2010.10.07.@ 14.10

Az isteni fenyőmag – használd szinte bármihez!

Az az egyik remek tulajdonsága a fenyőmagnak, hogy kellemes zamatánál fogva nagyon sok ételnek kitűnő kiegészítője lehet. Akár egy remek paradicsomos-bazsalikomos spagettit is feldobhatsz vele, vagy készíthetsz belőle ízletes süteményeket is. Ha eddig ritkán használtál fenyőmagot, az alábbi receptjeink után biztosan többet fogsz!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A fenyőmag a pínea- vagy mandulafenyő vajas ízű, krémes állagú magja. Magas árát mégis az magyarázza, hogy a tobozokból a magok kinyerése nem egyszerű feladat: gyakran kézzel kell kiszedni azokat a szemeket, amelyek nem pattogtak ki a tobozból. A fenyőmagot nyersen is fogyaszthatjuk, azonban száraz serpenyőben enyhén megpirítva válik igazán aromássá és jellegzetessé.

Fenyőmagos-mandulás szelet

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
15 dkg cukor
2 nagy tojás
12,5 dkg egész mandula nagyjából feldarabolva
2,5 dkg fenyőmag
Fél zacskó sütőpor

A mandulát és a fenyőmagot külön-külön, száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg. A lisztet keverd el a sütőporral, majd a többi hozzávalóval gyúrd össze. Oszd két részre a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán sodorj belőlük 4-5 centi vastag, a tepsivel azonos hosszúságú rudakat. Tedd a rudakat egymástól távolabb, sütőpapírral kibélelt tepsibe, de vigyázva, mert elég lágy lesz a tészta. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig süsd. A rudakat még melegen, éles késsel vágd egy centis szeletekre. Fémdobozban eltéve sokáig eltartható!

Cosmo-tipp: Fenyőmag és mandula helyett használhatsz bármilyen más olajos magvat is. A jobb ízhatás érdekében kétféle magot használj!

Fenyőmagos kosárka

Hozzávalók 6 adaghoz:

6 darab kerek sütőforma (kb. 8-10 centis)

Tészta:
20 dkg liszt
7 dkg porcukor
12 dkg hideg vaj kisebb darabokra vágva
1 tojássárgája
Egy csipet só

Töltelék:
15 dkg fenyőmag
2 tojás
8 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
10 dkg méz
2 tk vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje

Az omlós tészta titka, hogy a hozzávalóknak nem szabad felmelegedniük. Így a lehető legkevesebbet szabad a kezünkkel érintkeznie. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót a hideg vajdarabokkal, majd add hozzá a tojássárgákat is, és addig gyúrd, míg nagyjából összeáll a tészta. Ezután rakd nejlonzacskóba, és tedd a hűtőbe nagyjából fél órára. Lisztezett deszkán nyújsd ki fél centi vastagra a tésztát, kicsit nagyobb köröket szúrj ki belőle, mint a formák, és béleld ki a tésztakörökkel a tortaformákat. Zsírpapírral fedve szórj szárított babot vagy lencsét a tetejükre, hogy lesúlyozd a tésztát – így majd nem emelkedik meg sütés közben. 200 fokos sütőben 10-15 percig süsd a tésztákat. A töltelékhez habverővel keverd össze a hozzávalóit, kivéve a fenyőmagot. Ha a tészta megsült, oszd el a tölteléket a torták között, majd szórd meg fenyőmaggal a tetejüket. Süsd további 20 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Hagyományos pesto

Hozzávalók:

4 dkg friss bazsalikomlevél
1 nagyobb gerezd fokhagyma
2 dkg frissen reszelt parmezán
2 dkg fenyőmag
1 dl olívaolaj
Só és frissen őrölt fekete bors

A bazsalikomleveleket mosd meg, szárítsd meg papírtörlőn, és tépkedd bele a turmixgépbe. A fokhagymát vékony szeletekre vágva add a bazsalikomhoz. Tedd hozzá a frissen reszelt parmezánt és a száraz serpenyőben aranybarnára pirított fenyőmagot is. Végül öntsd hozzá az olívaolajat, és turmixold mártássá. Ha az ízek már összeálltak, akkor sózd és borsozd! Kóstolgasd, hogy megfelelő legyen a fűszerezése.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Így küzdd le az édesszájúságot!

Élvezd ki az őszt: ezek a szüret ízei!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között! 

Címkék: bármihez! fenyőmag használd isteni szinte

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend