2012.01.17.@ 10.01

Tíz perc kavarás: Dhal – indiai vöröslencse főzelék

Ez a fogás nálunk olyan, mint normális otthonokban egy doboz margarin. Gyakorlatilag mindig van belőle a hűtőben: hidd el, ha egyszer megkóstolod, rászoksz majd te is!

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Dhal – indiai vöröslencse főzelék

A dhalra akkor kaptunk rá, amikor Londonban laktunk és gyakran hajnalban vetődtük haza egy-egy parti után. Ilyenkor a Millfields Roadon álló házunk bangladesi származású úrnője, Sabina le sem vette a magassarkú cipőjét, de már kockázta is a hagymát.

Hozzávalók:

–      2 gerezd fokhagyma

–      1-2 löttyintésnyi olívaolaj

–      1 szem vöröshagyma

–      egy zacskó (negyed kiló) vöröslencse (drogériákban, bio boltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, vagy ázsiai üzletekben is megtalálod)

–      egy dobókockányi friss, vagy egy evőkanálnyi őrölt gyömbér

–      1-2 babérlevél

–      fűszerek: egy kiskanál só, fél kiskanál bors, fél kiskanál őrölt kömény, egy evőkanál kurkuma, egy evőkanál curry vagy valamilyen indiai „masala“, azaz fűszerkeverék

–      ha ínyenc kedvedben vagy, belemorzsolhatsz egy szárított csilit, és belereszelheted egy fél narancs vagy egy egész mandarin héját is.

–      1-2 liter víz

 

Legyen kéznél:

–      Egy nagy lábos

–      Vágódeszka

–      Fakanál

–      sajtreszelő

Uccu neki:

1.  Hámozd meg a hagymát és fokhagymát, és a gyömbért.

2.  Erős lángon hevítsd fel az olívaolajat a lábos alján, és ha már forró, told bele a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezd, ahogy a „vacsora készül“-illat elárasztja a konyhát… de azért ne felejsd el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!

3.  Ha üvegesre, és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, szórd bele a lencsét, sózd és borsozd meg alaposan, majd a babérlevél kivételével szórj bele a lábosba minden fűszert. 2-3 percig pirítsd a lencsét, közben pedig forralj fel másfél liter vizet a vízforralóban, vagy egy másik lábosban.

4.  Öntsd a forrásban lévő vizet a lencsére – és csillapítsd a heves sercegést állandó kevergetéssel. Miután a kotyvalék ismét felforrt, csillapítsd a láng erejét, dobd bele a cuccba a babérleveleket, és morzsold bele a csilit, illetve reszeld rá a narancsot, majd kavard meg ismét. Ha nincs reszelőd, vagy egyszerűen csak lusta vagy (ahogy én is) szimplán hámozd bele a citrushéjat, és tépd őket cafatnyi darabkákra. Finom lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-fel tűnnek a kanaladon…

5.  Most van időd, hogy megnézz egy epizódot a kedvenc sorozatodból, lenyomd a napi jóga rutinod, meditálj kicsit az élet nagy dolgain, elmeséld a legújabb felismerésedet a legjobb barátodnak telefonon, vagy főzz egy kis rizst köretként: a dahl takaréklángon, fedővel takarva készre fő huszonöt perc alatt. Néha azért kukkants rá: ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá még egy pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.

6.  Kész is vagyuk: tedd a forró főzeléket az asztalra egy vekni finom kenyérrel, vagy tiszta, natúr, tengerisóval ízesítet rizzsel és ásd elő Madonna Ray of Light albumát, hogy aláfestő zeneként feltehetsd a Shanti-Ashangti című indiai békehimnuszt. Namasté!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend