2011.12.13.@ 14.12

Ínycsiklandó toszkán receptek az ünnepek előtt

Szereted az olasz finomságokat? Most a toszkán ízek világába kalauzolunk el téged, hogy a télből kiszakadva rajtad is úrrá legyen a nyári feeling.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Előétel: Cukkinikrém (Crema Di Zucchine)

Eredet: dél-toszkán, olasz

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

60 dkg cukkini
2 dkg vaj
5-10 dkg lágy krémsajt, vagy 2 evőkanál majonéz
0,5 dl húsleves alaplé (esetleg kockából)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
só, bors, ízlés szerint kevés bor

Elkészítés:
A hagymát és a cukkinit megtisztítjuk és felszeleteljük. A fokhagymát szintén felaprítjuk. Egy serpenyőben olajat/vajat hevítünk, beleszórjuk a hagymát, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a cukkinit. Kb. 10 perc-negyed óráig lassú lángon pároljuk, amíg meg nem puhulnak – néha megkevergetjük. Felöntjük egy kicsi húslével és további pár percig főzzük. A lényeg, hogy sűrű főzelékes állagú maradjon.

Levesszük a cukkinit a tűzről. Picit visszahűtjük, majd sajtkrémmel vagy vajkrémmel, esetleg majonézzel alaposan összemixeljük. Apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk.

Tálba rakjuk, hagyjuk kicsit kihűlni, majd enyhén pirított kenyérrel fogyasztjuk előételként.

Cosmo-tipp: Ha a cukkinit a felszelés után besózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen, akkor könnyebben párolódik.

Toszkán kenyérsaláta (Panzanella)

Eredet: dél-olasz, toszkán

Elkészítési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
4 szelet fehérkenyér kockákra vágva
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
1 /2 uborka
1 paprika vagy kaliforniai paprika
ruccola levél
1 csomag petrezselyem
2-3 evőkanál vörös borecet
Só, bors
Extraszűz olivaolaj
1 evőkanál kapribogyó
(opcionális: mustárlevél)

Elkészítés:
A kenyeret kockára vágjuk, majd serpenyőben megpirítjuk (zsiradék nélkül). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A ruccolát és a petrezselymet megmossuk, majd apróra vágjuk. A zöldségeket és a zöldfűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a borecetet, sót, borsot és olívaolajat. Belekeverjük a pirított kenyérkockákat és megszórjuk a kapribogyóval. Tálalás előtt várjunk egy keveset, hogy az ízek összeérjenek.

Toszkán zöldségleves (Acquacotta)

Eredet: dél-toszkán, olasz

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
Fél dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
vegyes zöldségek ízlés és szezon szerint: szárzeller, sárgarépa, fehérrépa, zeller
friss céklalevél
ízlés szerint kevés őrölt paprika
ételízesítő, húsleveskocka
1 hámozott paradicsomkonzerv
1-2 dl paradicsomlé
só, bors
bazsalikom

Opciók: felvert tojás és/vagy pecorino sajt, esetleg pirított toast a tetején

Elkészítés:
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A hagymát, fokhagymát karikákra vágjuk, a tűzre tesszük. Dinszteljük, sóval ízesítjük. A vegyes zöldségeket is nagyobb karikákra vágjuk. A kissé megdinsztelt hagymához rakjuk „keménységi sorrendben”: a zellergumót, a répát, a szárzellert, a spárgát, és kb. 3-5 percig pirítjuk. Közben hozzáadjuk a leveskockát, azt követően a pirospaprikát, a paradicsomot, paradicsomlevet. 1-1,5 litert forró vizet adunk hozzá, majd sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük. Kb. további 20 percig összefőzzük a levest.

Cosmo-tipp: Finom, ha tojás ütünk bele, majd 2-3 percig főzzük, vagy pecorino sajtot darálunk rá. Esetleg pirított toast szeleteket helyezünk a tetejére.

Cannelloni fűszeres csirkével

Eredet: olasz

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
50 dkg liszt
2 db tojás
1 dl víz
5 dkg vaj
4 dl tej
80g liszt
2 dkg parmezán
10 dkg mozarella
10 dkg ricotta
1 dob. hámozott paradicsom konzerv
3 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
30 dkg csirkemellfilé
rozmaring
bazsalikom
őröltbors

szerecsendió

Elkészítés:
40 dkg lisztet a tojásokkal és a vízzel összegyúrjuk, jól kidolgozzuk és majd’ fél órát pihentetjük. A csirkemellet apró kockára vágjuk és a vöröshagyma másik felével olívaolajon megpirítjuk. Sóval, rozmaringgal, borssal fűszerezzük. A tésztát 1 mm vékonyra nyújtjuk, 5X10 cm-es lapokra vágjuk, a keskenyebb szélét ecsettel bevizezzük, cső formájúra hajtjuk. A húst ricottával összekeverjük, a tésztacsövekbe töltjük. A paradicsommártást egy tűzálló tálba öntjük, beletesszük a cannellonikat, leöntjük a besamellel, megszórjuk parmezánnal és szeletelt mozzarellát teszünk rá. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Paradicsommártás: A vöröshagymát finomra vágjuk és az egyik felét olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Sóval, bazsalikommal és fokhagymával ízesítjük, összefőzzük.

Besamel szósz: A vajat 8 dkg liszttel habzásig hevítjük, hozzáadjuk a felforralt tejet, sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd kiforraljuk.

Cantucci keksz (Cantucci biscotti)

Eredet: dél-toszkán, olasz

Elkészítési idő: 20+25 perc

Hozzávalók (kb. 40 adag):
60 dkg fehér liszt
40 dkg cukor
1 dkg sütőpor
5 tojás
1 evőkanál méz
reszelt citromhéj
fél deci diólikőr
kevés vaníliás cukor
30 dkg vegyes mogyorókeverék: mandula, egészmogyoró
10 dkg margarin, (ne legyen kemény, inkább kenhető)

Elkészítés:
A margarint előzetesen vegyük ki a hűtőből, hogy formázható, illetve kenhető legyen. A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 180 fokra. Minden hozzávalót jól összekeverünk egy nagy salátás vagy műanyag tálban. A mogyorókeveréket, sütőporos lisztet, cukrokat, citromhéjat, mézet. A tojást egy külön edényben is felkavarhatjuk és fokozatosan keverjük a lisztes/cukros tésztaalaphoz. Apránként hozzákeverjük a margarint, majd a diólikőrt a tésztához. Addig gyúrjuk, amíg a tésztánk kemény, de formázható állagú nem lesz. Ahogy a kezünk melegétől olvad a margarin, egyre jobban alakíthatóvá válik. Esetleg pici szórás lisztet adunk még hozzá a legvégén, ha tényleg nagyon szükséges. A tésztából rétesszerű rudacskákat formázunk és sütőpapírra helyezzük. A fenti mennyiségből kb. 4 rúd lesz. 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 20-25 percig sütjük, majd kisebb tűznél még 5-10 percet: enyhén barnának kell lennie. Ezután kivesszük, hagyjuk picit kihűlni, majd szeleteljük. A végén meg is porcukrozhatjuk, és édes desszertborba mártva fogyasztjuk. Illik hozzá az olasz Vino Santo, de Tokajival vagy akár Sherryvel is kiváló.

Cosmo-tipp: Fontos, hogy a sütőport mindig keverjük bele a lisztbe, mert akkor fejti ki igazán hatását.

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Csempéssz érzékiséget a mindennapokba!

Főzd magad boldoggá!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: recept toszkán

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend