2012.02.07.@ 10.02

10 perc kavarás: Posh krumpli- és póréhagyma leves

Amikor azt mondjuk: “krumplileves”, minden magyar Cosmo-lány egy tejfölös, habarással készült cuccra gondol, amit a nagyid órákon át készít, pedig te már az illatát is meguntad. Most eljött az ideje, hogy megismerkedj egy egészségesebb, igazi fagyüző téli csemegével, amelyet szürcsölgetve azonnal a kandalló tüze mellett érezheted magad egy angol vidéki bitrokon.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: Posh krumpli- és póréhagyma leves

Az angolok egyik kedvenc téli fogása a póré- és krumplileves, amibe annyi frissen őrölt feketeborsot sóznak, hogy utána legyen okuk elegánsan szipogni, és ami kevesebb, mint fél óra alatt megvan. A recept elkészítéséhez szükséged lesz egy botmixerre – bocs, de ez már az ötödik főzőcskénk együtt, szóval ideje lesz beszerezned ezt az alapszerszámot!

 

Hozzávalók:

4 szem közepes krumpli

1 rúd póréhagyma

1 nagy sárgarépa

1 zellerszár

1 gerezd fokhagyma (na jó bevallom, én két kettőt teszek bele)

1 liter víz

1 kanál olívaolaj

1 csésze tej (szója, rizs, zabtej… ami tetszik)

1 lötyi ecet

só, bors

friss kerti fűszerek – a petrezselyem és a rozmaring a legjobbak, de

ha haldoklik pár levél bazsalikom a frigóban, ne szégyelld beledobni

 

Legyen kéznél:

-vágódeszka és éles kés

-botmixer

– egy közepes lábos

 

Hajrá!

1. Mosd meg alaposan a krumplit és a répát, és ha van rajtuk valami gyanús bibi, azt vágd ki, de egyébként meghámozni nem kell. Jó hír, mi? Én soha nem hámozok – felesleges időpocsékolásnak tartom. Vágd őket minél kisebb darabkákra – nem kell, hogy szépek legyenek, úgy is leturmixoljuk őket.

2. Karikázd fel a póréhagymát és a zellerszárat, aprítsd fel a zöldfűszereket és a fokhagymát.

3. Töltsd a lábosba az olívaolajat, és ha forró, szórd bele a zöldségeket, és közepes lángon forgasd őket, élvezve, ahogy fogócskáznak az illatok a lábosod felett. Mehet rájuk egy fél evőkanál tengeri só, és egy mokkáskanálnyi őrölt feketebors.

4. Ha már picit megpirultak a zöldségek és a hagyma illatozni kezd, öntsd fel vízzel: ha előtte vízmelegítőben felforraltad, megspórolsz kemény 3 percet az életedből.

5. Ha már újra lobog a víz, takard le a bugyborékoló levest, és takarék lángon főzd 25 percen át.

6. Csekkold egy villával, hogy a krumpli és a répa is megpuhultak-e. Ha nem, adj nekik még pár percet, ha igen, ideje felönteni a levest egy csésze édes, fehér tejjel.

7. Ezzel elérkeztünk a végső megpróbáltatáshoz: a botmixerrel krémlevessé trancsírozod a főztödet, majd egy apró löttyintésnyi (tényleg csak egy ijesztésnyi!) ecetet csurgatsz bele, és összekevered.

8. Tálald az ujjmalengető finomságod kis csészékbe, néhány kis rozmaringlevélkével a tetején.

 

Szuper titkos trükk, nagyon fázósoknak:

Ha még téliesebb, pocakmelengetőbb ízre vágysz, próbáld ki az édesburgonyát a krumpli helyett, használj kókusztejet, az ecetet pedig váltsd balzsamecetre és pár csepp szójaszószra. Ettől még a Jégkirálynő is felolvadna!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend