2010.09.02.@ 16.09

Fanyar finomságok szederből

Most, hogy a szeder szezonja van, ajánlatos minél többet fogyasztanunk belőle. Azon túl, hogy rendkívül egészséges, sajátos ízével különlegessé teszi a belőle készült ételeket. Érdemes kipróbálnod szedres receptjeinket, amelyek színesebbé tesznek egy egyszerű vacsorát is!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ez az egyik legsokoldalúbb gyümölcs, amelynek nemcsak tápanyagtartalma, de szénhidrát-, növényi rost-, illetve pektintartalma is magas, de antioxidáns flavonoidokban is bővelkedik. Számos ásványianyag és vitamin forrása (A-, C-, B1-, B6-vitamin). A szederlevélből készült teát salaktalanítónak használják, de vércukorszint-csökkentő hatása is van.

Tejszínes szederkrémleves
Hozzávalók 4 főre:
40-50 dkg feketeszeder (fagyasztott is lehet)
2-3 evőkanál nádcukor
4 dl főzőtejszín
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
4 dl víz
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt szerecsendió
fél citrom reszelt héja és leve ízlés szerint

Elkészítés:

A szedret a fűszerekkel együtt tedd a vízbe és kezdd el forralni. Mikor már majdnem megfőttek a szemek, add hozzá a cukrot, reszeld hozzá fél citrom megmosott héját, és facsarj hozzá a levéből 2-3 evőkanállal.
 
Öntsd át turmixgépbe, vagy használhatsz botmixert is, pépesítés után egy szitán paszírozd át a levest, hogy a magok ne kerüljenek bele.
 
A habaráshoz keverd el a tejszínt az étkezési keményítővel csomómentesre, szedj hozzá a forró léből néhány kanállal, majd öntsd a leveshez, és jól kavard el. Újraforrásig főzd, azután vedd le a tűzhelyről. Ha nem elég édes vagy savanyú, kevés cukorral vagy citromlével ilyenkor még ízesíthetsz rajta. Hűtsd le teljesen a levest, tejszínhabbal és mandulaszeletekkel megszórva tálald!
 
Szedres, mascarponés lepény
 
Hozzávalók 8 főre:
60 dkg szeder
15 dkg + 3 evőkanál nádcukor
25 dkg mascarpone
4 egész tojás
30 dkg liszt
1 dl olívaolaj
fél citrom leve és héja
fél csomag sütőpor
 
Elkészítés:
Tedd a robotgépbe a szobahőmérsékletű hozzávalókat, kivéve a szedret és a 3 evőkanálnyi nádcukrot. Dolgozd simára a géppel a tésztát, ezután add hozzá a szeder harmadát, és óvatosan forgasd bele a tésztába fakanállal. A gyümölcsös masszát oszlasd el egy kivajazott, kilisztezett tepsiben. A maradék szedret szórd a tetejére, és hintsd meg nagyjából 3 evőkanál nádcukorral. Előmelegített sütőben, 180 fokon, tűpróbáig süsd.
 
Cosmo-tipp: Ha nem szeretnéd, hogy a szederszemek elmerüljenek a tésztában, enyhén forgasd őket lisztbe, és úgy szórd a tészta tetejére. Így nem fognak lesüllyedni az aljára.

Fotó: NorthFoto
 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend