2012.05.15.@ 13.05

Tíz perc kavarás: Narancssárga-lila-zöld krumplipüré

Mindig azt szoktam mondani, hogy minél színesebb ételeket kell enni. Legjobb, ha a szívárvány minden árnyalat végigesszük. Nem azért, mert azt hiszem, hogy ha megfelelő a színharmónia a hasunkban, akkor Gondos Bocsokká változunk, hanem mert a szokatlan színű kaják olyan tápanyagokat juttatnak a szervezetedbe, amelyeket a megszokott, állandóan fogyasztott dolgokból nem kapsz meg.

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Narancssárga-lila-zöld krumplipüré

Ezért is hoztam mára egy baromi fura színű krumplipürét: már-már Bridget Jones kék-levesét megszégyenítő árnyalatban pompázik. Ennek oka pedig az, hogy sima krumpli helyett édesburgonyából készül, és kerül bele hölgy ujj is. Ne röhögj, ez az okra, vagy bámia „hivatalos neve”. És ha még most sem tudod miről van szó, képzelj el egy babszerű zöldséget, ami kis tölcsérkékből áll, és ha szétnyomod őket, olyan az állaguk, mint a lekvárnak. Na de elég a képzelgésből, álljunk neki főzni!

Íme a hölgyujj, ahogyan az a természettudományialbumokban szerepel, szépen lerajzolva:

Hozzávalók:

2 marék fagyasztott bámia, okra, vagy hölgyujj – török és ázsiai élelmiszerboltokban tuti megtalálod

3 nagy szem édesburgonya

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 marék friss petrezselyem

Olívaolaj

Só, bors

Legyen kéznél:

Egy lábos

Egy serpenyő

Egy nagy szűrő

Jó, ha van botmixered, de ha nincs, akkor se pityeregj, megoldjuk

Nyam-nyam, a szétnyomott krumplin szuperjó nyammogni!

Így készül:

  1. Forralj fel fél lábos vizet sóval, közben pedig mosd meg az édesburgonyát, és hámozd meg. Ha nem göcsörtös és randa a héja, nem muszáj meghámoznod amúgy. Kockázd fel őket, és hámozd meg a fokhagymát és a lila hagymát. Ez utóbbit karikázd vékony korongokra. Aprítsd a petrezselymet picike cafatokra.
  2. Amikor forr a víz, placcs bele a krumplikat, takard le, és újraforrástól kezdve tíz perc után dobd bele a vízbe a hölgyujjat is (tudom, még mindig röhejesen hangzik), majd takard le ismét, és miután ismét bugyogni kezd, adj nekik újabb tíz percet. Halássz ki egy krumplit és egy bamiát, és ha mindkettő puha, akcióba léphetsz.
  3. Öntsd a szűrőbe a zöldségeket – én ilyenkor elrakom a főzővizet zöldségleves alapnak. Öntsd az okrát és a krumplit egy nagy tálba.
  4. Amíg kezelhető hőmérsékletűre hűlnek, forrósíts olívaolajat a serpenyődben, majd dobd rá a lilahagymát. Sóval, borssal pirítsd, majd ha már fonnyadozni kezd, dobd rá az apróra vágott petrezselymet. 2-3 percig pirítsd még nagy lángon, folyton kevergetve.
  5. Önts egy kis olívaolajat a krumplira – kábé egy evőkanálnyit, és reszeld, vagy préseld rá a fokhagymát. Most pedig a botmixerrel, vagy egy villával keverd-kavard őket többé-kevésbé homogén pürévé. Ha ezzel megvagy, zuttyantsd bele a pirított lilahagymát, és ezt már kanánnal emelgetve keverd össze a pürével. Csekkold, hogy elég só és bors van–e benne, és ha szükségesnek látod, fűszerezd meg kicsit.
  6. Kész is vagy! Ugye milyen mókásan néz ki, hihi!

Cosmo-tipp: Nem vagy kísérletező kedvedben? A sarki fűszeresnél nem kapható semmi hasonló?Próbáld ki bámia ki helyett a zöldbabot, és sima krumplit is használhatsz édesburgonya helyett.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend