2012.03.20.@ 11.03

Tíz perc kavarás: 3 gyors finomság

Te is unod már, hogy minden szülinapra, névnapra és más sátoros ünnepekre olyan nehezen találsz ajándékot? Ahelyett, hogy egy századik plüssállattal, vagy kölnivel állítanál be a legjobb barátnődhöz, serénykedj egy kicsit a konyhában. Ha megkóstolja ezeket a csodás szószokat és krémeket, új fejezet kezdődik majd a barátságotokban…

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: 3 gyors finomság

Te leszel ugyanis a legkreatívabb, legcukibb barát! Ki más kotyvasztana guacamolét – amelyhez vehetsz út közben egy zacskó tortilla chipset is? És ki alkotná meg a világ legfinomabb csatniját, ami szendvicsben, vagy épp a pár hete bemutatott indiai zöldséges szamószával is lenyűgöző? És akkor az édes kísértésről, a vaníliás narancslekvárról – amely mostantól mindannyitok kedvenc reggelije lesz – még nem is beszéltünk…

Guacamole

Hozzávalók:

4 szem puha avokádó

2 szem közepes paradicsom

1 citrom

1 gerezd fokhagyma

½ fej hagyma

Só, bors, szárított csili

  1. Vágd félbe az avokádókat, és a belsejüket kanalazd egy csinos kis tálba, majd nyomkodd szét villával, hogy pépes állagú legyen.
  2. A paradicsomot és a hagymát vágd aprócska darabokra, és zutty bele a zöld pasztába!
  3. Facsard rá a citrom levét, és ha van fokhagymanyomód, préseld rá a gerezdet. Ha nincs, akkor se pánikolj, vágd icipici darabokra, és dobd bele.
  4. Hintsd meg sóval-borssal és egy kis csilivel, majd kutyuld össze, és kóstold meg, hogy kell–e még fűszerezni. Kész is vagyunk! A guacamole csak frissen az igazi, úgyhogy tálald azon nyomban.

Paradicsom csatni

Hozzávalók:

1 fej hagyma

Olívaolaj

5-6 nagy szem paradicsom

½ csésze cukor (a nádcukor a legjobb!)

1 dobókockányi friss gyömbér, vagy egy teáskanál gyömbérpor

1 csipetnyi szárított csili

3-4 evőkanál balzsamecet

  1. Vágd apró darabokra a hagymát, és pirítsd kis lábosban, olívaolajon addig, míg illatozni nem kezd.
  2. Közben kockázd fel a paradicsomot kis falatnyi darabokra, és ha már nagyon sistereg a hagyma, öntsd a lábosba.
  3. Anélkül, hogy összekevernéd, zuttyantsd rá a cukrot, és hagyd, hogy karamellizálódni kezdjen (de azért ne égesd oda).
  4. Keverd meg a csatnit, és reszeld rá a friss gyömbért (vagy szórd rá a gyömbérport), majd kínáld meg egy kis csilivel.
  5. Mérj a keverékbe 3-4 evőkanál balzsamecetet, keverd meg, és tedd takaréklángra.
  6. Időnként megkeverve addig főzd, amíg lekvársűrűségű lesz. Ha túl híg, vedd magasabbra a lángot, ha túl sűrű, adhatsz hozzá néhány evőkanál fizet. Ennyi!
  7. Ha ajándéknak szánod, vagy szeretnéd elrakni későbbre, forrón öntsd tiszta dunsztosüvegbe, és nyomd rá a fedőt erősen. A vákum „beszívja” majd az üveg tetejét, és sokkal tovább friss marad a csatnid.

Vaníliás narancslekvár

Hozzávalók:

3-4 szem narancs

½ kiló cukor

1 rúd valódi vanília

  1. A narancsokat mosd meg, vágd félbe, és magozd ki, majd karikázd fel őket vékonyan, és minden kört szelj 8 kis körcikkre.
  2. Dobd őket nagy tűzön forrósodó láboskába, és amikor már sisteregi kezd, öntsd rá a cukrot.
  3. Egy percre hagyd, hogy a cukros narancs finom karamell-ízbe öltözzön, majd kevergesd meg és vedd takaréklángra a tüzet.
  4. Vágj egy hosszanti csíkot a vaníliarúdba, és dobd a lekvárba. Takard le a lábost egy fedővel, és 30-40 percen át rotyogtasd, időnként megkeverve.
  5. Óvatosan kóstold meg, hogy megpuhult–e a narancs héja – ha nem, adj neki még 5-10 percet.
  6. Még forrón öntsd tiszta befőttesüvegbe, és zárd le szorosan: így a vákuum sokáig frissen tartja majd.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend