2012.06.05.@ 11.06

Tíz perc kavarás: Padlizsán steak

Hiszed vagy sem, a padlizsán olyan, mint egy klasszikus kis fekete ruha: bármilyen alkalomhoz illik, és – egy kis rafinériával – mindenkit elbűvölhetsz vele.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: Padlizsán steak

Ezt a dögös kis zöldséget azonban méltatlanul keveset használjuk Magyarországon, ennek pedig leginkább az az oka, hogy valószínűleg mindenki evett már baromi rossz padlizsánt. Van, amelyik keserű, van, amelyiket lehetetlen szétharapni, legjobb esetben pedig annyi fűszert adnak hozzá, hogy igazából felismerhetetlenné válik a padlizsán íze. Mots mutatok neked egy olyan elkészítési módot, amely a legcsodásabb karakterisztikumait emeli ki, roppant egyszerű, és ráadásul még marha jól is néz ki. Lehetőleg úgy készítsd el, hogy egy padlizsánsütésről mit sem tudó laikus álljon melletted, mert rendkívül szórakoztató, mikor valaki megdöbbenve bámulja, hogy mégis mi a fittyfenét csinálsz…

Hozzávalók 2 személyre:

1 közepes padlizsán

2 gerezd fokhagyma

Olívaolaj

Só és bors

…és a kedvenc fűszereid

Legyen kéznél:

Egy kisebb grillező rács, vagy ha nincs más, a nagy a sütőből

Egy jó kis serpenyő

Fokhagymanyomó

És akkor…

  1. Tedd a rácsot a gáztűzhelyre, és gyújtsd meg azt a lángot, amin a legjobban szeretsz főzni. (Mindenkinek van ilyen, nem? Nekem a bal alsó.) Állítsd közepes erősségűre a lángot.
  2. Egyszerűen tedd rá a padlizsánt, és élvezd, ahogy a melletted állók tanácstalanul néznek rád, hogy meggajdultál –e. A padlizsánnak minden oldalán szinte szénné kell égnie kívülről. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 percen át perzseld mindenütt, és mindig forgass rajta, ha már nagyon ég. Összesen kb 15 percre lesz szükséged. Közben szuszog, szörcsög mint egy francia bulldog, de ne aggódj: csak ugat, nem harap.
  3. Amikor már abszolút megpuhult, vedd le a tűzről, és tedd félre, amíg érinthető állapotba kerül. Vágd le a csücskeit, ez után pedig kezd el finoman lehámozni róla az égett hájat – könnyedén lejön, úgyhogy ne aggódj, húzd csak le róla, mintha Jake Gyllenhaalt vetkőztetnéd. Ha maradtak rajta kis fekete szöszök, egész nyugodtan mosd le vízzel. (Nem Jake-et, hanem a padlizsánt.)
  4. Ezen a ponton a padlizsánod úgy néz ki, és olyan állagú is, mint egy nagy szelet friss husi, csak sokkal kevesebb kalória van benne, és egy boci sem halt meg érte. Ettől a ponttól a kreatív fantáziádra van bízva, hogy mihez kezdesz vele: felcsíkozhatod, mintha fajitast készítenél, vagy hosszában kettévágva steak-et csinálhatsz belőle. Akárhogy is döntesz, sózd, borsozd és olívaolajazd be alaposan, és ha olyanod van, dörzsölgesd bele kedvenc fűszereidet is. Ha krumplival tálalod, jó választás a rozmaring, ha pedig „vadabb” ízre vágysz, próbáld ki a kakukkfüvet és a majorannát – ezekhez szuperül passzol a rizs aszalt áfonyával és dióval megbolondítva.
  5. Forrósítsd fel a serpenyődet és löttyints bele egy-két evőkanálnyi olívaolajat, majd mikor már forró, préseld bele a fokhagymát. Ha serceg, bele is dobhatod a padlizsáncafatokat, és minden oldalukon pirítsd őket úgy, mintha husit sütnél. Közepes lángon 6-7 perc alatt biztosan elkészülnek.
  6. Tálald kedvenc köreteddel, és ha szeretsz tunkolni, készítsd mellé tibeti sepen szószt, Petra kedvenc szószát, vagy tahinit. Jó étvágyat, bébi!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend