2012.06.19.@ 11.06

Szupergyors rozmaringos moussaka

Ha jártál már Görögországban, te is tudod, hogy a kék-fehér kulipintyók között a mondás így módosul: „ahány ház, annyi féle moussaka”. Amikor idén tavasszal Rodoszon jártunk a kedvesemmel, totál rákattantunk erre a színes-szaftos, szuperszexi fogásra.

Steiner Kristóf
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Szupergyors rozmaringos moussaka

Ám ha egy görögnek azt mondod, hogy nem eszel húst, azt hiszi, hogy épp egy olyan viccet mondasz neki, amelynek nem érti a poénját. Épp ezért a „bazi nagy görög lagzik” földjéről hazáig kellett utaznunk, míg végül kikisérleteztük a vega receptet. Ez a változat viszont könnyű, negyed annyi kalória van benne, mint a húsos, béchamel-mártásos változatban, és fele annyi idő alatt készül el. Meggyőztelek?

Hozzávalók (2 főre)
100 gramm szójagranulátum
Olíva olaj
2-3 paradicsom (nyilván a méretétől függ)
1 nagy krumpli
1 nagy padlizsán
1 fej hagyma
Egy marék a kedvenc gombádból (ha semmilyet se szeretsz, használj cukkínit)
2 teáskanál mustár
1-2 gerezd fokhagyma
Rozmaring
1.5 dl bor (vörös vagy fehér… bármilyen, amit úgysem innál meg)
Só és bors

Legyen kéznél
Éles kés
Sajtreszelő
Egy közepes sütőtál vagy tortaforma
Egy kis serpenyő

 


Uccu neki!


1. Melegítsd elő a sütődet 185 fokra. Tedd a szójagranulátumot kétszeres vízbe, majd ha megszívta magát, öblítsd le és nyomkodd ki. Sózd, borsozd, löttyints rá olíva olajat.

2. Vágd apróra a hagymát és a gombát, majd olívaolajon pirítsd addig, míg nem kezd el azonnali elfogyasztásra csábítani az ellenállhatatlan illattal. Ha megvan, zuttyantsd a pirított gombát a szója mixbe, keverd meg és hagyd pihizni.

3. Hámozd meg a padlizsánt, vagdosd félcentis szeletekre, ezeket pedig pakold a serpenyődbe. (Nem kell elmosnod a gombapirítás után, legalább megadja az alap-ízt, nyami.) Locsold meg a borral, keverd bele a mustárt, és kis lángon zubogtasd tíz percen át. Ha megvagy, a mustáros szószt öntsd bele a szójás-gombás keverékbe, a padlizsánt pedig tedd félre.

4. A paradicsomokat reszeld le héjastul a sajtreszelő nagylukú oldalán. Adj hozzá egy löttyintés olívaolajat, sót, borsot, reszeld bele a fokhagymákat, és kínáld meg egy kiskanál friss, apróra vágott, vagy pedig szárított, őrölt rozmaringgal.

5. Mosd meg a krumplit (ne fáraszd magad a hámozással), és szeleteld őket 2-3 miliméteres szeletkékre.

6. Most pedig megkezdjük a vár építést: a tortaformában vagy sütőtálban helyezd el legalulra a szójás-gombás keveréket. Erre kerülnek szépen kiterítve a krumpliszeletek. A harmadik emelet a fele paradicsomszószé. Az tetőtérben lakik a padlizsán, és ezt is locsold meg paradicsomlével.

7. Told be a sütőbe 20-25 percre (az első tíz percben letakarhatod sütőpapírral, hogy gyorsabban megpuhuljanak a zöldségek) és tálald a múltheti cukkínis-szárított paradicsomos zsemlécskével, és az asztal mellett lejts egy laza syrtaki-t. Most pedig együnk mááár!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend