2010.10.05.@ 16.10

Élvezd ki az őszt: ezek a szüret ízei!

A friss zöldségek és zamatos gyümölcsök idejét lassan felváltják az ősz ízei, a lekvár befőzését a birsalmasajt készítés, a dinnyefogyasztásét pedig a töksütés.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A csípős és ködös reggelek beköszöntével hajlamosak vagyunk több időt tölteni a jó meleg lakásban, pedig az őszi hónapok olyan izgalmas gasztronómiai kalandokat hoznak magukkal, mint a szüretelés. A szüreti szokások egyidősek a szőlő felfedezésével, azaz több mint 8000 évesek. Az ősszel a szőlőkben és pincékben zajló munka nem csupán társas esemény, hanem igazi ünnep: a középkor derekán a szüretelés például olyan fontos volt, hogy városainkban a szüret idején még a törvénykezés is szünetelt.

Az egész éves kemény munkát követően, az ezerszínű ősz beköszöntével kezdetét veszi a borkészítés időszaka. Hazánk szőlészeti és borkultúrája hosszú évszázadokra tekint vissza, az értékes nedű kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk a szüreti ételekről, és a szőlőből készíthető finomságokról sem. Egy tipikus szüreti reggel nem is indulhat mással, mint egy kupica pálinkával, egy kis szalonnával, kolbásszal, esetleg meleg pogácsával. Így, már hajnalban gyorsabban megy a fagy csípte fürtök leszedése. A friss levegő hamar meghozza a szüretelők étvágyát a finom bográcsos ebédhez, de a töltött káposzta vagy juhtúrós kása is közkedvelt szüreti étel. A munkások alkonyatig szorgoskodnak a szőlősben, a kemény munkát pedig a jól megérdemelt és hagyományőrző szüreti mulatsággal zárják. A vacsora fő fogása általában birka- vagy marhahúsból készült bográcsos étel, amelyhez kalács és csörögefánk dukál, de éppoly népszerűek a szőlős és mustos alapú ételek is, mint például a mustos mangalica pecsenye. Ízletes desszertként kiváló választás a szüreti rétes, de a frissen szüretelt szőlő felhasználásával is különleges ételeket készíthetünk.
 
„Sokan meglepődnek rajta, de a szőlőnek igenis fontos szerepe van a konyhában, érdemes kísérletezni vele” – mondta Fazekas László, az Arcade Bistro séfje. „Az ételek készítéséhez kizárólag ép és egészséges szőlőszemeket használjunk. A szőlőt alaposan mossuk meg a gyakori permetezés miatt, és a kiszemezett szőlőt szűrőbe téve mártsuk néhány pillanatig forrásban lévő vízbe. Ezután a bőre könnyedén eltávolítható. A megtisztított szőlőszemeket éles késsel vágjuk ketté, a kés hegyével pedig kaparjuk ki a belsejében lévő magokat. Az így nyert héj, és mag nélküli szőlő ízével és illatával varázslatos alapanyaggá válik a legkülönbözőbb ételek készítéséhez” – folytatta Fazekas László.
 
Ha kedvet kaptál egy szüreti fogás elkészítéséhez, az alábbi, otthon is egyszerűen elkészíthető ételt ajánljuk neked:
 
Pácolt kéksajt szőlővel
 
Lehetőleg ne túlzottan érett kéksajtot válasszunk, mint amilyen például az édes goronzola, illetve a fiatal roqufort. A gondosan kiválogatott szőlőszemeket forrázzuk le, majd azonnal tegyük jeges vízbe, a héjukat húzzuk le és a már említett eljárással távolítsuk el a magokat. Körülbelül 7dl száraz vörösbort redukáljuk egyötödére és ízesítsük sóval, fehérborssal és pár csepp citromlével, miután kihűlt, állítsuk be a sajtokat úgy, hogy azokat körülbelül a feléig ellepje és 2-3 napig szobahőmérsékleten érleljük őket. A visszamaradt borredukcióba pedig tegyük bele a hámozott, magozott szőlőt és barnakenyérrel kínáljuk.

További információért látogass el a www.arcadebistro.hu honlapra.
 
Fotó: NorthFoto
 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend