2012.04.10.@ 11.04

Tíz perc kavarás: banánkenyér

A banánkenyér csodálatos találmány, egyrészt azért, mert reggelire és desszertként egyaránt remek, másrészt mert elhasználhatod végre az asztalodon szottyogó, barnuló banánkákat.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: banánkenyér

De ami a legjobb benne, az mégiscsak az íze: ez a receptem (a csili mellett) a legnépszerűbb a baráti körömben, és mostanra kevés olyan ismerősöm akadt, aki ne készítette volna el szülinapra, partira, vagy csak úgy ezt az egyszerűen nagyszerű édességet.

Hozzávalók:

2 nagy, érett banán (vagy 3 kicsi)

½ csésze olaj

1 csésze fehérbor

2 csésze liszt (legalább az egyik legyen teljes kíőrlésű)

1 csésze tört dió

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor (szerelmünk a nádcukor)

1 csipet só

1 kiskanál fahéj

Amilyen ronda, olyan finom!


Legyen kéznél:

2 keverőtál

1 püspökkenyér- vagy őzgerinc-sütőtál (de egy sima tortaforma, vagy jénai is jó, ha nincs más)

Sütőpapír

Hajrá!

  1. Melegítsd elő a sütőt 185 fokra.
  2. Dobd a banánokat a keverőtálba és villával törd össze őket, majd öntsd rá a fehérbort, az olajat a cukrot és a fahéjat. Kufircold össze a cuccot, majd tedd félre. Ha épp van otthon, dobj bele egy vaníliás cukrot is, az sosem árt.
  3. A másik tálba szórd bele a kétféle lisztet, az apróra tört (de nem porrá darált) diót, a sütőport és a sót.
  4. Most zuttyantsd a nedves összetevőket a száraz mellé, és kezd el kevergetni a tésztát, lassan emelgetve, különben összeesik. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl száraz, locsold meg még egy kis borral.
  5. A sütőpapírral béleld ki a sütőformát, és csurgasd bele a masszát. Lazán borítsd le egy sütőpapírral, nem kell széleket a tepsi alá tunkolni. Csak azért tesszük rá, hogy nehogy odakapjon a teteje.
  6. Süsd 45-50 percig, és az utolsó 5 percre kapd le a tetejétől a papírt. Akkor jó, ha megkocogtatva kongó hangot ad, és ha beledöfsz egy fogpiszkálót, majd kihúzod, az viszonylag tisztán jön ki a sütiből.
  7. Kész is vagy. Hagyd kicsit hűlni, majd az alsó sütőpapír kilógó füleinél fogva emeld ki és tedd rácsra hűlni, és óvatosan hámozd le róla a papírt. Én 2-3 kanál fehérborban felolvasztott, fél tábla étcsokival szoktam meglocsolni, ha már teljesen kihűlt, ezt pedig meghintem egy maréknyi tört dióval.

Extra tipp: Ha nem vagy dió-fan, használhatsz mandulát is, de akár apróra tört feketecsokit is!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend