2011.02.01.@ 14.02

Diétás falatok 3. – Könnyű főételek

A főfogásokkal szemben elvárás, hogy ne terheljék meg a gyomrot, de táplálóak és laktatóak legyenek. Ezt akkor tudjuk betartani, ha odafigyelünk arra, milyen alapanyagokból válogatjuk össze a hozzávalókat, és azokat megfelelőképpen párosítjuk. Íme, néhány recept, amelyek a főétkezést is diétás köntösbe bújtatják.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A főételek általában a legmagasabb kalóriatartalmú, „legnehezebb” összetevőkből állnak, mint a zsíros húsok, hizlaló köretek, mártások. Ha ezeket egészségesebb alapanyagokra cseréljük, az ebédünk vagy vacsoránk is könnyen emészthetővé válik. A soványabb húsok és zöldségköretek pedig lehetnek változatosak és ízletesek anélkül, hogy unalmassá válnának. Jó tudni például, hogy a vadhúsok – annál fogva, hogy az állat a természetben talált bogyókat és magvakat fogyasztja – nagyon kevés felhalmozott zsírt tartalmaznak és egyben rendkívül ízletesek.

Vadpörkölt spenóttal

Hozzávalók:

15 dkg vaddisznó- vagy szarvascomb (más része is jó)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 nagyobb tv paprika
20 dkg spenótlevél
Olívaolaj vagy kókuszzsír

Bors
Pirospaprika

A vadhúst, miután az inasabb részeket levágtad, kockázd fel másfél centis darabokra. A paradicsomok alját vágd be keresztben, és dobd őket 1-2 percre lobogó vízbe, utána vedd ki, és húzd le a héjukat. A vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát aprítsd fel apró kockákra, a hagyma felét tedd félre. Kevés olívaolajon vagy kókuszzsíron futtasd meg a vöröshagyma felét a felkockázott hússal. Mikor a hús már kissé megpirult, és a hagyma is kezd dinsztelődni, szórd meg egy kevés pirospaprikával, keverd át, majd add hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózd, borsozd és hagyd párolódni pár percig. Ekkor önts hozzá egy deci vizet, és lassú tűzön még fél órát párold. Közben a maradék vöröshagymát dinszteld meg, add hozzá az áttört fokhagymát és a spenótleveleket. Tíz percig lefedve párold. Ha a húsról elfőtt a víz, hagyd, hogy besűrűsödjön. A pörköltet a spenótkörettel tálald.

Currys marha rizzsel

Hozzávalók:

15 dkg darált marhahús
1 nagyobb zellergumó
1 csomag újhagyma
Basmati rizs
Olívaolaj vagy kókuszzsír

1 dl húsleves

Bors
Curry

A darált húst kevés olajon vagy kókuszzsíron pirítsd át, közben fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, curryvel. A zellert és a hagymát szeleteld fel vékonyan, keverd a húshoz, és pirítsd vele tovább. Öntsd hozzá a húslevest, és főzd benne puhára. Főtt basmati rizzsel tálald.

Almás-zöldséges csirkeragu

Hozzávalók:

15 dkg csirkemell (készülhet pulykából is)
1 fej vöröshagyma
2 alma
2 marék gomba (bármilyen lehet)
1 nagyobb szál sárgarépa
Olívaolaj vagy kókuszzsír

Bors
Koriander

Az apró kockára vágott vöröshagymát dinszteld meg olajon vagy kókuszzsíron, majd add hozzá az azonos méretűre darabolt zöldségeket és almát. Fűszerezd ízlés szerint, és párold puhára (ha elfőne közben a leve, pótold egy kis vízzel). A mellet felezd meg, hogy nagyjából egy centi vastag szeleteket kapj. Zsiradékkal vékonyan kenj ki egy kisebb sütőedényt, fektesd el benne a hússzeleteket, és a zöldséges raguval takard be. Lefedve, közepes hőmérsékleten süsd. Ha a csirke már puha, vedd le a fóliát, és tedd vissza pirulni. A raguval tálald, esetleg kevés friss salátával.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Ismerd meg a hazai borkultúrát!

Diétás falatok 2. – Könnyű levesek

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: diétás falatok főételek könnyű

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend