2011.01.10.@ 14.01

A téli hideg lélekmelengető italai

Az ünnepek már véget értek, és mostanra mindenki kipihente az ilyenkor szokásos ízorgiákat. Aki azonban egy kis szusszanás után még békebeli ízekre vágyna, azoknak ajánljuk ezeket a klasszikus téli italokat. A hideg estéken még most is érdemes belekortyolni egy jó angol puncsba vagy egy finom krémes tojáslikőrbe. Most megtudhatod, hogyan készítsd el őket otthon.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az igazi angol puncs

A puncs alapvetően öt összetevőből állt a 17. században: arrakból, konyakból, vízből, cukorból és narancsléből. Idővel változott az ízlés, és a recept is átalakult. Létezik francia, tisztán vörösboros, de jamaicai verziója is. Mi a klasszikus angol változatot készítjük el.

Hozzávalók:

2,5 dl vörösbor
2,5 dl fehérbor
1,5 dl rum
50 dkg cukor
2 narancs
2 citrom

Először is jó alaposan mosd meg a gyümölcsöket, töröld szárazra, és vékonyan hántsd le a héjukat. Add hozzá fél liter vízhez, és együtt forrald fel őket. Ha felforrt, öntsd hozzá az alkoholokat és a cukrot, majd vedd lejjebb a tüzet alatta, hogy éppen csak forrjon. Facsard hozzá a gyümölcsök levét, és keverd el. Töltsd bögrébe, és narancsszelettel a tetején, forrón kínáld.

Klasszikus tojáslikőr

A tojáslikőr eredetileg húsvéti ital, de jó ideje már karácsonykor is népszerű. Először tojás helyett avokádóval készítették a portugálok, akik Brazíliából hozták be. Az avokádót rossz éghajlati „viselkedése” miatt cserélték tojásra. Így született meg a ma ismert változata.

Hozzávalók:

2 dl tej
2,5 dl habtejszín
6 tojássárgája
13 dkg kristálycukor
1 dl tiszta szesz (96%)
1 vaníliarúd

Forrald össze a tejet, a tejszínt, a cukor felét és a vaníliarúd kikapart belsejét, beleteheted a rudat is. Ha felforrt, tedd félre kihűlni, a vaníliarudat pedig vedd ki belőle. A cukor másik felét jól dolgozd el a tojások sárgájával, és add hozzá a tejszínes keveréket kanalanként. Tedd vissza a tűzhelyre, és folyamatos kevergetés mellett melegítsd össze, de ne forrjon a krém! Ha besűrűsödött, tedd félre hűlni. Ha kihűlt, hozzákeverheted az alkoholt. Nincs más dolgod, mint üvegbe tölteni a kész tojáslikőrt és hűtőbe tenni. Akár már másnap fogyasztható, ha azonban tovább áll a hűtőben, kétnaponta rázd össze a likőrt. Néhány hétig eltartható. Forrón, tejszínhabbal kínáld.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Tragédia érte a várandós szépség családját!

Olvass még többet sztárokról – klikk ide!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között! 

Címkék: hideg italai lélekmelengető téli

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend