2011.01.26.@ 14.01

Diétás falatok 1. – Reggelik és előételek

Ha az újévi fogadalmad az volt, hogy idén végre leadsz pár kilót, épp ideje hozzákezdened. A diétának nem kell feltétlenül éhezéssel járnia, sőt, ehetsz finom, ízletes ételeket anélkül, hogy éhes maradnál. Az alábbi receptekkel segítünk neked megadni a kezdő lépéseket.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mint azt már biztosan te is tudod, alapvetően minden diéta arra épül, hogy a szervezetedtől elvonsz bizonyos ételcsoportokat, amelyek a hízást okozzák. Ezek a cukrok, a búzaalapú kenyér- és tésztafélék, valamint a nagy mennyiségben bevitt tejtermékek.

Szerencsére a felsorolt „ártó” hatású ételcsoportokat tudod helyettesíteni mással. Cukor helyett használhatsz növényi alapú édesítőszert (sztívia), amelynek semmi köze sincsen az általánosságban (mesterséges) édesítőszerként ismert termékhez. Ehhez leginkább bioboltokban, illetve néhány gyógyszertárban juthatsz hozzá. A búza szintén könnyen kiváltható rozs, köles, árpa vagy kukorica felhasználásával készült kenyérfélékkel, teljes kiőrlésű rozslisztből készült tésztával – ez utóbbiak fogyasztása azonban a diéta alatt csak kis mennyiségben ajánlott. A tejtermékek esetében is van néhány alternatíva. A tej sokaknál képes megkötni a szervezetben a fogyásért felelős sejteket, gátolja a működésüket, kalciumtartalmuk miatt azonban legalább ennyire hasznosak is. Amennyire lehetséges, próbáld a diéta idejére minimálisra csökkenteni ezek fogyasztását, és inkább alacsony zsírtartalmú változatot válassz.

Az emésztés beindításához, az étkezés kezdéseként érdemes olyan ételt enni, amely kellő energiát ad, rostban gazdag, de nem terheli le túl sok kalóriával a szervezetet. Most olyan receptek következnek, amelyeket reggelire vagy előételként is nyugodtan fogyaszthatsz.

Avokádókrémes pirítós

Hozzávalók:

1 avokádó
2 gerezd fokhagyma

Bors
1-2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér

Az avokádót hámozás után darabold fel, és a fokhagymával, sóval, borssal együtt turmixold püré állagúra. Ezzel kend meg a megpirított kenyérszeletet. Paradicsommal, kígyóuborkával fogyaszthatod.

Ha előételként tartalmasabbá szeretnéd tenni, csíkozz fel egy szelet marhahúst, amit kókuszzsírban kevés fokhagymával megsütsz. Ezt halmozd az avokádókrém tetejére.

Avokádó helyett gombakrémmel is készítheted. Dinszteld a gombát, majd zöldségalaplében párold, végül vágd finomra vagy pürésítsd.

Főtt tojásos-majonézes zöldségsaláta

Hozzávalók:

3 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
4 ek kukorica
1 csomag spárga
2 marék zöldborsó
3 ek jó minőségű majonéz

A tojásokat főzd keményre, majd kockázd fel. Közben a zöldségeket párold meg kókuszzsíron kevés vízzel együtt. Ha elkészült, a tojással együtt keverd a majonézhez.

Ha magad készítenéd a majonézt, három dologra ügyelj: a tojássárgája és a napraforgóolaj is legyen hideg, az olajat szinte cseppenként adagolt a tojáshoz, hogy vajállagú maradjon a krém, végül pedig keverd folyamatosan. Az arányszámok: egy tojássárgájához egy dl olajat adj. Ha kész, sóval, fehérborssal ízesítheted, egy csepp mustárral pikánsabbá teheted.

Tonhalkrém salátaágyon

Hozzávalók:

1 nagyobb tonhalkonzerv (lecsepegtetve)
2-3 ek kukorica
3 ek majonéz
Kisebb fejes saláta

A tonhalat, a kukoricát és a majonézt keverd össze, ízesítsd ízlés szerint sóval, borssal. A kész keveréket halmozd kisebb salátalevelekbe.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Alkoss ínycsiklandó gyümölcskrémeket!

A téli hideg lélekmelengető italai

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: diétás előételek falatok reggelik

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend