2012.02.22.@ 09.02

Tíz perc kavarás: Fehér nyuszi saláta

Amikor azt mondjuk: „saláta”, az emberek nagy része egy zöld levelekből álló cuccra gondol, ami a köret köretének a köreteként fogyasztható. Vagy egy olyan lány képe ugrik be, aki valami rémes fogyókúrát követ.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Fehér nyuszi saláta

Mondanom sem kell, mennyire nem értek egyet ezzel a kispolgári antisalátizmussal: számomra egy színes, illatos sali felér egy főétkezéssel! Az itt bemutatott saláta az egyik legnagyobb kedvencem, mert ellentmond minden törvénynek, amit a salátákról megalkottak a gyűlölők: egyrészt nincs benne zöldség, laktató és fogyasztható előételként, főételként, de akár – és itt jön a meglepetés – desszertként is. Emellett gyönyörű is: olyan puha és fehér, mint egy húsvéti nyuszi. Én olyankor készítem, ha nincs kedvem cécózni a főzéssel, és van egy friss magos zsemlém, ami szinte kiált valami finomságért. A receptet a kedvenc szakácskönyvem egyik étele ihlette. A The Mooswood Cookbook egy klasszikus amerikai recepteskönyv, amelyet a szerző kézírásával adtak ki, és az ő cuki rajzai díszítik. Igazi kincs a konyhában!

Hozzávalók:

2 doboz (2X250 gramm) ízesítetlen tofu (ha nincs kéznél, használhatsz túrót is, ez esetben 2 csészével)

1 nagy marék aranymazsola, vagy ha mazsigyűlölő vagy, aszalt áfonya

2 marék dió

1-2 evőkanál mák

2 finom alma

1 marék szőlő (ha nincs, az se baj)

1 löttyintsényi olívaolaj

 

Legyen kéznél:

Egy éles kés

Egy salátás tál

Hajrá!

  1. Fogd a kezedbe a tofu kockát, és morzsold apró darabokra, egészen addig, míg egészen túrószerű lesz.
  2. Az almákat darabolt falatnyi kockákra, és add a tofuhoz.
  3. Egy mozsárban vagy a kezecskéddel törd durvára a diót, és zutty a salátába.
  4. Most jöhet a mazsola/áfonya.
  5. …és végül a mák.
  6. Ijeszd meg egy kis olívaolajjal.
  7. A kezeiddel emelgetve és kavargászva állítsd össze a salátát úgy, hogy mindenhol egyforma arányban legyenek ott az összetevők. És már kész is vagyunk!

Extra tipp: Attól függően, hogy sós vagy édes ételként fogyasztanád hozzáadhatsz egy csipet tengeri sót és frissen őrölt feketeborsot, vagy egy kanál mézet/juharszirupot.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend