ezután add hozzá a kakaós szószt és a tojásos habot, és alaposan keverd el. Egy éjszakán át állnia kell a hűtőszekrényben.

Cosmo-tipp: Hauser fagyigép (11.990 Ft), Kenwood szorbetkészítő A956 (13.170 Ft), Unold 48816 luxus fagylaltkészítő gép (49.990 Ft)

Elképesztő gombócok

A japánok a fagylaltkülönlegességek tekintetében is topon vannak olyan készítményeikkel, mint a halas, a polipos, a burgonyás vagy a kukoricás jégkrém. Te megkóstolnád a wasabis jégkrémet, a cápauszonyosat vagy a szójaszószos változatot, esetleg belenyalnál a cseresznyevirágosba? És az Amerikában készült ohiói mustáros vagy káposztás sörbettel készült hogy ízlene?

Partikalauz

Ha vendégeket vársz, és már sorakoznak a meglepik a hűtőben, nincs más dolgod, mint kreatív köntösbe bújtatni őket!

Egy mélyebb tálca aljára fektess oázisalapot (www.vegyelmeg.hu) és 10-10 centis távolságra szúrj bele hurkapálcákat. Éles késsel vágd le a papírruhás tölcsérek végét, majd húzd rá ezeket a pálcikákra, és nyomd bele az oázisba. Szórj rá porcukrot, majd töltsd meg pillecukorral a tölcsérek alját, hogy a fagyi ne folyjon ki. Kanalazd rájuk a gombócokat tálalásra készen!

Cosmo-tipp:
oázisalap (www.vegyelmeg.hu, 890 Ft), szilikonforma (Kika, 3600 Ft/8 db), fagyis kanál (Kookta, 2.900 Ft)

A fagyi, a szorbet és a jégkrém világszerte kedvelt nyalánkságok, fogyasztásuk nem szezonális élvezet. Bármilyen ízre vagy állagra vágysz, a cukrászok az édes bűnbeesésre nem ismernek lehetetlent!

Kapcsolódó cikkek:

Lakj jól könnyű nyári szendvicsekkel!

A legújabb nyári fehér rumos koktélok

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: avagy édes előtted fagyiözön! nyalakodás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend