2011.11.10.@ 11.11

Főzd magad boldoggá!

Egész nap pörögsz az irodában és nap végére teljesen lemerülnek az energiatartalékaid? Innovatív ötleteinkkel forradalmasíthatod az étrendedet!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ajurvéda, a sokszínű ízkavalkád

A táplálkozás rendkívül fontos szerepet játszik az ajurvédikus életfilozófiában, amellyel megteremtheted a testi-lelki-szellemi harmóniát, és egyensúlyba hozhatod a szervezetedet, ami különösen hasznos lehet akkor, ha stresszesek a hétköznapjaid. Volker Mehl és Christina Raftery új szakácskönyve több mint 80 vegetáriánus és vegán receptet tartalmaz, amit könnyedén összeegyeztethetsz a modern nyugati életformával. Az ajurvédikus konyha változatos gasztroélményt kínál, mivel egyesíti az édes, a savanyú, a sós, a csípős, a keserű és a fanyar ízeket. Az ízkombinációk kölcsönhatása így megakadályozza, hogy étkezések után ellenállhatatlan vágyat érezzél arra, hogy felfaljál egy tábla csokit vagy egy zacskó csipszet. Az ajurvédikus diéta amellett, hogy nagyon egészséges, kiegyensúlyozott és tartós fogyást is eredményezhet.

Uborkás raita

Hozzávalók:

1 kisebb kígyóuborka
1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
fél lime leve, 1 csipetnyi só
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál nádcukor
250 gramm natúr joghurt
4 evőkanál kókuszpehely

Elkészítés: Hámozd meg az uborkát, reszeld le zöldségreszelőn, majd nyomkodd ki a levét. Keverd össze a joghurtot az uborkával, tedd hozzá a fűszereket, a cukrot és a kókuszpelyhet, és máris kész a fenséges indiai étel.

Kesudiós körte chutney

Hozzávalók:

2 hámozott, kockára vágott körte
50 gramm kesudió
1 evőkanál ghí
1-2 ág friss citromfű
1 csipetnyi só
1 evőkanál nádcukor
1 zöld chili apróra vágva
1 teáskanál garam masala
3 evőkanál natúr joghurt
fél lime leve

Elkészítés: Melegítsd fel egy seprenyőben a ghít, tedd bele a felaprított kesudiót, majd a többi hozzávalót, és süsd addig az egészet, amíg a keverék lekvárhoz hasonló állagú nem lesz.

Avokádó-kókuszdió leves

Hozzávalók:

5 érett avokádó
3 evőkanál ghí
fél teáskanál só és bors
fél teáskanál pirospaprika
1 csipetnyi szerecsendió
1 teáskanál curry por
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor citromfű
1 csokor friss koriander
1 liter zöldséglé
200 ml kókusztej
100 gramm créme fraîche

Elkészítés: Vágd félbe az avokádót, távolítsd el a magját, és kapard ki a húsát. A ghít forrósítsd fel egy serpenyőben, majd a gyümölcshúst a sóval, a borssal, a szerecsendióval, a curryvel és a fokhagymával 3-4 percig közepes lángon süsd meg. Ezután öntsd fel a zöldséglével és a kókusztejjel, add hozzá az apróra vágott citromfüvet, majd főzd kb. 10 percig. Eközben mosd meg a koriandert, csepegtesd le, metéld apróra, és keverd bele a créme fraîche-be. Tálalás előtt vedd ki az edényből a citromfüvet, pürésítsd a levest botmixerrel, majd szűrd át egy szitán. A levest merd előmelegített csészébe, és szervírozd egy kevés krémsajttal.

Sáfrányos rizs mangóval

Hozzávalók:

150 gramm rizs
1 mangó
50 gramm kesudió
50 gramm mazsola
125 ml langyos tej
1 teáskanál curry por
0,5 gramm őrölt sáfrány
1 evőkanál ghí

bors
paprika

Elkészítés: Főzd meg a rizst, közben hámozd meg a mangót, távolítsd el a magját, és szeleteld fel. A sáfrányt keverd a tejbe, és add hozzá a mazsolát. Egy serpenyőben közepes lángon olvaszd fel a ghít, és pirítsd benne addig a kesudiót, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor add hozzá a mangót és a fűszereket, a só kivételével. Pár perc múlva tedd a rizst a serpenyőbe, és öntsd hozzá a tejet. Keverd össze alaposan az egészet, amíg a rizs egyenletes sárga színű nem lesz, végül ízlés szerint sózd meg.

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Mexikói ínyencségek, amelyek cseppet sem hizlalnak

Szépülj ízletes salátával!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: ajurveda főzés recept

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend