2012.02.14.@ 13.02

Tíz perc kavarás: Omlós körtés morzsa

Elérkezett az idő. A nagy nap. A történelmi pillanat, amikor kezedbe adom a Világ Legfinomabb Édességének elkészítési módját. És ami a legszuperebb: olyan könnyű összedobni, hogy az már szinte polgárpukkasztó. Íme a családi „crumble” receptünk.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Omlós körtés morzsa

A „crumble” szó szerint morzsát jelent, de ne aggódj, ennek semmi köze a szilvásgombóchoz vagy a túrógombóchoz, amelyek után úgy érzed, mintha benyomtad volna egy pékség hétfő reggeli kenyér-készletét. A crumble ugyanis könnyű, laza desszert… már ha nem eszed meg az egész tepsit egyben. A receptet a szerelmem, Matan édesanyja honosította meg a konyhánkban, miután a péntek esti családi vacsorákon kénytelen volt valami vega sütit kreálni nekünk. Mondanom sem kell, hogy a crumble-t a família nem vegán része is sokkal nagyobbra értékelte, mint a nehéz habos tortát.

Hozzávalók:

7 szem közepes alma vagy körte (vegyesen is lehet)

1 csésze (2,5 dl) nádcukor (na jó, sima cukor is jó, ha olyanod van)

1 evőkanálnyi fahéj

1 citrom leve és héja

2 csésze liszt (a teljes kiőrlésű a legjobb)

1 csésze durvára tört dió vagy mandula

1,5 csésze olaj

Legyen kéznél:

Egy jó éles kés

Sajtreszelő

Egy nagy tál

Egy közepes jénai, vagy más sütőtál

 

Vágjunk bele!

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. A gyömölcsöket mosd meg, és vagdosd őket falatnyi darabkákra, közben pedig dobáld őket a keverőtáladba.
  3. Add hozzá a fahéj, a cukor felét, reszelj rá kb öt-hat rántásnyi citromhéjat és facsard rá a citrom levét. Kavard össze kézzel, majd a cukros-fűszeres keveréket öntsd a jénaiba. Válassz okosan sütőtál méretet: nem kell, hogy a tetejéig érjen a gyümi, de azért ne is szerencsétlenkedjen ott az edény legalján.
  4. Most szórd a keverőtálba a lisztet, a diót vagy mandulát, a maradék cukrot és fahéjat, majd dobálj rá pár húzásnyi citromhéjat is. Kavargászd össze szépen.
  5. Most itt az ideje, hogy összeállítsd a morzsát: minél kevesebb olaj tartja össze, annál jobb. Előszőr önts bele egy fél csészényit, majd az ujjaiddal kezdd el morzsásítani a cuccot – mintha a kedvenc boltodban fognál egy ruhaanyagot az ujjaid közé, hogy megnézd, milyen is. Addig lötyögtess bele olajat, amíg szép kis galacsinokká állnak össze. Nem kell, hogy egyformák legyenek: lehetnek köztük nagyobb és kisebb rögök is.
  6. Zuttyantsd a morzsát a gyümölcsök tetejére – most kb. tele kell, hogy legyen a sütőtálad. Egyengesd el szépen a tetejét. Ugye milyen menő? Pedig még kész sincs!
  7. Dobd be a sütőbe és középső rácson adj neki 40 percet, egy sütőpapírral lazán letakarva. Ha nincs sütőpapírod, egy alufólia darab is megteszi – ne hajtogasd rá, csak lazán fedd le. 40 perc után szedd le a papírt, és tedd egy fokkal magasabbra a rácsot, hogy kicsit megkapja a morzsákat a forróság. (Ha úgy érzed, hogy lehetetlent kérek, és tuti leesne a tepsi, te pedig megégetnéd magad, és azonnal sírva fakadnál, inkább hagyd középen.)
  8. Voilá, kész vagy! Szedd ki a sütőből, és hagyd pihenni legalább 15 percet. Melegen és hidegen is csodálatos, desszertként, vagy reggelire, müzli helyett.

 

Extra tipp édesszájú Cosmo-lányoknak!

Közvetlen szakítás utánra, csajbulikra és Született feleségek-maratonra: mielőtt lefeded a gyümölcsöket a morzsával, beboríthatod őket vékonyra szeletelt banánnal is, a morzsába pedig apríthatsz csokoládédarabkákat. Olyan dekadens élvezetet biztosít, hogy az már-már illegális…

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend