2012.05.03.@ 12.05

Tíz perc kavarás: A tökéletes ratatuille

Kevés olyan csodálatos és szépséges dolog van a világon, mint egy tökéletes ratatuille, és mivel a múlt heti aloo ghobi, azaz krumplis karfiol megnyerte a „ronda és finom” díjat a szerkesztőségben (a hangsúly persze a finom szün volt – a szerk.), úgy határoztam, hogy előrukkolok valami franciásan elegáns étellel.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: A tökéletes ratatuille

A ratatouille-t sokan csak francia lecsóként emlegetik, ami meglehetősen barbár megfogalmazás, hiszen jóval több összetevőből áll, és alapjában véve egészen más műfaj. Nem szégyellem beismerni, hogy rajongok a rajzfilmekért, és az egyik kedvencem a Ratatouille, amelyben egy kis patkány felvirágoztat egy párizsi éttermet. Amikor először láttam, ahogy elkészíti a címadó fogást, és a zsémbes kajakritikus ragyogó szemmel majszolja az ízletes zöldségtornyot, elhatároztam: nem nyugszom, amíg nem kísérletezem ki a tökéletes ratatouille receptjét.

Hát nem GYÖNYÖRŰ és kívánatos ez a mesébeillő vacsora?

Hozzávalók:

1 padlizsán

2 cukkini

4 nagy paradicsom

2 nagy sárga kaliforniai paprika

3 nagy fej hagyma

1 marék friss bazsalikomlevél

2-3 gerezd fokhagyma

Egy csésze olívaolaj

Egy csésze balzsamecet

Só, bors

 

Legyen kéznél:

szuper éles kés, vagy valamilyen ügyes szeletelő-szerkezet (egészen vékonyra kell majd szelned a zöldségeket)

nem-ragadós serpenyő

közepes őzgerinc, vagy püspökkenyér forma

sütőpapír

Nem találunk szavakat, amelyekkel méltóan le lehetne írni,
milyen fenségesen elegánsan pózol ez a Ratatouille a vágódeszkán!


Allez-y! (azaz hajrá)

1. Első körben mindent előkészítünk, hogy kényelmes legyen a főzőcske. Melegítsd elő a sütőt 185 fokra, és ess neki a zöldségeknek. A padlizsánt, cukkinit és hagymát vágd 3-4 milliméter vastag szeletekre. A paradicsomot karikázd fel, a paprikát pedig egyszerűen csak vágd négy felé hosszában, és szedd ki a csumáját. Hámozd meg a fokhagymát, és vágd egészen vékonyka szeletekre. Minden zöldséget gyűjts külön kis kupacba a munkaasztalodon.

2.  Ha megvagy, készítsd elő a serpenyőt, és izzítsd fel a tüzet. Löttyints bele egy kis olívaolajat. A zöldségeket fajtánként, külön-külön csoportokban pirítsd mindkét oldalukon, sóval és borssal megszórva, amíg illatozni nem kezdenek. A padlizsán és a cukkini esetében különösen fontos, hogy legalább félig megpuhuljanak. Ha fogy az olaj, locsolj ismét, mintha csak palacsintát sütnél.

3.  Béleld ki a sütőformát sütőpapírral, és készíts rétegeket a zöldségekből. Minden réteg közé pakolj egy-egy sor bazsalikomot, csepegtess egy kevéske balzsamecetet, és dobj néhány fokhagymaszeletet. Addig folytasd a rétegezést, amíg elfogynak a zöldségeid. Legfelülre mindenképp padlizsán kerüljön – ez lesz ugyanis a ratatuille alja, és stabilan kell, hogy álljon. Akkor lesz a legkönnyebb dolgod, ha a forma tetejéig állnak a zöldségrétegeid.

4.  Told be a forró sütőbe, takard le sütőpapírral vagy alufóliával, és hagyd békén 45 percre.

5.  Amikor kiszeded, állítsd egy rácsra tepsistül, és hagyd pihenni. Negyed óra múlva fogj egy kényelmesen nagy tálat vagy tányért, helyezd a sütőforma tetejére, és gyorsan fordítsd át, majd tedd az asztalra, és óvatosan húzd le róla a sütőpapírt. Voilá! Ugye milyen szemetgyönyörködtető?

Cosmo tipp: Lázadni akarsz a francia hagyományok ellen? Ha olyanod van, használhatsz vékonyra szelt répát, gombát, vagy akár krumplit és édesburgonyát is. Vive la révolution!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend