2012.06.12.@ 12.06

Tíz perc kavarás: cukkinis-paradicsomos zsemle

A kenyérrel az a baj, hogy iszonyú finom! Kenyeret enni majdnem olyan élvezet, mint szerelmeskedni, vagy aludni – csak ezeknél sokkal, de sokkal bűnösebb elfoglaltság. Szerencsére rátaláltam egy olyan receptre, ami igazi kivétel, mert ez a kenyérféle egyáltalán nem hízlal!

Boldozsár
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: cukkinis-paradicsomos zsemle

Nem elég, hogy teljeskiőrlésű lisztből van, de vitamindús cukkini is van benne, és szárított pari is, ami történetesen telis-tele van vassal és magnéziummal, cinkkel és kálciummal. Ja, és röpke fél óra alatt elkészül. Mi hajnali négykor szoktunk nekiállni, mert ilyenkor már nem kései vacsinak, hanem korai reggelinek tetszik, és ezzel végleg kicselezzük a bűntudatot…

 

Hozzávalók:

2 csésze teljeskiőrlésű liszt

1 tasak sütőpor

2-3 csipet só

2-3 csipet bors

1/2 kk (posh szakácskönyvekben azt jelenti, hogy kiskanál, gondoltam szofisztikált leszek és használom a rövidítést… bár ha ennyit szövegelek róla utána akkor már igazán nem rövidítés… na mindegy, hol is tartottam?) őrölt fűszerkömény

2 gerezd fokhagyma

1/2 csésze olívaolaj, és egy kicsi a fokhagyma pirításhoz

1 ½ csésze víz

1 pici lötyi balzsamecet

1 csésze apróra vagdosott, napon szárított paradicsom

1 kisebb cukkini vékony félkörökre szeletelve>

 

Legyen kéznél:

Egy keverőtál

Egy (jó kis) serpenyő

Egy fakanál

Egy tepsi

Sütőpapír

Így készítjük el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Szórd a keverőtálba a lisztet, sütőport, főszereket, és kutyuld össze őket.
  2. Forrósíts olajat a (jó kis) serpenyőbe, és erős lángon pirítsd meg rajta a fokhagymát, majd ha már a konyhát körbetáncolta az édes illata, szórd bele a cukkinit is. Pirítsd addig, míg a cukkini megpuhul, de azért nem kezd üvegesedni.
  3. Szórd a zöldséget a lisztbe, majd küldd utána a szárított paradicsomot is. Most pedig állandó kevergetés közben add hozzá a vizet, olívaolajat és a „pici lötyi” balzsamecetet. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a nyolcvanaesévekben az eperhabnak volt, de úgy nyúlik, mint a rágó. Ha nem tudod milyen az eperhab, akkor egyrészt együttérzésem, másrészt pedig a te iránymutatód legyen mondjuk egy könnyű hummusz állaga.
  4. Lisztezd be a tenyeredet, és szaggass le sárgabaracknyi darabkákat a tésztából, majd pakold őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Most pedig nyomd be a sütőbe 19 percre.
  5. Próbáld meg megvárni, míg kihűl… olyan finom, hogy a főzés szakaszaiból ez lesz a legnehezebb feladat! Mártogasd a legszimplább olasz szószba: egy tényérba keverj össze két rész olívaolajat egy rész balzsamecettel, és gyönyörködj benne, ahogy a sötét, borostyánszínű cseppek fénylenek az aranysárga olívatóban. Nem csoda, hogy a kenyered bele akar ugrani…

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend