2012.03.13.@ 10.03

Tíz perc kavarás: Mousse au Chocolat

Amikor gimis voltam, a francia tanárnőm, professeure Tegyey minden évben francia hétvégét szervezett a tanítványai számára: ilyenkor francia filmeket néztünk, francia játékokat játszottunk (nem olyasmit, te kis huncut), és persze francia ételeket ettünk. A Mousse au Chocolat, vagyis csokoládéhab az egyik ilyen klasszikus volt…

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Mousse au Chocolat

Még ma is érzem az ízét a számban: csodálatosan gazdag és dús, de mégis krémesen könnyű, és persze elképesztően finom. Ez a változat éppen olyan varázslatos, mint az eredeti, de mivel az rengeteg pepecselést és odafigyelést igényel, szerintem még az is rákap az alternatív csoki mousse-ra, aki évek évek óta hűséges a klasszikus recepthez. Talán még Tegyey tanárnő is!

Hozzávalók:

1 tábla étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)

3 evőkanál kakaópor (véletlenül sem a cukrozott, nyulas fajta, hanem az igazi)

4 érett avokádó – Ne ijedj meg tőle, hogy az avokádót édesség összetevőjeként használom: ha csak a guacamole alapjaként ismered, ideje megtudnod, milyen sokrétűen alkalmazható gyümölcs. Mert hogy bizony az, nem pedig zöldség.

5 evőkanál méz, vagy agave szirup

1 kávéskanál vanília esszencia

Egy icike-picike csipetnyi csili por

Még a hozzávalók is csodaszépek!

 

Legyen kéznél:

Egy konyhai robotgép, vagy botmixer

Egy kisebb lábos

Helyes kis csészék

Ilyen elegáns és szexi lesz a végeredmény!

 

Allors on dance!

  1. Vágd félbe az avokádókat, szedd ki a magjukat, és a belsejüket kanalazd a robotgépbe, vagy ha botmixered van, egy keverőtálba.
  2. Csorgasd rá a mézet, vagy agave szirupot. Az agave egy mexikói kaktusz-szerűség, amelynek a nedve egészséges és finom cukor-alteratíva, és jóval olcsóbb, mint a juharszirup. Bioboltban tudod beszerezni.
  3. Zuttyantsd a titkos összetevőket – a vaníliát, a csilit és a kakaóport – az édes avokádóra, és nyomás csokit olvasztani!
  4. Törd kockára a csokoládét és szórd egy kis lábosba, öntsd rá egy icipici (max 2-3 evőkanál) vizet, majd alacsony tűzön kezdd el olvasztani, állandó kevergetés mellett. A profik egy lábost megtöltenek vízzel és azt felforralják, majd egy annak a tetejére tökéletesen passzoló keverőtálba teszik a csokit, és a vízgőz felett olvasztják fel. Én ezt felesleges időpocsékolásnak tartom, pláne abban az esetben, ha utána úgy is robotgéppel átdolgozzuk a krémet. Szóval ahogy érzed. Az olvasztott csokit kanalazd a többi összetevőhöz.
  5. Nyomd meg a gombot, és addig keverd-kavard-mixeld az összetevőket, míg könnyű habot kapsz, és már egyáltalán nem látsz zöld foltocskákat a krémben. Voilá! Készen is vagy!
  6. 2-3 evőkanálnyit pakolj egy eszpresszós csészébe, vagy csinos kis csészealljra – én általában mindenkinek másfajta edénykében tálalom. Bon Appetit, Madmoiselle!

És persze csámcsognod is csak úgy szabad hozzá, hogy “nyha’m-nyha’m”!

 

Titkos tipp: Ha legközelebb elkészíted a „Mindent vivő muffint”, hagyd, hogy kihűljenek a puffancsok, közben pedig készítsd el ezt a csokihabot. Kanalazd egy tiszta nejlonzacsiba, amelynek egy kicsi rést vágsz az egyik sarkára, és körkörös mozdulatokkal nyomd a mousse-t a cupcake-ek tetejére. Hmmm…

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend