2010.11.19.@ 14.11

A legjobb szakácskönyvek karácsonyra

Ha meg akarod lepni a szeretteidet karácsonyra a legjobb szakácskönyvekkel, akkor ne habozz: a Cosmo.hu megmutatja, miket szerezz be a könyvesboltokból még az ünnepi káosz előtt!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A címekre kattintva megrendelheted a könyveket a polc.hu weboldalról 20 % kedvezménnyel!

 
Akarsz egészségesebb lenni? Szeretnéd jobban érezni magadat? Ez a könyv neked szól, ha tényleg le kell adnod néhány kilót és erre hajlandó is vagy 2×10 napot rászánni. Te döntesz! Ez a könyv segít abban, hogy elhatározásodat meg is tudd valósítani.
 
 
Egy ország tele ellentétekkel – csúcsos kalapos rizstermelő asszonyok és öltönyt viselő üzletemberek; elegáns, gyarmati stílusú szállodák és kunyhók a vízen; mopedek seregei és vízi bivalyok a földeken. Lenyűgöző hely egyedülálló kulturális kincsekkel, szeretetre méltó emberekkel és egészen sajátos konyhaművészettel.
 
A kifőzdék illatozó ételei, a friss fűszernövények, a tavaszi tekercsek összes változata, valamint a híres pho bo tésztaleves csak néhány csúcspontja a vietnami konyhának, melyet itt több mint 160 recept mutat be, és csodálatos ételfotók illusztrálnak. Izgalmas, képekkel kísért riportok nyújtanak betekintést az ország hagyományaiba, ünnepeibe, mindennapi életébe, kultúrájába, és felébresztik bennünk a felfedezőkedvet.
 
 
Olaszt, kínait, esetleg valami könnyű francia menüt? Globalizálódó világunk előnye, hogy egyre több konyha ízeit kóstolhatjuk meg anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Ebben segít Gordon Ramsay új könyve, a Világkonyha, amelyben a Föld különböző tájairól összegyűjtött kedvenc receptjeit tárja az olvasó elé. A sztárséf útmutatásai alapján egyaránt a konyhánkba varázsolhatjuk a rafinált francia, a csodás olasz, a varázsos keleti vagy éppen a pikáns thai gasztronómia remekeit.
 
Az étvágygerjesztő előételek, főfogások és desszertek leírása mellett Ramsay elárulja néhány ügyes trükkjét, így az ételkészítés még egyszerűbbé válik. Könnyedén megtanulhatunk raviolit, samosát vagy éppen kínai töltött tésztát készíteni. A séf a tőle megszokott lelkesedéssel ír az adott konyhák alapanyagairól, és abban is segít, hogyan készítsük el minél változatosabban például a steaket, a spárgát, a pizzát vagy a kínai zöldségeket.

Ha egzotikus ételre támad étvágyunk, Gordon Ramsay Világkonyhájában biztosan megtaláljuk hozzá a megfelelő receptet.

 
Akik szeretik az édes, savanyú, sós és csípős ízek harmóniáját, azok számára Kylie Kwong könyve kötelező olvasmány. A tévéműsorai, szakácskönyvei és saját sydney-i étterme révén világhírűvé vált ausztrál-kínai származású séf keleti kulináris gyökereinek hangsúlyozása mellett a nyugat-európai, a mediterrán és a keleti konyhák világába vezeti el az olvasót. A kötetben szereplő változatos fűszerezésű, a legfrissebb és legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával készült ételek nyugati ízek és keleti technikák kombinációját mutatják be, de szerepel köztük klasszikus kínai étel és családi recept is.
 
A Szívvel-lélekkel főzni Kylie legkedvesebb ételeinek receptjeit tartalmazza – legyen az akár egyszerű tészta, nagyszabású családi ebéd többféle fogása vagy koktélpartihoz illő, könnyű ropogtatnivaló -, hogy aztán a különböző ízvilágok változatos kombinációjával elkápráztassuk vacsoravendégeinket.
 
 
Heston Blumenthal, a világ egyik legelismertebb séfje, hírnevét éttermében, a neves The Fat Duckban alapozta meg olyan eredeti – és sok számára talán bizarr – fogások megalkotásával, mint például a csigakása, a nitrogénnel hűtött rántotta és a sültszalonnás-tojásos fagylalt. Ezt követően Heston elhatározta, hogy ideje visszatérni az alapokhoz: kreatív tehetségét a legismertebb, de gyakran rosszul elkészített ételek újbóli felfedezésére összpontosította.

Körbeutazta a világot nyolc olyan étel "tökéletes" változata után kutatva, melyek az európai konyha kulináris örökségének alapjait képviselik:
-sült csirke sült burgonyával,
-pizza,
-sült kolbász tört burgonyával,
-steak,
-bolognai spagetti
-fish & chips (rántott hal sült burgonyával),
-Fekete-erdő torta,
-szirupos tortafagylalt.

A "tökéletességről" megoszlanak a vélemények, ezért Heston szakértőkkel és szakácsokkal folytatott beszélgetéseit, valamint saját kulináris és tudományos kísérleteit is felhasználva nekilát kideríteni, mi teszi e közismert étkeket ilyen elfogadottá. Felkutatja minden étel eredetét, segít megtalálni a legjobb hozzávalókat, és természetesen azt is kideríti, hogyan -és miért így- tudjuk e fogásokat a legtökéletesebben elkészíteni. Menet közben értékes főzési tanácsokkal szolgál; mindent megtudhatunk attól kezdve, hogy a sütéshez hogyan szeleteljük megfelelően a burgonyát, miként válasszuk ki a legalkalmasabb marhahúst, milyen titkos összetevői vannak a tökéletes bolognai spagettinek, egészen addig, hogy miként lehet megragadni egy "fish & chips" bolt lényegét egy parfümös üvegben, valamint hogy hogyan tudunk házilag buborékos csokoládét készíteni porszívó segítségével.

"A tökéletesség nyomában" tanulmányozza az étel életünkben és emlékeinkben betöltött szerepét és egyben különleges, ösztönző és magával ragadó módon ismerteti a már említett klasszikus fogásokat.

 
"Szakácskönyvünkkel rendhagyó receptkönyvet vesz kezébe a kedves olvasó. E könyv úttörő, mert paleolit szakácskönyv eddig még sosem jelent meg Magyarországon, de a világon sincs sok belőle. Az is szokatlan egy szakácskönyvtől, hogy táplálkozástudományi kérdéseket tárgyaló szócikkeket tartalmaz. A paleolit táplálkozás Magyarországon, széles körben, csak a "Paleolit táplálkozás" című könyv megjelenése óta vált ismertté. Egyre többen és többen választják ezt a régi-új életmódot, mert önmagukon vagy környezetükön tapasztalják, látják a paleo pozitív hatásait. Így nem csoda, hogy növekvő érdeklődés és igény támadt az új étrend követését megkönnyítő szakácskönyv megjelentetésére. Sokan ugyanis nem tudják, hogyan is táplálkozhatnának változatos és ízletes módon a paleo elvei szerint – ebben szeretnénk "okos" könyvünkkel segítséget nyújtani. A paleolit táplálkozásnak tulajdonképpen egyetlen titka van: vissza kell térnünk ahhoz a táplálkozáshoz, amelyhez évmilliókon át alkalmazkodtunk. Hogy mit is jelent ez bővebben? Erre kíván választ adni ez a szakácskönyv, amelynek táplálkozástudományi témái egyaránt szólnak a paleóval még csak most ismerkedő olvasóknak és azoknak is, akik már megismerkedtek a két előző – "Paleolit táplálkozás, Boldogtalanság és evolúció" című – alapkönyvvel. Az étrend kapcsán felvetődő leggyakoribb kérdésekre is kitérünk, ám mivel a szócikkek elsősorban az előző két könyv megjelenése óta felmerülő kérdésekre adnak választ, a paleo elmélete és a nyugati étrend kritikája iránt mélyebb érdeklődést érző olvasóknak érdemes azokat is tanulmányoznia." (a Szerzők)
 
 
A kincset érő ételreceptek gyűjtése szép hagyomány, néha azonban nehéz tárolni és nyomon követni őket. Ez a gyűjtőkönyv ideális megoldás arra, hogy összegyűjtött kedvenc receptjeinket ízlésesen, kívánságunknak megfelelően rendezzük. A recepteket kategóriákba gyűjthetjük (pl. levesek és saláták, főételek vagy desszertek). Rendezzük őket betűrend szerint, így mindig könnyedén kikereshetjük a kívánt fogást.

Fotó: NorthFoto
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend