2011.11.22.@ 11.11

Csempéssz érzékiséget a mindennapokba!

Ha szeretnéd elcsábítani a pasidat egy varázslatos menüvel, bolondítsd meg az ételeket egzotikus ízekkel!

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Inspiráló fűszerek

A fűszerek az aromák széles skáláját nyújtják, és olykor elég csupán egy csipetnyi belőlük, hogy életre keltsenek egy klasszikus receptet. A bódító illatú fűszerek nem csupán növelik az étvágyat és serkentik az emésztést, de fokozzák a hangulatot, és párod érzékeit is garantáltan rabul ejtik. Néhány fűszer kimondottan kiemeli az ételek ízét, ezért engedd szabadjára a fantáziádat és kísérletezz bátran a különféle aromákkal, amelyekkel új színt vihetsz a hagyományos ételekbe.

Zöldsaláta mogyoró-wasabi öntettel

Az élénkzöld wasabi (más néven vízi torma) az egyik legismertebb japán fűszer, ami a sushi kötelező kiegészítője, ám kiválóan harmonizál a halhoz és a tésztából készült ételekhez.

A recept hozzávalói: 175 gr madársaláta, 1 lime, 1-2 teáskanál wasabi paszta, 4 evőkanál mogyoróolaj, só, feketebors, cukor

Így készítsd el: Hideg vízben mosd meg a saláta leveleit, majd gondosan szárítsd meg őket. Keverd össze a wasabit a sóval, a borssal és a cukorral, add hozzá a lime levét, és locsold meg a mogyoróolajjal. Rendezd a salátaleveleket egy tányérra, kanalazd rá az öntetet, és a tetejét szórd meg pirított földimogyoróval.

Sáfrányos rizottó

Az eredeti sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere, amit a középkorban nem csupán az ételek ízesítésére használták, hanem orvosságként is. A sáfrány serkenti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, emellett javítja a hangulatot és fokozza a szexuális vágyat is.

A recept hozzávalói:
50 gr mogyoróhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 gr paradicsom, 100 gr újhagyma, 40 gr vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 125 gr rizottó rizs 125 ml fehérbor, 500 ml zöldséglé, 20 szál sáfrány, csipetnyi só és bors

Így készítsd el: Mosd meg, tisztítsd meg és karikázd fel az újhagymát, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomón. A paradicsomot szeleteld fel vékonyra, a sáfrányt áztasd be langyos vízbe. A vajat és az olívaolajat forrósítsd fel egy serpenyőben, majd pirítsd üvegesre a fokhagymát és az újhagymát. Öntsd bele a rizst, főzd kb. 1 percig, majd locsold rá a bort, tegyél bele egy kis sót és főzd meg félig. Ezután keverj hozzá 250 ml zöldséglevet és kb. 20 percig főzd a rizottót, miközben fokozatosan hozzáöntöd a maradék zöldséglevet. Mielőtt teljesen megfőne, vedd ki belőle a fokhagymát, majd keverd bele a paradicsomot és a sáfrányt. A rizottót ízesítsd sóval és borssal, dobj bele 1 kanál vajat, és csak közvetlenül a tálalás előtt keverd hozzá a mogyoróhagymát.

Sárgarépa-krémleves korianderrel

A koriandert a régi egyiptomiak a boldogság fűszereként ismerték. Enyhén fanyar íze miatt tökéletesen illik a currys ételekhez, a friss salátákhoz és a ragukhoz.

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 450 gr sárgarépa, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 csokor friss koriander, 0,5 liter zöldség alaplé, 2 evőkanál olívaolaj, só és bors

Így készítsd el: Tisztítsd meg a vöröshagymát és a sárgarépát, majd szeleteld fel őket. Mosd meg a koriandert, szedd le a szárakat és darabold fel. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben és pirítsd meg rajta a zöldségeket. Amikor megpuhultak, keverd bele az őrölt koriandert és főzd kb. 1 percig. A serpenyő tartalmát öntsd egy edénybe, add hozzá a sót, a borsot és öntsd fel a levessel. Forrald össze a hozzávalókat, majd lefedve, takarékon párold készre. Ezután botmixerrel pürésítsd az egészet, ízlés szerint fűszerezd, díszítsd apróra vágott korianderrel, és tálald friss baguettel.

„Jó reggelt” muffin

Az ókorban a fahéjat eleinte gyógyászati célokra használták, és csak később ízesítették vele az ételeket. Jellegzetes karácsonyi fűszer, különleges illata megbolondítja a forralt bort, a teát és hozzátartozik a mézeskalács sütéséhez is.

Hozzávalók (12 db): 80 gr őrölt mogyoró, 2-3 evőkanál durvára vágott mogyoró, 175 gr liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipetnyi őrölt fahéj, 200 gr sárgarépa, 1 kisebb alma, 2 tojás, 150 gr barnacukor, 100 g olívaolaj, 12 muffin papír.

Így készítsd el: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a durvára vágott mogyorót közepes lángon pirítsd meg, majd hagyd kihűlni. A lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat szórd bele egy nagyobb tálba és keverd össze. Tisztítsd meg a sárgarépát, reszeld finomra, az almát vágd négy részre, távolítsd el a magokat és kockázd apróra. Közben a tojást a barnacukorral és az olívaolajjal habverővel habosítsd jól fel, majd óvatosan keverd hozzá az őrölt mogyorót, a lereszelt sárgarépát, az almát, végül pedig a lisztet. Óvatos mozdulatokkal vegyítsd a száraz és a nedves alapanyagokat. Kanalazd a tésztát kb. háromnegyedig muffin papírral bélelt formákba, szórd meg a tetejét a durvára őrölt mogyoróval és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süsd készre.

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Főzd magad boldoggá!

Az ősz legszexibb koktéljai

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: fűszer recept

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend