2012.03.06.@ 13.03

Tíz perc kavarás: Kristóf híres-neves csilije

Azért nem mertem leírni eddig ezt a receptet, mert féltem, hogy ha megosztom a világgal, soha többé senkinek nem lesz szüksége rám. Ez az az étel, ami minimum heti rendszerességgel kerül az asztalunkra, és akárhányszor baráti öszejövetel, ünnep, vagy buli utáni éhhalál van, mindig-mindig-mindig ezt követelik az éhes (de már nem szomjas) szájak.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Kristóf híres-neves csilije

A receptben használok konzerveket, mert ismerlek titeket, mint a rossz pénzt, de természetesen a friss bab volna a legjobb. Ám mivel az ritkán van, a szárítottal meg hosszú a meló, a legjobb alternatíva a fagyasztott, amelyet pár perc alatt készre főzhetsz. Legyen szó kukoricáról, borsóról, vagy bármiféle babról, csak így őrzi meg a vitaminok nagyrészét, és eredeti ízét. De persze, használj csak konzervet, ahogy anyukád szokta mondani „ééén nem szólok semmit se”.


A bizonyíték, hogy tényleg mindenki imádja a csilit!

A másik összetevő, amiről beszélnünk kell a szója granulátum, amelyet hivatalos neve helyett a barátaimmal használt „kamu hús” névvel fogok illetni. Sokan nem ismerik, sokat idegenkednek tőle, de ha jól van elkészítve, csodálatosan finom is lehet – van olyan barátom, aki nem is vegetáriánus, de ahogy ő fogalmaz, a kamu hús az egyik kedvenc húsa. Az elkészítéséről később írok, de ha olyanod van, helyettesítheted kuszkusszal, vagy ha minden kötél szakad, főtt rizzsel is.

Hozzávalók:

2 konzerv (vagy 1.5 csésze) feketebab

3-4 nagy szem paradicsom

2 nagy, szép színes kaliforniai paprika

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szár angol zeller

2 nagy sárgarépa

3 kocka étcsokoládé

1 csésze kamu hús vagy kuszkusz

2 csésze száraz vörösbor

1-2 evőkanál balzsamecet

2 csésze paradicsomlé

4-5 evőkanál olívaolaj

1 kávéskanál fahéj

1-2 kávéskanál só

1 kávéskanál feketebors

1-2 babérlevél

4-5 levél bazsalikom, 1-2 szál oregánó, és egy kis marék petrezselyem

½ kávéskanál őrölt csili, vagy ½ friss csilipaprika, vagy ha csak az van, 1 kávéskanál Erős Pista

 

Legyen kéznél:

1 nagy lábos

1 éles kés

1 keverőtál

Ilyen finom lesz a végén!

Arriba!

  1. Kezdjük a kuszkusz/kamu hús elkészítésével. Öntsd a csésze kuszkuszt, vagy kamuhúst a keverőtálba, majd ugyanazt a csészét töltsd meg vízzel, meg még egy féllel, és forrald fel. Ha már bugyog, öntsd rá a kuszkuszra/kamuhúsra és fedd le a tálat egy tányérral. Ha az előbbit használtad, tedd is félre, nem lesz szükséged rá egy darabig. Ha az utóbbit, kihűlés után facsard ki belőle a vizet, majd löttyints rá fél csésze vörösbort és fél csésze paradicsomlevet, keverd össze őket, majd hagyd békén.
  2. Kockázd fel a fokhagymát, hagymát, paprikát, sárgarépát, és a paradicsomot, majd vagdosd a zellerszárat apró holdacskákra. A zöldfűszereket aprítsd mini cafatokra.
  3. A csili lelke következik most, ezért nagyon figyelj! Löttyints olívaolajat a nagy lábasba lassú tűzön, és mikor felforrósodik, szórd bele a fokhagymát, öntsd rá a sót, a borsot, a csilit, majd mikor az olaj átveszi az aromákat, hajítsd a kis hagymakockákat a sercegő finomságra. Ha már barnulnak, add hozá a paprikát is a kotyvalékhoz. Amikor kezd „paprikás rántotta” illat lenni a konyhában, öntsd fel 2-3 löttyintésnyi balzsamecettel, és kevergesd meg. Jöhetnek a répakockák: pirítsd őket erős tűzön, mintha krumplit sütnél. 2-3 perc után elérkezett a paradicsomok ideje is. Zuttyantsd rájuk őket, és keverd meg, majd várd meg, amíg felforr.
  4. Most jön a boszorkányság: pottyantsd bele a babérleveleket és a csokikockákat a forró finomságba, és kevergesd, amíg a csokoládé bele nem olvad a zöldségmenyországba. Ha ez megvan, öntsd fel a csilidet két csésze paradicsomlével és a maradék csésze vörösborral. Amikor ismét felforrt a cucc, zuttyantsd bele a feketebabot, és ismét kavargasd össze. Takaréklángon, lefedve hagyd bugyborékolni 20 percen át, de azért pillans rá időnként: ha kevés a folyadék, öntsd fel 2 pohár vízzel.
  5. Eljött a kuszkusz/kamuhús ideje. Ha az előbbit használod, előbb két villával szedd szét az összeragadt gumókat. Keverd a csilibe, hagyd, hogy felforrjon, majd a zellerszárak következnek: ezekkel együtt főzd még 15 percen át.
  6. A főzés utolsó 5 percében szórd bele a mennyei mannába a zölfűszereket is. Kész is vagy! Tálald friss kenyérrel, tortillával, nachoval, és kínálj mellé kockára vágott avokádóból, paradicsomból és vékonyra szelt lilahagymából készült, lime-lével és olívaolajjal, sóval-borssal ízes salátát. Barátaim népes tábora büszkén ki meri mondani, hogy soha életedben nem ettél ennél finomabbat!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend